Yeni yıla sağlıkla uyanın: Yılbaşı sofrasında aşırıya kaçmayın

Yeni yıla girmeye hazırlanırken, yılbaşı sofraları konusunda uyaran uzmanlar 'Zengin menü'lerden uzak durma tavsiyesinde bulunuyor.

31 Aralık 2015 Perşembe 09:35
Yeni yıla sağlıkla uyanın: Yılbaşı sofrasında aşırıya kaçmayın






Yeni yıla sağlıkla uyanın: Yılbaşı sofrasında aşırıya kaçmayın

Yılbaşı sofraları her yıl özenle hazırlansa da beslenmede aşırıya kaçıldığında bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Zengin menülerin bilinçsiz tüketimiyle oluşabilecek mide rahatsızlıkları, kan şekeri yüksekliği, ishal ve besin zehirlenmeleri yeni yıl sabahını kabusa çevirebilir.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, yılbaşı gecesinde doğru beslenmenin önemini vurgulayarak, yeni yıla sağlıklı girmek için önerilerde bulundu.

Tüm gün aç kalmayın

Açlık hissinin kontrolü öncelikle 31 Aralık gününe kahvaltıyla başlayarak mümkün olur. Tüm gün aç kalmak yapılabilecek en büyük hatadır. Gün içinde az ve sık beslenmeye her zamanki gibi özen gösterilmelidir. Ara öğünler atlanmamalı, akşam et yenileceğinden öğle yemeğinde sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Besinler mümkün olduğunca yavaş ve iyi çiğnenerek tüketilmelidir.

Her besinden az miktarda tüketmeli

Özellikle sene boyunca beslenmede belli bir ölçü ve düzene alışmış olan vücut, bu duruma uyum sağlayamayarak tepki gösterebilir. Birden fazla yemeği bir arada yemek ve abur cubur, kızartma, tatlı ve aşırı alkol tüketimi mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Bilinçsiz yemek tüketimi midede yanma-bulantı, hazımsızlık ve şişkinliğin yanı sıra reflüye de sebep olabilir. Bu nedenle hazırlanan yiyeceklerin karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden dengeli olması gerekir.


Yılbaşında bunlara dikkat edin;

-Kahvaltı öğününü atlamayın.

-Akşam yemeğine öncelikle hafif bir çorba veya ordövr tabağından peynir, domates, salatalık ve yoğurtla hazırlanmış bir meze ile başlayın.

-Kırmızı et yerine daha düşük yağ içeriğine sahip hindi ve tavuk eti tercih edin.

-Kırmızı et tüketilecekse, kızartmak yerine fırında veya ızgarada pişirin.

-Hamurlu ve şerbetli tatlıların yerine sütlü ya da meyveli olanlarını tüketin.

-Kızartma yerine yoğurtlu ve zeytinyağlı sebzeler ile bol yeşillikli salatalar tüketin

-Pilav veya makarna yiyorsanız, ekmek tüketimi sınırlandırın

-Yılbaşı yemeğinde alkol alacaksanız, alkol oranı ve kalorisi düşük olan içkiler tercih edin. Alkolü aç karnına değil mutlaka yemeklerle birlikte tüketin.

-Yeni yılın ilk gününde bol sıvı alın ve egzersiz yapın.

 
Son Güncelleme: 31.12.2015 09:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.