Yamyam tavuk yemeğe devam mı edeceğiz

Ülkemizde üç gündür gündemde olan halk sağlığını yakından ilgilendiren tavukçuluk sektörü ile ilgili konu nihayet meclise taşındı.

01 Aralık 2016 Perşembe 06:48
Yamyam tavuk yemeğe devam mı edeceğiz






Yamyam tavuk yemeğe devam mı edeceğiz
   Ülkemizde üç gündür gündemde olan halk sağlığını yakından ilgilendiren tavukçuluk sektörü ile ilgili konu nihayet meclise taşındı.
   Tavuk üreticileri tavukların kafası,tüyler,bacakları,bağırsakları,kanı ve kullanılmayan iç organlarını “rendering” adı verilen işlemle yem haline getirilip tavuklara yadiriliyor.Böylelikle yem maliyetleri çok düşüyor kar artıyor.Ve tavuklar daha erken gelişiyor.
   Yediğimiz tavuklar bu yöntemle kendi atıkları ile bilmeden besleniyorlar.Tavuk sakatatının yem olarak kullanılmasını yasaklayan karar yürürlüğe girmezse sağlıksız tavuk yemeğe devam edeceğiz.Avrupada bu uygulama seneler önceden yasaklanmıştı.
   Bu konunun üzerinde Fox Tv’de Fatih Portakal durmuştu.Sözcü Gazetesi’de bu konuyu ele almıştı.Konu nihayet CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar tarafından Meclis’e taşındı.
   Resmi Gazete’de 24 Aralık 2011 tarihinde yayımlanan ancak uygulamaya “rendering” uygulaması yapanların kendilerini düzeltmeleri için 5 yıl sonra konması için ertelenen yasak 1 Ocak 2016 tarihinde bitmesine karşın ,1 Ocak 2017 tarihine ertelendi.Sektör yetkililerinin bu yasağın 5 yıl daha ertelenmesi için çalışmalar yapıyorlar.
  


Konuyu Meclis’e getiren Fikri Sağlar “Vatandaşlarımızın 5 yıl daha sağlıksız beslenen tavukları yemesine müsade edecekmisiniz “diye sordu.Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar “Vatandaşın sağlığı mı,yoksa yamyam tavuk üreticilerinin çıkarları mı daha önemli” diye sordu.

Rendering işlemi nedir
   Tavukların iç organları,kafaları,tüyleri,bacakları kıyılarak 20 dakika süreyle 133 santigratta işlemleniyor.Bundan sonra bu ürünler et unu,et kemik unu,kanatlı unu,tüy unu,kan unu,balık unu,don yağı veya kanatlı yağı gibi ürünler elde ediliyor.Ve bunlar tavuklara yediriliyor.
 
Anahtar Kelimeler:
Fikri SağlarYamyam Tavuk
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.