Prof. Dr. Kuru: Türkiye’de Her 200 Kişiden Birinde Romatoid Artrit Var

Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, Türkiye’de 350 bin-700 bin arasında halk arasında iltihaplı...

27 Eylül 2014 Cumartesi 12:16
Prof. Dr. Kuru: Türkiye’de Her 200 Kişiden Birinde Romatoid Artrit Var






Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, Türkiye’de 350 bin-700 bin arasında halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen 'Romatoid Artrit' hastası olduğunu söyledi. Prof.Dr. Kuru, şuan tedavi gören yaklaşık 50 bin hasta bulunduğunu belirterek kalan kısmın hastalığından haberi olmadığını dile getirdi.
Romatizma ve Ağrı Derneği tarafından Samsun’da '2'nci Karadeniz Romatoloji Günleri' sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma İstanbul, Tekirdağ, Giresun ve Samsun’daki hastanelerde ve tıp fakültelerinde görevli doktorlar ile öğretim üyeleri katıldı. Sempozyumda katılımcılar romatizmal hastalıklarla ilgili çeşitli bilimsel sunumlar yaptı. Programın 'Romatoid Artrit güncel yaklaşımlar' konulu bölümünde sunum yapan OMÜ Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, hastalıkla ilgili bilgi verdi, vatandaşları erken tanı konusunda uyardı. Romatizmal hastalıkların dünyada en yaygın olarak görülen hastalıklar arasında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kuru, "Romatizmal hastalıkların iltihaplılar arasında en yaygın olarak görülen hastalıklardan bir tanesi Romatoid Artrit hastalığı. Halk arasında bu hastalık iltihaplı eklem romatizması olarak biliniyor. Eklemleri tutan, el bileklerini, elin küçük eklemleri, dizleri, dirsekleri, ayak bileklerini ayağın küçük eklemlerini tutan bir hastalık. Toplumda yaklaşık olarak her 200 kişiden birinde görülüyor. Türkiye’de 350 bin ila 700 bin arasında Romatoid Artrit hastası var. Ancak çok bilinmiyor. Bizim bildiğimiz tedavisi süren yaklaşık 50 bin hastamız var. Çünkü bu hastalık küçük eklemlerle başladığında insanlar çok önemsemiyor. Başlangıç aşamasında doğru tetkikler yapılmadığında teşhis edilmiyor. Hasta bize gelmesi 1 yılı buluyor. Bu sürede hastalık ilerliyor ve hastalığı geri döndürme ihtimali yok oluyor" dedi.
Hastalığın en yaygın belirtisinin eklemlerde sabah yaşanan tutukluk olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kuru, "Hasta sabah kalktığında eklemlerini hareket ettirmekte zorluk çekiyor. Nesneleri tutmakta zorluk çekiyor. Eklemlerinde şişlik meydana geliyor. Bu hastalık ilerleyen bir hastalık. Önce el eklemlerinde başlıyor sonra diğer eklemlere ilerliyor. Bu hastalıkta genetik faktörler çok önemli. Kalıtsal bir hastalık. Hastalığın oluşmasında yüzde 40-60'nda genetik faktörler sorumlu. Bir aile Romatoid Artrit hastası varsa kişide bu hastalığın olma riski 2 ila 15 misli artıyor" diye konuştu.

Romatoid Artrit hastalığının en sık olarak 30-50 yaş arasında görüldüğünü belirten Prof.Dr. Kuru, "Daha erken ya da daha genç yaşlarda da başlayabilir. Bu hastalık sakatlıklara neden olabilir. 10 yılda hastaların yüzde 75’inde sakatlıklar meydana geliyor. Beklenen yaşam süresi 3-18 yıl daha azalıyor. Ölüm riski 2-3 misli daha fazla. Romatoid Artrite hastanın kalp krizi geçirme hastalığı daha yüksek. Çünkü bu iltihabi bir hastalık olduğu için iltihapla da koroner arter hastalığı arasında yakın bir ilişki var. Yani iltihap ne kadar yüksekse kişinin kalp hastalığı riski de o kadar yüksek oluyor" dedi.
Prof. Dr. Kuru, hastalığın bitkisel tedavilerle, akupunkturla ya da kaplıca tedavisiyle iyileştirilmesinin mümkün olmadığını halk arasında bu konuda yanlış bir bilginin varolduğunu söyleyerek, "Kaplıca tedavisi bu hastalık için aksine zararlıdır. Sıcak ortamda eklemdeki iltihabın derecesi artırılıyor. Sıcakta hastalık daha hızlı seyrediyor. Sigara içenlerde hastalık daha sık görülüyor hem de daha ağır seyrediyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.