Ahmet OKUMUŞ

                          14 Şubat'ı sevgililer gününü kutladık. Kimisi sevgilisine gül, kimisi altın, kimisi yüzük ve çeşitli hediyeler alarak bu güzel günü kutladı. Hatta bayan vekillerimiz ise TBMM'de doyasıya dans edip, halay çektiler. Ancak 14 Şubat Sevgililer Gününü anlamlı ve manalı kutlayan tek kuruluş Şekerbank'tı. Çünkü Şekerbank Kuruluşunun 60'ıncı yıl dönümü nedeniyle karanlığa gömülmeye başlayan, hatta birçok yerde gömülen mahallelerin yeniden aydınlanması için güzel bir kampanya başlattı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının himayelerinde ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) in destekleri ile Şekerbank tarafından İstanbul Çırağan Sarayında düzenlenen basın toplantısı ile tanıtımı yapılan kampanya gerçekten çok anlamlı ve manalı. Doğrusu yıllar önce bu kampanyayı devletin tepesinde bulunanların yapması gerekirdi. Ama bu çalışmayı Şekerbank yaptı. Biraz kampanyadan bahsedelim. Esnaf ve sanatkârın kapısının hep açık kalması ve mahallede ışıkların sönmemesi için yapılan kampanyayı anlatan Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan , ''Gece gündüz çalışan esnafımızın kapısı hep açık kalsın diye bugünden itibaren tüm kamuoyuna bir çağrıda bulunuyoruz; 'yarın mahallenizin esnafından alışveriş yapın. 60. yılımız boyunca her ayın 15'inde bu çağrımızı yineleyeceğiz. Çünkü her ayın 15'ini 'Esnaf Günü' ilan ediyoruz" diyerek 2 milyonu aşkın esnaf ve sanatkâr camiasının yüreğine su serpti.

Bankanın hazırladığı ''Kapımız Esnafa Açık'' projesinin temelinde kuşkusuz esnaf ve sanatkâra vefa var. 1953 yılında Anadolu'da binlerce üreticinin, girişimcinin küçük birikimleriyle kurulmuş bir banka olarak 60 yıldır ''Anadolu Bankacılığı''nın lider ismi Şekerbank'ın kendisini ayakta tutan esnaf ve sanatkarı unutmamış. Genel Müdür Göktan  ''Günümüzde bankacılığın misyonu sadece kar etmek değil, sosyal sorumluluk anlayışını iş süreçlerine uygulayarak ve tüm paydaşlara değer katarak büyümektir" işte bu düşünce Ahiliğin köklerinden gelen esnaf ve sanatkâr için kuşkusuz çok önemli. Bu anlayışı hayata geçiren başta Yönetim Kurulu Başkanı Göktan olmak üzere, Bankanın Genel Müdürü ve Yardımcıları ile tüm çalışanlarını kutluyorum. Demek ki halen esnafı seven zor günün vefalı dostlar varmış.

ESNAF KADINA DOĞUM YASAK MI?

Evet, gerçekten esnafın böyle dostları var. Ancak esnafı hiç önemsemeyenler hatta ne koparırsak kardır diye bakan kurumlarımızda var. Bakınız Cuma günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik, Sayın Başbakan Erdoğan'ın talimatları ile ülke nüfusunun artırılması için bir takım çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Dikkat ederseniz çalışma kapsamında yine esnaf ve sanatkâr olan kadınlarımız yoktur. TESK'in 2 milyon üyesinin yüzde 10'unu kadınlardan oluşturuyor. Yani 200 binin üzerinde kadın esnaf ve sanatkâra bu haklardan yararlanma imkânı yoktur. Şimdi sormak isterim esnaf ve sanatkâr neden dışlanıyor? Sayın Çelik, 200 bin bayanın sağlık hakkı, çocuk yapma ve doğum iznini kullanma hakkı neden verilmiyor? Kadın esnaf doğumun evinde mi yapacak? Doğum izni neden kadın esnaf yoktur? Yasalar hazırlanırken toplumun tüm kesimleri neden yararlandırılmıyor?  Esnaf ve sanatkârlar hem esnaflık yapacak, hem de çocuk doğuracaklar. Çalışan bayanlara tanınan haklar esnaf ve sanatkârlara da mutlaka tanınmayacak. Bu anayasanın eşitlik ilkesine ve 173'üncü maddeye aykırı değil mi? Durumu buradan Başbakan Erdoğan'ın dikkatine sunuyorum. Önümüzdeki hafta daha çok yazılacak konu var. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.