Uzmanlar, Bayramda Et Tüketimi Konusunda Uyardı

Erol AKKIR/ANTALYA, () - KURBAN Bayramı'nda alınması gerekenden daha fazla miktarda doymuş yağ, kolesterol ve proteinin zarar verebileceğini belirten Diyetisyen Hülya Kamarlı, "Kurban Bayramı'nda, 'Yılda bir gün et yiyoruz' diyerek, aşırıya...

01 Ekim 2014 Çarşamba 11:27
Uzmanlar, Bayramda Et Tüketimi Konusunda Uyardı






Erol AKKIR/ANTALYA, () - KURBAN Bayramı'nda alınması gerekenden daha fazla miktarda doymuş yağ, kolesterol ve proteinin zarar verebileceğini belirten Diyetisyen Hülya Kamarlı, "Kurban Bayramı'nda, 'Yılda bir gün et yiyoruz' diyerek, aşırıya kaçmak sağlık sorunlarına yol açabilir" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Sorumlusu Diyetisyen Hülya Kamarlı, Kurban Bayramı için aşırı et tüketimi konusunda uyardı. Kırmızı etin toplumda sık tüketilebilen bir besin olmadığını vurgulayan Kamarlı, "Yılda bir gün et yiyoruz' diye aşırıya kaçmak sağlık problemlerine yol açabilir. Gereğinden fazla et tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Almamız gereken miktardan daha fazla doymuş yağ, kolesterol ve protein alırız. Bu durumda özellikle kalp-damar hastaları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları için risk oluşturmaktadır" dedi.
GÜNLÜK 90- 120 GRAM ET
Kırmızı etin iyi kalitede bir hayvansal protein olup, demir, magnezyum, çinko ve fosfor gibi mineraller ile A, B1, B6 ve B12 vitaminlerinden de zengin bir besin olduğunu söyleyen Kamarlı, "Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksektir. Bu nedenle çok yağlı kısımlar tüketilmemeli, etin üzerindeki görünür yağlar temizlenmeli ve sakatatlar mümkün olduğunca tüketilmemektedir. Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan kişiler bayram süresince günlük 90-120 gramı geçmemek kaydıyla et tüketebilirler. Kurbanlık hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlik oluşur. Bu sertlik hem etin pişirilmesinde hem de sindiriminde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olacağı için et önce serin sonra soğuk ortamda en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir" diye konuştu.
KURBAN ETİNİ NASIL PİŞİRMELİYİZ?

Etin tüketilen miktarları kadar pişirilme yöntemlerininde önemli olduğunu belirten Kamarlı, "Etler pişirilirken kızartma yada kavurma yerine haşlama, buğulama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Etler mangalda pişirilecekse de direkt olarak ateşe maruz bırakılmamalı, ateşten en az 15 santimetre uzakta tutularak B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybını engellemek gerekir" dedi.
ET SEBZE İLE PİŞER TAZE MEYVE SUYU İLE TÜKETİLİR
Etlerin E ve C vitamini içermediklerini aktaran Diyetisyen Kamarlı, şunları kaydetti:
"Etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi ya da yanında C vitamininden zengin taze sıkılmış meyve suları, salata veya sebzelerle birlikte tüketilmesi önemlidir. Bu şekilde sebzelerde bulunan C vitamini ile demirin emilimini de arttırmış oluruz. Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içerisine de pişirilirken tereyağı yağı yada kuyruk yağı eklenmemeli, kısık ateşte kendi suyuyla pişirilmelidir."

FOTOĞRAFLI


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.