SİCİL AFFINDA BEKLENEN OLMADI



Uzun süreden beri esnafın gündeminden çıkmayan ve son dönemde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin gündemine oturan ve esnafın merakla beklediği sicil affı maalesef yine beklenen şekli ile çıkmadı.

-“İSTEYEN UYGULAR, İSTEYEN UYGULAMAZ”

Esnafın geçmiş dönemde karşılıksız çekleri, protesto olmuş senetleri, kredi kartı ve kredi borçlarına ilişkin sicil affı getirilmesi yönündeki düzenlemenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüp Genel Kurulda geldiği gibi kabul edildiğini hepiniz yazı ve görsel basından okumuş ve duymuşsunuzdur.  Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilen düzenlemeye ihtiyarilik cümlesi eklenmesi sicil affının etkin olarak uygulanmasını bankaların inisiyatifine bırakıldı. Bu da şu demek işin özeti. İsteyen uygular isteyen uygulamaz. Bankaların yine eline bırakıldı esnaf.

-“ESNAF BANKALARIN İNSAFINA BIRAKILMAMALIYDI”

Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin en kritik dönemini yaşadığımız şu günlerde sicil affının bankaların insafına bırakılması esnafın kurtuluşu değildir. Kırk yıldır tek bir çeki karşılıksız çıkmamış, tek bir senedi protesto olmamış esnaf terör nedeniyle aylarca kepengini açamadı. Yani evine ekmek dahi götürecek para kazanamadı ki borcunu ödesin. Veya geçmiş yıllarda yaşanan ekonomik krizlerden kaynaklanan sebeplerden senedini ödeyemeyen esnaf alınan bu karala yine suçlu ilan edildi. Yani bir kuruş kredi ve kredi kartı borcu olmayan esnaf, sokağa çıkma yasağı ile bırakın bankaya gidip borcunu ödemeyi, dükkânına bile gidemedi. Böyle bir dönemde doğan borçlar nedeniyle kara listeye girenlere sicili bozuk demek ekonomiye verilecek en büyük kötülük olur. Bunların mevzuat nedeniyle işlenen sicil kayıtları, yine mevzuat düzenlenerek silinmeli idi. Ama gelin görün ki etkin sicil affı tarihinin en etkisiz hali ile çıktı.  

-“ESNAFIN SÖZÜ SENETTİR”

Hazırlanan düzenleme ile sicil affından yararlanmak isteyen esnafa 6 ay içinde borcunu peşin olarak ödemesi veya yapılandırması şartı getiriliyordu. Oysa ticarette kimse tek bir döneme bakarak hareket etmez. Esnafın sözü senettir. Geçici dönemde ve geçici nedenlerle borcunu ödeyemeyen esnafın, günü geldiğinde bütün borçlarını ödeyeceğini toptancılar da onlarla ticaret yapanlar da çok iyi bilir. Ama bankalar bunu bilmiyor. Bankalar esnafı tanımıyor. Kırk yıl boyunca bir tek kuruş borcu olmayan esnaf, sokağa çıkma yasağı nedeniyle bankaya gidemeyince kara listeye alınıyor. Bu da ticareti durma noktasına getiriyor. Bu sorun ancak olağanüstü nedenlerle ortaya çıkan olumsuzluk sicil kayıtlarının tamamen silinmesiyle çözülür. Aksi halde bu ülkede kimse bankacılık sistemini kullanamaz.

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.