Ramazan’da enerji veren besinler

Ramazan ayı boyunca oruç tutmaya hazırlananlar için uzmanından önemli tavsiyeler. Oruç süresince enerjimizi korumak ve kilomuzu dengede tutmak için bu besinlere dikkat etmeli.

02 Mayıs 2019 Perşembe 00:20
Ramazan’da enerji veren besinler






Ramazan’da enerji veren besinler

Ramazan’da öncelikle kilo almak ve oruç tutarken halsizlik yaşamak istemiyorsanız tükettiğiniz gıdalara dikkat etmeniz gerekiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı sahurda ve iftarda vücudun ihtiyacı olan enerjiyi doğal yollardan almayı sağlayan aynı zamanda kiloyu da koruyan besinleri anlatıyor.

Keten tohumu acıkmanızı önler

İçinde yoğun miktarda omega 3 yağ barındıran keten tohumu, hem tok tutan hem de yağ yakıcı özelliğe sahip bir besindir. Bunun için Ramazan’da rahatlıkla tüketilebilecek bir besindir. Bir kase yağsız yoğurt içine ekleyeceğiniz 1-2 yemek kaşığı keten tohumunu sahurda tüketebilirsiniz. Düzenli olarak tüketilmesi sindirim sisteminin de düzene girmesine yardımcı olur. Keten tohumunun taze olması önemlidir. Süt ve yoğurt gibi önemli kalsiyum ve D vitamini kaynakları da tokluk yaratarak açlık hissini ortadan kaldıracaktır.

Çörekotu hem tokluk hem de zindelik yaratır

Sahurda yoğurt ile tüketilebilecek bir diğer besin de yine uzun süre tokluk hissi veren çörekotudur. Yağsız yoğurda eklenecek çörekotu; içerdiği sağlıklı yağlarla hem doygunluk hem de zindelik yaratır. İstenirse peynir ve nane, maydanoz, kuzu kulağı, fesleğen gibi yeşilliklerle hazırlanan bir salataya da eklenebilir. Çörekotu, hem hazmı kolaylaştırır hem de kilo kontrolünde yardımcı olur.  Çörek otunun faydalarından en üst düzeyde faydalanabilmek için tohum halinde almak daha doğrudur. Çünkü öğütülmesiyle içerisinde bulunan faydalı yağlar gider. 

Tarçınla sindirim sisteminizi hızlandırın

Ramazan’da kilo almanın en önemli nedenlerinden biri sindirim sisteminin yavaşlamasıdır. Bunun için sindirimi, dolayısıyla metabolizmayı hızlandırmak için besinler tüketmek gerekir. Tarçın, sindirim sistemini hızlanması konusunda yardımcı olacak bir besindir. Yarattığı tokluk hissi ile uzun süre yemek yeme ihtiyacı hissettirmeyen tarçın, aynı zamanda tatlı tüketme isteğini de önemli ölçüde azaltır. Sahurda 1 bardak süt ya da bir kase yoğurt içine tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz. Tarçın bol lifli yapısı sayesinde bağırsakları sistemli bir şekilde çalıştırır. Yine içeriğindeki sağlıklı yağlar ile de yağ yakımını hızlandırır. 

Kefir midede uzun süre kalarak tokluk sağlar

Sindirimi kolaylaştıran ve aynı zamanda besleyici bir içecek olan kefiri sahurda tüketilebilir. Probiyotik kaynağı kefir; içeriği ile bağırsakta iyi bakterileri arttırır, kötü bakterilerin artışını engeller. K vitamini içeriği ile mide bağırsak florasını dengelenmesine yardımcı olur. Glisemik indeksi düşük olan ve içerdiği proteinle midede uzun süre kalan kefiri tokluk hissi verir. Kan şekeri yükselmelerini yavaşlatarak fazla besin ve dolayısıyla kalori alımını da azaltır. Ramazan’da sıvı alımını arttırmak için de önemli bir kaynaktır.
 
Sahurda hurma ve ceviz enerji verir

Hurma sadece iftarda değil sahurda da tüketilebilecek bir besindir. Hurma sahurda tüketildiğinde vücuda gerekli olan enerjiyi sağlar ve tokluk hissi yaratır. Sahurda 3 adet hurma tüketilebilir. Hurma, oruç süresince tokluk hissi verir ve vücuda gerekli olan enerjiyi sağlar. Sahur mönüsünde hurmaya ceviz de eşlik edebilir. İçerdiği omega 3 yağ asitleri ile uzun süre tokluk hissi yaratan ceviz, sahurda 3-4 adet tüketilebilir. Ceviz oruç süresince halsizliğin yaşanmasını önler.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.