Sağlıklı oruç için, bunlara dikkat edin

Ramazan ayına sayılı günler kala beslenme uzmanları sağlıklı bir oruç için önerilerde bulunuyor.

24 Mayıs 2017 Çarşamba 13:58
Sağlıklı oruç için, bunlara dikkat edin






Sağlıklı oruç için, bunlara dikkat edin
Ramazan ayına sayılı günler kala beslenme uzmanları sağlıklı bir oruç için önerilerde bulunuyor. Bu yıl 17 saati bulan oruç tutma süresi nedeniyle iftar ve sahur öğünleri ile sıvı tüketiminin önemine dikkat çeken Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu da iftarda uzun bir açlık sonrası yemek yenileceği ya da gece uyanıp sahurda bir öğün tüketileceği için, bu öğünlerde seçilecek besinlere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Sibel Mumcu, “Öğün ya da öğünlerde tüketilen yiyeceklere dikkat edilmez ise genellikle mide de yanma ve ekşime, bağırsak faaliyetlerinde azalma gibi sindirim sistemi sorunları, kan şekeri değişiklikleri, baş dönmesi, baş ağrısı gibi şikayetler ile karşılaşılmaktadır’’ dedi.
Sağlıklı oruç için iftar ve sahur öğünlerinin mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirten Mumcu, “Oruç tutanlar, yağlı ve kızartılmış yemekler ile ağır tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, bol su tüketmeli, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen posalı besinler ile sebze – meyve tüketimini arttırmalı” diye konuştu.
Sibel Mumcu, sağlıklı bir Ramazan için şu önerilerde bulundu;
İftara hafif yiyeceklerle (çorba gibi) başlayın, sonra ızgara beyaz et, sebze yemekleri, salata, meyve, yoğurt gibi ağır olmayan seçeneklerle öğünü tamamlayın
Kızartma-kavurma yemekleri yerine daha hafif olan, haşlanmış, fırında veya ızgarada pişirilmiş yemekleri tercih edin,
Artan tatlı isteğini karşılamak için ağır hamur tatlıları yerine meyveli veya sütlü tatlıları tercih edin,
Yiyecekleri iyi çiğnemenin hem doygunluk hissini arttıracağını hem de sindirimi kolaylaştıracağını unutmayın
Bu dönemde sıvı tüketimini atlamayın iftar ve sahur arasında günlük su ihtiyacınızı aldığınızdan emin olun.
Ramazan ayında uzun süre aç kalmanın, özellikle sahura kalkmadan akşam yemeği ile oruç tutmanın vücudun fizyolojik dengesini bozacağına değinen Mumcu, “Sahurda yenilen yemek, hem aç kalınan süreyi kısaltır hem de metabolizmayı dengeler. Sahurda hafif fakat tok tutan yiyecekler tercih edilmelidir. Protein içeriği fazla olan gıdalar yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar tercih edilebilir. Çünkü bu gıdalar midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler. Aşırı baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden de kaçınılmalı, bol sıvı alınmalıdır. Su, mutlaka içilmelidir. Bununla birlikte sahurda yemek yemeden sadece su içerek oruç tutmak da doğru değildir. Uzun süren açlık, yorgunluk, dikkatte azalması ve baş ağrılarına neden olabilir’ diye konuştu. Mumcu, oruç tutmanın bir zayıflama yöntemi olarak görülmemesi gerektiğini hatırlattı.
Anahtar Kelimeler:
Sağlıklı Oruç
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.