Solunum hastalarına basit yöntemlerle tedavi

Doç. Dr. Arzu Arı, göğüs hastalıklarında ilaç ve solunum cihazlarının kullanımında dikkat edilmesi gereken konularda bilgi verdi.

26 Aralık 2015 Cumartesi 13:06
Solunum hastalarına basit yöntemlerle tedavi






Solunum hastalarına basit yöntemlerle tedavi

SANKO Hastanesinin tarafından Georgia State Üniversitesinden getirilen Öğretim görevlisi, Doç. Dr. Arzu Arı, göğüs hastalıklarında ilaç ve solunum cihazlarının kullanımında dikkat edilmesi gereken konularda sunum yaptı.

SANKO Hastanesi toplantı salonunda vatandaşlarla bir araya gelen, Amerika Georgia State Üniversitesinde Eğitim Görevlisi olan Doç, Dr. Arzu Arı, Göğüs hastalıklarında, ilaç ve solunum cihazlarının kullanılması konusunda, sunum yaptı. Arzu Arı, solunum cihazlarından olan Nebulizer’i kullanırken dik oturulması gerektiğini önererek, “Dik oturduğunuz zaman akciğerleriniz genişletebiliyorsunuz. Akciğerlerinizin fazla açılması demek sizin daha fazla ilacı akciğerlerinizin alabilmeniz anlamına gelir” dedi.

İLAÇ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

İlaç veriminde cihazların nasıl kullanıldığı ve bu cihazları kullanırken, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgi veren Öğrenim Görevlisi Arzu Arı, “Nebulizer kullanırken, ağızlık kullanabiliriz yada Nebulizer’i maskeye takabiliriz. Acaba hangisi kullanabilirim diye düşünebilirsiniz. Benim size tavsiyem, bu konuda ağızlığı kullanmanız yönündedir. Ağızlığı kullanırken, ağızlığın, ağız içinde tedavi sürecinde, ağzın içinde tutulu şekilde tedavi yapmanız şart. Eğer siz ağızlığı bir iki dakika ağzın içinde tutup da, çıkartıp konuşursanız yada devamlı olarak ağzın içerisinden gelen buharı, almaz iseniz, ağızdan nefes almazsanız, o zaman tedaviden faydalanamazsınız. Ağızlığı ağzınız içine koydunuz diyelim. Ağızdan nefes almak yerine, burundan nefes alırsanız, bu sefer yine o cihaz tarafından üreten ilaç, havaya karışacaktır.

Dolayısıyla sizin o ilacı akciğerlerinize alabilmeniz mümkün olmayacaktır. O yüzden, tedavi süresince, eğer ağzınızla ağızlığı tutabiliyorsanız, lütfen ağızlığı kullanın diyorum. ama tutamadığınız durumlarda da maskeyi kullanabilirsiniz. Bu tip cihazları kullandığımız zaman, tekniğimiz ne olacak. Demin dediğimiz gibi bu cihazlar, kapsüllerle beraber, kullanılan cihazlar, ve kapsülü siz alüminyum folyonun içerisinden çıkardıktan hemen sonra, kullanmak durumundasınız, bu cihazlar, ışığa karşı hassas olan cihazlardır.

Eğer, eğer siz o alüminyum folyoyu, ışığa maruz kalacak şekilde tutarsanız, bu sefer de ilacın kimyasal özelliklerini bozmuş olursunuz. O yüzden diyoruz ki Nebulizer kullanacağınız zaman, alüminyum folyodan çıkardığınız ilacı hemen cihazın içine yerleştirin, hiç bekletmeyin. Ve geriye kalan diğer 4 kapsülü alüminyum folyonun içerisinde tutarak, ışığa karşı maruz kalmasını ve kimyasala özelliklerini kaybetmesini engelleyin. Onun sonrasında ellerimizi iyice yıkayıp kuruluyoruz. Nebulizer ağızlığı ve maskeyi birleştiriyoruz. Dik oturduğunuz zaman akciğerleriniz genişletebiliyorsunuz. Akciğerlerinizin fazla açılması demek sizin daha fazla ilacı akciğerlerinizin alabilmeniz anlamına gelir. O yüzden hangi tip cihazı kullanırsanız kullanın, lütfen dik oturun ve dik oturma pozisyonunda, bu tedaviyi gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

SANKO Üniversitesi Rektör Yardımcısı Güner Dağlı’da “Şubat ayında bir hocamız gelecek. Unutkanlık, Alzheimer üzerine bir konuşma yapacak. Mayıs ayında, bu şehrin yetiştirdiği çocuklardan bir arkadaşımız gelecek. Oda Amerika’da çok başarılı Miami’de estetik cerrah kendisi. Böyle sürekli halka açık sunumlar düzenlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu
Sunum hastalıkta kullanılan ilaç ve diğer cihazlar hakkında da bilgilerin yer aldığı sunumlarla devam etti
Son Güncelleme: 26.12.2015 13:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.