Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Kurulu : Şu ana kadar saptanmış olan en yüksek influenza oranı yüzde 23'dür

ANKARA, () -SAĞLIK Bakanlığı Grip Bilim Kurulu bugün toplandı. Yapılan açıklamada, " Ülkemizde de solunum yolu enfeksiyonu olup grip düşünülen hastalarda şu ana kadar saptanmış olan en yüksek influenza oranı yüzde 23'dür" denildi. "BU...

26 Şubat 2015 Perşembe 17:28
Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Kurulu : Şu ana kadar saptanmış olan en yüksek influenza oranı yüzde 23'dür






ANKARA, () -SAĞLIK Bakanlığı Grip Bilim Kurulu bugün toplandı. Yapılan açıklamada, " Ülkemizde de solunum yolu enfeksiyonu olup grip düşünülen hastalarda şu ana kadar saptanmış olan en yüksek influenza oranı yüzde 23'dür" denildi.

"BU ARTIŞ, BEKLENEN MEVSİMSEL GRİP ARTIŞI OLUP GÖRÜLEN GRİP TİPLERİ AVRUPA'DA GÖRÜLEN TİPLERLE BENZERDİR"

Yapılan açıklama şöyle; "Avrupa Bölgesinde her yıl görülmekte olan mevsimsel grip aktivitesinin ilk vakaları Ekim ayından itibaren görülmeye başlanmış, Ocak ve Şubat aylarında artarak devam etmiştir. Ülkemizde de her yıl olduğu gibi Aralık ayı ortasından itibaren ilk vakalar görülmeye başlamıştır. Bu artış, beklenen mevsimsel grip artışı olup görülen grip tipleri Avrupa'da görülen tiplerle benzerdir."

"ŞU ANA KADAR SAPTANMIŞ OLAN EN YÜKSEK İNFLUENZA ORANI YÜZDE 23'DÜR"

"Solunum yolu enfeksiyonu olup grip düşünülen hastaların alınan örneklerinde Avrupa'da vakaların en yoğun olduğu dönemde yüzde 51oranında İnfluenza tespit edilmiştir. Ülkemizde de solunum yolu enfeksiyonu olup grip düşünülen hastalarda şu ana kadar saptanmış olan en yüksek influenza oranı yüzde 23'dür. Avrupa Bölgesindeki grip etkenleri; influenza A (yüzde 87) ve influenza B (yüzde13) virüsleri olarak tespit edilmiştir. Ülkemizde de şu ana kadar tespit edilen örnekler içerisinde influenza A oranı yüzde 62, influenza B oranı yüzde 38'dir. Gerek Avrupa'da gerekse ülkemizde virüslerin arasında yeni ortaya çıkmış farklı bir virüs tespit edilmemiştir. Bu nedenle, son dört yıldan farklı bir seyir öngörülmemektedir."

"HER YIL İNFLUENZA SEZONUNDA ÖZELLİKLE 65 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLERDE ÖLÜM ORANLARINDA ARTIŞ GÖRÜLMEKTEDİR"

"Her yıl influenza sezonunda özellikle 65 yaş üstü kişilerde ölüm oranlarında artış görülmektedir. Bu influenza sezonunda bazı Avrupa ülkelerinde 65 yaş üstü ölümlerde genel olarak düşük miktarda bir artış söz konusudur. Bugün için bunun nedeni tam belli olmamakla beraber griple ilişkili olabileceği öne sürülmüştür. Ülkemizde ise geçmiş yıllara oranla grip ölümlerinde artışa dair bulgu yoktur.

Son hafta içerisinde Avrupa'da grip sayılarında azalma görülmeye başlamıştır. Ülkemizde ise aktivite devam etmektedir.

Ateş ve solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla seyreden hastalıkların tek nedeni influenza virüsü değildir. Benzer bulgulara neden olabilecek çok sayıda virüs dolaşımda bulunmaktadır."

"POZİTİF OLAN ÖRNEKLERDE İNFLUENZA DIŞI VİRÜSLERİN ORANI YÜZDE 71'DİR"

"Ülkemizde 2014-2015 influenza sezonunda incelenen 2490 örneğin 800'ünde solunum yolu virüsleri tespit edilmiştir. Pozitif olan örneklerde influenza dışı virüslerin oranı yüzde 71'dir. Grip ile ilgili yapılan çalışmalar Bakanlığımızca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu internet sitesinden düzenli olarak duyurulmaktadır."

GRİPTEN KORUNMA


"Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burun kapatılmalıdır (kağıt mendil veya omuz-dirsek arası kol ile).

Eller sık sık sabun ve su ile yıkanmalıdır.

Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.

Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğu kadar az kişi ile temas edilmelidir.

Kullanılmış kağıt mendiller çöp kutusuna atılmalıdır.

Kalabalık ortamlarda eller ağız, burun ve gözlerle mümkün olduğu kadar az temas etmelidir.

Grip aşısı korunmada bilinen en etkili yöntemlerden birisidir. Grip aşısının etkinliği, her sene dolaşan virüsle aşı içeriği aynı olduğunda artmaktadır. Ülkemizin bilimsel verileri değerlendirildiğinde grip aşısının Eylül-Aralık ayları arasında yapılması önerilmekle birlikte grip mevsimi Nisan ayına kadar devam ettiği için Mart ayının sonuna kadar aşı yapılabilir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.