Sağlık Çalişaninin Ek Ödeme Zaferi

GENEL Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Ali Gül, sağlık teknikeri olan üyeleri Hüseyin Atmaca'nın, açtığı davayla, şua izni döneminde kesilen döner sermaye ek ödemesini faiziyle almaya hak kazandığını açıkladı. Konak'ta...

05 Kasım 2014 Çarşamba 16:10
Sağlık Çalişaninin Ek Ödeme Zaferi






GENEL Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Ali Gül, sağlık teknikeri olan üyeleri Hüseyin Atmaca'nın, açtığı davayla, şua izni döneminde kesilen döner sermaye ek ödemesini faiziyle almaya hak kazandığını açıkladı.
Konak'ta bulunan Genel Sağlık-İş Sendikası'nda, İzmir Şube Sekreteri Tuncay Şaplı ile birlikte bir basın açıklama yapan Genel Başkan Dr. Ali Gül, sendika üyesi sağlık teknikeri Hüseyin Atmaca'nın, ek ödemeyle ilgili açtığı davayı kazandığını belirtti. Dr. Gül, Türkiye'de şua izni kullanan sağlık çalışanlarının da bu haktan yaralanabileceklerini kaydetti.
Dr. Gül, "Sağlık çalışanları, çalışmalarının karşılığında maaş, sabit döner sermaye ödemesi, performans ödemesi şeklinde ücret almaktadır. Performans ödemeleri çeşitli şekillerde kesilmektedir. Yıllık izin kullanan çalışanın performans ödemesi kesilmekte, çalışanlar bu yüzden yıllık izinlerini kullanamamaktadırlar. Aynı şekilde çeşitli hastalıklara bağlı rapor dönemlerinde de bu kesinti yapılmakta, çalışanlar sırf bu yüzden hastalıklarını gizlemektedirler. Benzer bir uygulama şua izni kullanan sağlık çalışanlarına da uygulanmaktaydı. Devlet hem çalışanına 'Sen şua aldığın için risk taşıyorsun, dinlenmelisin' diye şua izni veriyor, hem de izin verdiği çalışanın döner sermaye ödemesinde kesintiye giderek adeta onu cezalandırıyordu. Benzer bir örnek de Ege Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilimdalı'nda sağlık teknikeri olarak çalışan üyemize, kullanmak zorunda olduğu şua izni döneminde döner sermaye ek ödemesi yapılmamıştır. Genel Sağlık İş Sendikası hukuk müşavirliği tarafından İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nde açılan dava mahkemece reddedilmiştir. Bu karara yapılan itiraz İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından kabul edilmiş ve kararın bozulmasına karar verilmekle, üyemizin şua izni dönemine ilişkin döner sermaye ek ödemesinin dava tarihinden işleyecek yasal faizi ile kendisine ödenmesine karar verilmiştir. Performans, ek ödeme, döner sermaye değil, emekliliğe yansıyacak ve insanca yaşamamızı sağlayacak bir ücret düzenlemesi istiyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz. Bu kazandığımız davanın da mücadelemize katkı koyacağını biliyoruz" dedi.
ŞUA İZNİ NEDİR?
Kamu kurumlarında çalışan sağlık personelinin genel olarak yıllık izin haklarını nasıl kullanacakları 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nda düzenlenmiştir. 657 sayılı yasanın 103'üncü maddesinde ve Radyoloji, Radyum ve Elektrikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Tüzük’ün 23'üncü maddesinde paralel bir biçimde radyoaktif ışınlarla çalışan devlet memurlarına yıllık izin haklarına ilaveten ayrıca her yıl bir aylık sağlık izni (Şua) verileceği belirtilmiştir.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.