Veganlar için beslenme önerileri

Veganlığın vejetaryenlikten farkının ise süt ve yumurta gibi hayvan eti dışındaki diğer hayvansal gıdaların da tüketilmemesi olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, "Vegan beslenme sistemi hassas dengede bir terazi gibidir.

13 Kasım 2018 Salı 09:49
Veganlar için beslenme önerileri






Vegan beslenme fazla kiloya neden olabilir; Veganlar için beslenme önerileri

Vegan tarzı beslenme, hiçbir hayvansal ürün ve hayvan kaynaklı diğer ürünlerin tüketimi yapılmayan beslenme türüdür. Veganlığın vejetaryenlikten farkının ise süt ve yumurta gibi hayvan eti dışındaki diğer hayvansal gıdaların da tüketilmemesi olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, "Vegan beslenme sistemi hassas dengede bir terazi gibidir. Veganlar için özellikle kırmızı et tüketimi yerine bitkisel proteinleri artırmak oldukça faydalı olacaktır. Bu noktada; kuru fasulye, siyah mercimek, maş fasulyesi ve barbunya protein açısından oldukça önemli kaynaklardır" açıklamasında bulundu.

Vegan beslenmenin özellikle Cyanocobalamin, B12 ve demir gibi hayvansal ürün kaynaklı vitaminler ve mineraller açısından fakir bir diyet olması sebebiyle halsizlik, güçsüzlük, anemi ve kaşeksi gibi tablolara neden olabildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, "Bununla birlikte vitamin ve mineral dengesinde değişimler görülebilir. Özellikle veganlarda vücut gerekli enerjiyi karşılayamadığı için makarna gibi basit karbonhidratlara aşırı yönelim gösterir ve kan şekeri düzensizliğine bağlı devamlı tatlı atakları yaşanırsa veganlık kilo almaya da sebep olabilir. Bütün bu olumsuz taraflarının yanı sıra; özellikle mide ve kalp sağlığınız açısından kolesterol, trigliserid, trans yağ ve doymuş yağ asitleri gibi kalp sağlığına zararlı etmenler olmadığı için oldukça faydalıdır" dedi.

Anemi varsa takibi yapılmalı

Vücudun gerekli enerjisini sağlayabilmek için ise günde 4 bütün ceviz içi veya 12-15 adet çiğ badem tüketiminin de oldukça önemli olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, "Bunların yanı sıra süt ürünleri tüketimi yerine Hindistan cevizi sütü veya tofu gibi bitkisel süt ve peynir alternatifleri de oldukça önemli" şeklinde konuştu. Özdemir, özellikle belirli periyotlarla vitamin ve mineral dengesinin yanı sıra, anemi tablosu varsa seyri için kan tahlili bakılmasının vegan bireyler için olmazsa olmaz olduğunu belirtti.

Sağlıklı Vegan Menü

Kahvaltı

+ 1 bardak badem veya soya sütü

+ 10 çiğ badem veya fındık

+ 1 dilim tofu

+ 1 dilim çavdar ekmek

+ 1 orta boy domates + 2 salatalık

Öğlen yemeği

+ 1 kâse zeytinyağlı mevsim salata

+1 tabak haşlanmış beluga mercimek üzerine 2 ceviz içi

+1 dilim tam tahıllı ekmek veya 4 yemek kaşığı bulgur pilavı

+3 yemek kaşığı Hindistan cevizi sütünden yapılmış yoğurt

Ara öğün

+ Mandalina + Badem

Akşam yemeği

Ulaş Salata

+Fırında : 1 orta boy kabak + 1/ 2 domates + 1/ 2 soğan + 6 mantar+ 1/ 2 patlıcan .... 10-15 dk bekletiniz

+6 yemek kaşığı yeşil mercimek

+4 ceviz içi

+ 1 / 2 turp

+2 kuru kayısı

+3 kaşık kuskus

+ 1 kırmızı biber

+ 1 tatlı kaşığı mısır ................ Malzemeleri karıştırıp afiyetle tüketebilirsiniz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.