'SİGARA KANSERDEN ÖLÜMLERİN YÜZDE 21'İNDEN SORUMLU'

SAMSUN,() - SAMSUN'da özel bir hastanenin Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde görevli Uzm. Dr. Dilek Erdem, sigaranın akciğer kanseri gelişiminin en önemli risk faktörü olduğunu dile getirerek, "Sigara dünyadaki tüm kanser ölümlerinin yüzde...

22 Aralık 2014 Pazartesi 13:56
'SİGARA KANSERDEN ÖLÜMLERİN YÜZDE 21'İNDEN SORUMLU'






SAMSUN,() - SAMSUN'da özel bir hastanenin Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde görevli Uzm. Dr. Dilek Erdem, sigaranın akciğer kanseri gelişiminin en önemli risk faktörü olduğunu dile getirerek, "Sigara dünyadaki tüm kanser ölümlerinin yüzde 21'inden sorumludur" dedi.
Uzman Dr. Dilek Erdem, sigaranın kanserin en önlenebilir nedeni olduğu ifade ederek, tüm tütün kullanan kişilerin yaklaşık yarısının tütün ile ilişkili hastalıklardan hayatını kaybettiğine dikket çekti. Sigara kullanımı bağımlılığının erişkin bir bireyin yaşamından 13 yıl kaybetmesine yol açtığını belirten Uzm. Dr. Dilek Erdem, sigaranın, akciğer kanseri gelişiminin en önemli risk faktörü ve akciğer kanserine yakalanma riskinin 10-20 kat artmasına yol açtığını kaydedtti. Uzm.Dr.Erdem, "Bunun yanında sigara tüketimi, lösemi, ağız içi, burun boşluğu, sinüs, yutak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, karaciğer, mide, rahim ağzı, böbrek, kalın bağırsak ve mesane kanseri riskini de artırır. Sigara-prostat kanser ilişkisi Afrika kökenli kişilerde artmış olarak bulunurken, sigaranın meme kanserine yol açtığı ile ilgili net bilgi yoktur" diye konuştu.
Tütünün kansere yol açmasının tesadüfi olmadığını söyleyen Uzm.Dr. Erdem sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yalnızca sigara değil, pipo gibi diğer tütün ürünleri ve de pasif tütün kullanımı da kansere yol açar. Tütün kullanımının bırakılması tütün ile ilişkili hastalıkların önlenmesini ve de tütüne bağlı ölümlerin azalmasını sağlar. Tütün kullanımının önlenmesi ve kullanımının bırakılması önemlidir. Genç yaşta sigaraya başlanmasının azaltılması ve sigaranın tamamen kesilmesi için bir takım klinik ve halk bazında önlemler alınmalıdır."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.