1’i Şampiyonlar liginde 2’si Avrupa liginde olan 3 takım ile başladığımız Avrupa serüveninin ilk yarısı sonunda dün itibari ile 2 takımımız UEFA  Avrupa liginde yoluna devam ediyor. BJK ve GS için başarısız , FB için başarılı bir ilk yarı oldu.

 

Başarısızlığın ana nedeni ile başarının ana nedeni aynı noktada kesişiyor.O  da ; “Savunma”

 

FB ; 6 haftalık periyodu az gol yiyip bir o kadar da pozisyon vererek atlatırken , GS ve BJK’nin ise gol pozisyonu vermeden bitirdikleri maç olmadı. Bunun da nedeni ikili ön liberonun olmayışıdır. GS  Mello’yu satarak , BJK de Oğuzhan-Sosa ikilisini oynatarak adeta “harakiri” yaptı.

 

Futbolda sürekli hücum oynayarak başarılı olunmaz. Çünkü yorucudur. İyi savunma yapılır rakibe pozisyon verilmezse  yorulan rakibe karşı iyi hücum yapılabilir. Bu kuralı oyun kurallarındaki değişiklik yarattı. Son dönemde oyun kurallarındaki değişiklikler hep oyunun hızlı oynanmasından yana . Bu nedenle BJK’nin sürekli gole dönük oyunu ile GS’nin savunma yapamayan oyunu bu dönemde yer bulamaz. FB’nin ligdeki çıkışı da , 10 kişi oynadığı halde Antep ve Celtic maçlarında yenilmemesi hatta Antep’ten nerede ise 3 puan ile dönecek olması da tesadüf değil. Bu ancak  “savunma futbolu kurgusu” ile ve “bu kurgunun iyi uygulanması” ile açıklanır.

 

BJK ve GS’nin çifte kupalı en son şampiyonlukları çift ön libero ile olmuştu. Ligin en iyi 5 ön liberosu arasında yer alabilecek Veli ve Tolgay’ın aynı anda sakatlanması  BJK açısından “şansızlık ötesi” şeklinde açıklanabilir ama GS’nin Mello’yu satması tam bir “futbol bilgisizliğidir.”


Artık bu savunma kurgusunu iyi yapan takımlar isimsiz de olsa yükselecekler. Ülke bazında İzlanda, Romanya , gibi son yıllarda esamesi okunmayan takımların , kulüpler bazında geçen yıl Avrupa liginde final oynayan Ukrayna’nın  “Dnipro” ve bu yıl şampiyonlar liginde bir üst tura çıkan Belçika’nın “Gent” takımı gibi daha çok takım göreceğiz.


Hukuktaki gibi artık “söz savunmanın”dır.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.