Şiiiişşştt Kadın Var

Anlamak kadınları diye başlar şair sözlerine, kadınları anlamanın devrik cümleden geçtiğini farz ederek! Uzun felsefi sözler dizilir satırlara, başı sonu, yüklemi öznesi karışmış paragraf aralarına ve devam edilir bu şekilde anlaşılır der gibi kadınlar. Şair bütün devrik cümlelerini döktürmüştür, anlamak için kadınları ki basit cümlelerle anlaşılırdı oysa sevgiyle beslenen bedenleri..!
Her işin başı diye başlayan cümlelerin sonuna, kişiler ihtiyaç duydukları öğeleri koyarlar. Ve her zamanda sevgi atlanır. Asıl ihtiyacın, sevgi olduğu bu dönemde. Kadınları anlamak içinde sevmek gerekir. Sevmesini bilmek gerekir. İhtiyaçtan dolayı değil insanı insan yapan olgu olduğu için.

Toplum olarak yetiştirilme tarzımızda, bulunduğumuz mekân içerisinde kadın varsa konuşmalarımıza dikkat etmemiz gerektiği söylenir. Küfürleşmeler başlarken “ Şiişştt kadın var “ uyarısı gelir. Aynı toplumun kadına verdiği önem ise tecavüzlerinden, tacizlerinden, tartaklamalarından, öldürmelerinden belli olur.

Samsun Atakum Anadolu Lisesi 9. Sınıf öğrencisi 6 genç kadın, farklı zamanlarda aynı servis şoförünün tacizine uğradı. Sözlü ve fiziksel olarak öğrencilere tacizde bulunan şoför, öğrencilerden birinin beyanı ile teşhir olmasına rağmen en ufak bir ceza bile almadı. Bir yıl içerisinde Samsun’da 418 çocuk istismarı davası açıldı, görüldü ve kapandı. Erkek hegemonyasının hâkim olduğu ülkede, adalette bu yönde çarkını çevirdi. Ceza alan hiç olmadı değil, Çekmeköy’de tornavidayla eşini 43 yerinden yaralayan adam, 120 günlük hapis cezası aldı. Bu ceza da paraya çevrildi. Zaten çok büyük ve hiç komik olmayan bir ceza almıştı. Paraya çevrilmesi normaldi. Yargıya göre!
Ülkede örnekleri her geçen gün artarken dünyada ise savaşta ölen, tecavüze uğrayan milyonlarca kadın var.
Filistin’de 2000 yılının Eylül ayından itibaren yaşanan çatışmalarda, ölen 10 bin Filistinlinin yarısından çoğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Yaşam koşullarından dolayı salgın hastalıklar, psikolojik bozukluklar, kronik hastalıklar, anne ve bebek ölümleri ise gün geçtikçe artıyor.

Afganistan’da 2013 yılının ilk yarısında 1320 kadın ve çocuk silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. 2012 yılının ilk yarısında ise bu sayı 1518 olarak kaydedilmiştir.
Pakistan’da 2004 yılından beri ölen kadın ve çocukların sayısı 28 bin olarak hesaplanmıştır. Çatışmalardan dolayı ölümlerin yanı sıra ciddi yaralanmaların sayısı ise 22 bin olduğu biliniyor. Afganistan ve Pakistan’da cinsel şiddet, işkence ve kötü muamele ise kadınların rutin hayatlarının bir parçası olmuş durumdadır. Amerikan askerleri bu ülkelerde, defalarca toplu tecavüz suçlamalarıyla gündeme gelmiş fakat ceza almamalarından dolayı cinsel şiddet kendine meşru bir zemin hazırlamıştır.

Bosna’da 1992 ve 1995 yılları arasında yaşanan çatışmalarda en az 20 bin Boşnak kadın toplu tecavüze uğramıştır.

Rwanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Uganda, Nijerya, Etiyopya
ve Sudan başta olmak üzere Afrika ülkelerinde kadınlarının yüzde 90’ının hayatlarında en az bir kere cinsel şiddete maruz kaldığı biliniyor. Bu ülkelerdeki kadınların toplu tecavüz, kaçırılması, satılması, alıkonulması ve öldürülmesi sıkça dünya gündemini teşkil etmiştir. Rwanda’da 1994 yılındaki soykırımda en az 500 bin kadının, Sierra-Leone’de 1991-2002 yılları arasında en az 50 bin kadının silah zoruyla tecavüze uğradığı biliniyor. Nijerya’da radikal İslamcı örgüt Boko Haram’ın kaçırdığı kadınların akıbeti henüz bilinmiyor.

Irak’ta 1990 yıllarından beri binlerce kadın yaşamını yitirmiş ve çatışmalar boyunca yüzde 30’u tecavüze, yüzde 90’ı ise cinsel şiddete maruz kalmıştır.
Suriye’de 2011 yılının Mart ayından beri 6 binin üzerinde kadının cinsel şiddet gördüğü tahmin ediliyor. IŞİD çetelerinin, Suriye ve Kuzey Irak’ta binlerce kadını esir aldığı, sattığı ve küçük kız çocuklarının tamamının tecavüze uğradığı biliniyor. IŞİD dünyadaki tüm Müslüman kadınlara, Cihat yolunda savaşan milisleri için “ Seks cihadı “ çağrısı yapıyor.
Seks ve köle gözüyle bakılan kadınların, yaşamlarının geri kalanını nasıl geçirildiği düşünülmüyor. Hiç kimse kadınların, psikolojisi ve intihar eğilimleri ile ilgilenmiyor. Varsın erkeklerin ihtiyaçlarını karşılasın; Sevginin, insanlığın, kadının değerini bilmeyen erkeklerin ihtiyaçları…

Şair eline kalemi aldığında başlıyor yazmaya, anlamak için kadını. Sevmeden anlaşılmayan kadınları, cümleler sıralayarak anlamak istiyor. Bir kadını anlamak için bütün kadınlara sahip çıkmak gerektiğini düşünmeden, anlamak için kadını diyor. Boş ver be şair sende anlama kadınları ki yaşatamadığımız kadınları anlasak ne olur!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
deniz yener 2014-10-09 22:50:21

allah bu zulmü hiç bir milletvekiline başbakana cumhurbaşkanına bırakmadan bu zulmü ortadan kaldıracak inşallah