Tüb bebek tedavisi öncesi neler yapılıyor

19 Şubat 2019 Salı 10:34
Tüb bebek tedavisi öncesi neler yapılıyor






Tüb bebek tedavisi öncesi neler yapılıyor


Tüp bebek, oldukça popüler ancak bir o kadar da karmaşık süreçleri olan bir konu. Tüp bebek tedavisine başlamak için belirli aşamalardan geçmek gerekiyor. Özellikle de bu tedaviye karar vermek için birtakım tetkikler yapılıyor ve bu tetkikler konunun uzmanı tarafından değerlendirilip, tüp bebek kararı anne-baba adayı ile birlikte veriliyor. Karar verildikten sonra ise önce doktor sonra da laboratuvardaki embriyoloji ekibi devreye giriyor. Aslında tüp bebek tedavisinde işin mutfağında embriyologlar var. Yani işin mutfağı burası. Centrum Clinic Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Pabuçcu, işin mutfağı olarak betimlenen tüp bebek laboratuvarlarında hangi işlemlerin yapıldığına dair önemli bilgiler paylaştı.

Tüp bebek başarısı bir ekip çalışmasıdır

Tüp bebek tedavisinde asıl başarı, tek ve sağlıklı bir bebeğin zamanında doğum aşamasına kadar getirilmesidir. Bu amaç için hem anne-baba adayı hem doktor hem de laboratuvar yani işin mutfağındaki embriyoloji ekibi itinalı bir çalışma yürütürler. Anne adayından en uygun sayıda yumurta almak, baba adayından ise en iyi spermleri seçmek oldukça önemli ancak asıl iş bunları elde ettikten sonra laboratuvar ortamında birleştirip güzel embriyolar elde etmek. Burada da sazı eline alacak olan kişiler embriyologlar. Yumurtaların elde edilmesinden embriyo oluşumuna kadar oldukça hassas bir çalışma sonucunda bizlere güzel embriyo veriyorlar.

Laboratuvarda neler var? Teknoloji nasıl kullanılıyor?

Laboratuvarlarda uzay üssünü andıran birtakım ekipmanlar var. Bunlar yumurtanın at-yıkanması, spermin ayıklanması, en iyi embriyonun ve spermin seçilmesi, spermin yumurta içerisine verilmesi, embriyolardan genetik biyopsi yapılması gibi birtakım özel işlemler esnasında kullanılıyor. Elde edilen embriyoların gelişimlerinin takip edilmesi için özel saklama cihazları mevcut. Bunlara inkübatör adını veriyoruz. Bu cihazlar oldukça önemli zira koşullar sorunlu olduğunda embriyolar, çok hassas oldukları için gelişemiyor. Tabii kullanılan teknolojinin güncel olması da başarı için çok önemli. Özellikle de çağımızda baş döndüren teknolojik gelişmeler yaşanırken teknolojiyi mutlaka yakalamak gerekiyor. Her cihazın güncel ve çalışıyor olması hayati önem taşıyor. Kaliteli embriyo elde etmek için itinalı, disiplinli, iş bölümü yapılmış bir laboratuvar çalışma programı şart.

Laboratuvarlarda kalite denetimi yapılıyor mu?

Tüp bebek laboratuvarlarında kalite kontrolü günlük hatta saatlik olarak mutlaka yapılıyor. Sadece bu iş için görev yapan arkadaşlarımız var. Asıl iş, ortamdaki havanın temizliği, saklama cihazlarının bakımı, içlerindeki sıvıların denetimi, ortamın temizliği ve sessizliği. Bu şeklide embriyoların gelişimlerinin de daha iyi olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda, bu denetimlerin kayıt altında tutulması ve raporlanması da çok önemli. Özetle, tüm saydığımız işlemler güzel embriyo gelişimi ve akabinde sağlıklı gebelikler elde etmek için yapılıyor.

Tüp bebek başarısı, çoklu bir ekip işi. Bu ekipte anne-baba adayının yansıra, doktor-embriyolog-laboratuvar teknisyenleri ve hatta sekretarya bile var. Yani başarı bir ekip işi... Burada belki de en önemli yer işin mutfağı yani laboratuvar. Teknolojik alt yapısı sağlam, iyi denetlenen ve iş bölümü yapılmış bir laboratuvar oldukça kritik bir öneme sahip.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.