HARUN TOKAK

1921'in soğuk bir Şubat’ı…
Boğaz’ın mavi sularını titreten 121 pare top sesi, Neslişah Sultan’ın dünyaya gelişini müjdelemektedir.
Yıldız Sarayı’nı bir sevinç dalgası sarar. Sarayda doğan son sultan adına para bastırılır.
Son sultanın dünyaya gelişinden üç yıl sonra da Osmanlı hanedanına sürgün kararı çıkar. Soğuk bir mart gecesi, çamaşırlarını bile alma fırsatı bulamadan Yıldız Sarayı’ndan yola çıkarılan kadın sultanlar, şehzadeler, bir daha belki de hiç göremeyecekleri vatan topraklarına göz pınarlarında ne var ne yoksa boşaltırlar.
Çamurlara bata-çıka Çatalca İstasyona getirilen kadın sultanlar kendilerini gurbetlere götürecek treni beklemeye başlarlar.

Neslişah Sultan

Son Osmanlı Hanedanı kadınıyla erkeğiyle, kundaktaki çocuğuna kadar

 

istasyonda üşümekte, bütün bir Anadolu üşümektedir.
Çatalca Ovasının buz kesen ayazında bembeyaz sakalı soğuktan titreyen, son halife Abdülmecid Efendi ağlamakta, hânedan ağlamaktadır.
Yüz yıllar boyunca her dilden, her dinden, her ırktan insanı birlikte huzur içinde yaşatmış olan Devlet-i Aliye’nin son aile fertleri, kendilerini sürgüne götürecek treni beklemektedir.
Rumeli Demiryolları Şirketi’nin Çatalca’daki âmiri Musevi bir yurttaşımızdır. Üst kattaki dairesini böyle habersiz gelen yüksek misafirlerinin istirahatine tahsis eder ve çoluk çocuğuyla da ikramlara koyulur.
Halifenin teşekkürü karşısında da: “Osmanlı Hanedanı, Türkiye Musevilerinin velinimetidir. Atalarımız İspanya’dan sürüldüklerinde, kendilerini koruyacak bir ülke aradıkları zaman onları yok olmaktan kurtardılar. Devletlerinin gölgesinde tekrar can, ırz ve mal emniyetine, din ve dil hürriyetine kavuşturdular. Onlara, bu kara günlerinde elimizden geldiği kadar hizmet etmek   bizim vicdan borcumuzdur.” der
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.