Sıvı deterjanlardaki gizli tehlikeye dikkat

Sıvı deterjanlar çok sayıda ülkede mercek altında tutuluyor. Amerika'da sıvı detarjan kullanımının kısıtlanması için kampanyalar sürerken kadınları kanser eden şüpheli maddelerin başında sıvı deterjanlar gösteriliyor

09 Ekim 2015 Cuma 22:37
Sıvı deterjanlardaki gizli tehlikeye dikkat






Sıvı deterjanlardaki gizli tehlikeye dikkat

Teknolojinin gelişmesi ile çamaşır makinesi için geliştirilen toz deterjanlar yavaş yavaş yerini çevre kirliliği oluşturmadığı cilde zara vermediği iddia edilen sıvı deterjanlara terk ediyor.

Artık marketlerin büyük bir bölümünü oluşturan temizlik maddelerinin kimya sektöründe gelişmelerle her geçen gün daha güçlü hijyen sağlayan maddeler haline gelmesiyle içeriğini bilmediğimiz pek çok kimyasal günlük haytımıza girdi.


Uzmanlar, bu yeni maddelerin uzun zamana yayılması gereken testleri tam olarak yapılamdığı için özellikle kullanımı her gün daha da artan sıvı çamaşır deterjanlarındaki tehlikeye dikkat çekiyor.

Ev kadınları tarafından sıvı olduğu için kolay tüketilen bu kimyasallar çamaşırların dokusundan tene, suya, havaya daha kolay geçiyor. Nörolojik ve cilt hastalıklarına neden olan petrol türevi kimyasallardan yapılan bu deterjanlar çokca kullanıldığı için satıcı firmaları memnun ederken kullanıcıların sağlıklarını riske atıyor.

Çok sayıda uluslararası bağımsız labaratuvarlarda testleri yapılan sıvı deterjanlar için olumsuz görüş bildirilmesine rağmen, üretici şirketlerin güçlü reklam satış ağlarıyla bu tür açıklamaları gözden uzak tutmayı başardığı biliniyor..

HANIMLARDAN ‘TEMİZLİK MADDELERİNDEN UZAK DURUN!’ ÇAĞRISI

Biz henüz farkında olmasak da Amerika ve Avrupa ülkelerinde kimyasalların insan hayatını olumsuz etkilediği yüzlerce araştırmayla ispatlanmış durumda. Devlet de sivil toplum da bu konuda çok hassas. Temizlik maddelerindeki kimyasalların zararları tüketicilere sık sık anlatılıyor. Okullarda öğrencilere özel eğitimler veriliyor. Hanımlar da boş durmuyor. Bir yandan evlerinde doğal temizlik maddeleri üretiyor, diğer yandan hazırladıkları web sitelerinden ve bloglardan hemcinslerine ‘kimyasal maddeler içeren temizlik malzemelerinden uzak durun!’ çağrısı yapıyorlar. Şüphesiz bu tür mesajlar arttıkça ağır kimyasalların kullanıldığı temizlik maddelerinin yerini insana ve çevreye zarar vermeyen alternatifler alıyor. Hatta ürünlerin ambalajı dâhil yüzde 90’ından fazlasının doğaya karışabilir ve geri dönüşebilir olmasına dikkat ediliyor.
İnsanları bu tür arayışlara sevk eden en önemli sebep temizlik maddelerinde kullanılan kimyasalların verdiği zararlar tabii ki. Lavaboların temiz olması için kullanılan maddeler de çamaşırları kirlerden arındıran deterjanlar da insan sağlığını tehdit ediyor çünkü. Mesela, bulaşık makineleri için üretilen tabletler birer teknoloji harikası. Ama bu ürünler katmanlı bir yapıya sahip. Suda belli bir zaman diliminde çözülüyor. En son çözülen kısım ise bulaşıkların ışıl ışıl olmasını sağlayan ‘parlatıcı’ özelliğine sahip kimyasallar. İçinde kanserojen madde bulunan bu parlatıcıların zararlarını azaltmak için ya ‘durulama’ programlarını en az iki kez çalıştırmak gerekiyor ya da makineden çıkan bulaşıkları tekrar sirkeli su ile elde yıkamak. Günlük koşuşturmaca içinde kaç hanım böylesi bir zahmete girebilir ki?
 
AMERİKA’DAKİ BİR ÇOK HANIM DETERJANLARDAN UZAK DURUYOR

Diyelim ki bulaşıklar makinede değil de elde yıkandı. Makinede yıkanan elbiseleri ikinci kez elde yıkamak mümkün mü? Veya elbiseleri hangi temizlik ürünüyle yıkamak lazım? Piyasada satılan deterjanların çoğunda yüksek düzeyde fosfat ve klor var. Yanlışlıkla yutulursa çok önemli sağlık sorunlarına yol açıyor bu maddeler. Ayrıca klor, kanalizasyon sistemine karıştığında organiklerle birleşerek ‘son derece tehlikeli bir kimyasal’ diye tanımlanan ‘trihalometan’ maddesini üretiyor. Bulaşıklar için kullanılan deterjanların ana maddeleri de petrol kaynaklı. Bu sebeple bakterilerce ayrıştırılıp doğaya tekrar kazandırılamadığı gibi zararlı katkı maddeleri, sentetik esanslar, kokular ve renklendiriciler de içeriyor. HABER ALİMETE KOCA
Son Güncelleme: 09.10.2015 22:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.