Teis: İlaç Hırsızlığına Karşı Ambalaj Standardı

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, hastaların mağdur olmasına neden olduğunu ve çeteleşmeye kadar vardığını belirttiği ilaç hırsızlığını kınadığını belirtirken, "Bu olayların önüne geçmek...

05 Kasım 2014 Çarşamba 11:51
Teis: İlaç Hırsızlığına Karşı Ambalaj Standardı






TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, hastaların mağdur olmasına neden olduğunu ve çeteleşmeye kadar vardığını belirttiği ilaç hırsızlığını kınadığını belirtirken, "Bu olayların önüne geçmek için ilaç ambalaj standardı getirilmesi gerekiyor" dedi.

Nurten Saydan, geçtiğimiz haftalarda Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'nde kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çalındığı haberlerinin gündeme geldiğini, şimdi de Türkiye'nin en büyük hastanelerinden biri olan Ankara Onkoloji Hastanesi’nden binlerce liralık kanser ilaçlarının çalındığını kaydetti. Saydan, Türkiye’de bir ilaç ambalaj standardı bulunmadığını, bunun hemen yapılması gerektiğini belirterek, "Hastane eczanelerinin ilaç ambalajlarının, piyasadan farklı ve ekonomik olması gerekiyor. Aksi takdirde yaşanan suiistimaller artarak devam edecektir" dedi. Saydan konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Ülkemizde iki tip eczane bulunmaktadır: Hastane eczaneleri ve serbest eczaneler. Hastane eczaneleri, hastanelerin içinde olan sadece yatan hastanın ilaçlarını, hastaneler için hazırlanmış olan özel ambalajlı yani ekonomik ambalajlı ilaçların, yine yetkili eczacıların eliyle verildiği yerlerdir. Bütün gelişmiş ülkelerde, yatan hastaların ilaç ve medikal ürünleri hastane içindeki eczanelerden ve yetkili eczacılar tarafından verilmektedir. Dolayısıyla, hastanede yatmakta olan hastaların ilaçlarının acil olarak verilmesini, hasta ve yakınlarına külfet getirmemeyi ve en önemlisi devletin bütçesine tasarruf sağlamayı amaçlamaktadır. Hastane eczanelerinden verilecek, hastane ambalajlı ilaçların devlet bütçelerine katkısı fazladır. Eğer eczanelerimizde satılan ürünler hastane eczanelerinden verilmeye çalışılıyorsa, bu daha önce yaşanan suiistimallerin artarak devamına yol açacaktır. Hastane eczanelerinin ilaçlarının ambalajları, piyasadan farklı olmak ve ekonomik olmak zorundadır.

İlaçların hastane ilaçları ve eczane ilaçları olarak ayrılması gerekmektedir. Hastane eczanelerinde bulunan ilaçlarla eczanelerimizde sattığımız ilaçların ambalajlarının aynı olmaması gerekmektedir. Hem ambalajı hem de görüntüsü açısından farklı olmak zorundadır."

Saydan, eczanelerde satılması gereken ilaçlara bulunan liste gibi, bakanlığın hastanede satılması gereken ilaçların da bir listesini yapmak zorunda olduğunu kaydeddi. Saydan, "Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi hastane eczanelerinde verilebilecek ilaç listelerinin ve bu ilaçların ambalaj şekillerinin standardize edilmesi gerekmektedir" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.