2004 yılından bu yana faaliyet gösteren Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti’nin 12-15 Kasım 2015 tarihleri arasında Japonya – Tokyo’da düzenlediği “7. Dönem Parlamento Seçimleri ve İstişare Toplantısı”nda Doğu Türkistan’ın sürgündeki vekilleri, Sürgündeki Cumhurbaşkanı ile Sürgündeki Başbakanlarını seçtiler.

    Sürgündeki Doğu Türkistan Parlamentosunu oluşturan 60 vekilden 43 vekilin katıldığı seçimlerde; Ahmetjan Osman Cumhurbaşkanı, ve İsmail Cengiz ise Başbakan olarak yeniden seçildi. Seçimlere; Türkiye’den Ekber Yassa, ve Güngör Yavuzaslan’ın, Kanada’dan Tuygun Abdülveli’nin ve İngiltere’den Dr. Enver Tohti’nin, Norveç’ten Kayser Hajı da gözlemci olarak katıldılar.

    Hızırbek Gayretullah’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Görüş Atacan’ın Parlamento Başkanı, İlyar Şemsettin’in Parlamento Başkan Yardımcısı, M. Ali Engin’in Parlamento Sekreteri, Rukiye Turdush’un da Hükümet Sözcüsü olarak seçildiği toplantıda Sürgün Hükümetin Bakanlar Kurulu’nda görev dağılımı şu şekilde yapıldı:

    Başbakan                    İsmail Cengiz
    Başbakan Yardımcısı                Gulam Osman Yaghma
    Başbakan Yardımcısı                Yakup Can
    Dışişleri Bakanı                Ablajan Leylinaman
    İçişleri Bakanı                Ş. Serkan Dinçtürk
    Medeniyet ve Maarif Bakanı            Mahire Gofur       
    Maliye Bakanı                Yar Mehmet Buğra
    Propaganda ve Güvenlik Bakanı        Vatan
    Hükümet Sözcüsü                Rukiye Turdush
    Başbakan I. Başdanışmanı            Damian Rahmet
    Başbakan 2. Başdanışmanı            Prof. Dr. Sultan Mahmut Kaşgarlı
    Başbakan 3. Başdanışmanı            Abdüsselam Abdusemih

    Hükümetin 4 yıllık çalışma programını önümüzdeki haftalarda açıklayacağını ifade eden Başbakan İsmail Cengiz’in, görevlendirdiği bakanların dışında; Diplomasiye ve Kişilik Hukuk Komisyonu, Maarif Komisyonu, Teşvikat Komisyonu, Hafsızlık Komisyonu, Yaşlar Komisyonu, Muhacirler ve Mülteciler Komisyonu Başkanlarını da ayrıca atayacağı bildirildi.

    Engellemelere ragmen Japonya’da başarılı şekilde etkinliklerini tamamlayan Sürgündeki Doğu Türkistan temsilcileri; kendilerine destek olan Japonya, Kanada ve Türkiye’deki kurum ve kuruluşlara minnet ve şükranlarını ifade ettiler.

    Sürgün Hükümet ile ilgili yazı ve haberleri DOĞU Türkistan Sürgün Hükümeti facebook sayfasından takip edebilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.