Amazon, sesi, yüzü ve nesneleri tanıyan uygulama geliştirdi

Dünyanın en büyük alışveriş sistemi olarak öne çıkan Amazon yapay zeka yazılımlarına yönelik yatırımlardan sonuç alıyor.

05 Aralık 2016 Pazartesi 10:07
Amazon, sesi, yüzü ve nesneleri tanıyan uygulama geliştirdi






Amazon, sesi, yüzü ve nesneleri tanıyan uygulama geliştirdi

Bir Amazon.com şirketi olan Amazon Web Services, AWS re:Invent etkinliğinde geliştiricilerin doğal dilleri anlayan, yazıları konuşmaya çeviren, ses veya yazı kullanarak diyalog kurabilen, görüntü analizi yapabilen ve yüz, nesne ve sahneleri tanıyabilen uygulamalar yaratabilmelerini kolaylaştıran üç Yapay Zeka hizmetini tanıttı.



Bu üç yeni yapay zeka (AI) hizmeti; Amazon Lex, Amazon Polly ve Amazon Rekognition; Amazon'un bünyesindeki binlerce derin öğrenme ve makine öğrenimi uzmanı tarafından geliştirilen, başarısı kanıtlanmış ve yüksek oranda ölçeklenebilir Amazon teknolojisinden yararlanıyor. Bütün Amazon hizmetleri, kaliteli ve yüksek doğruluğa sahip yapay zeka yeteneklerini ölçeklenebilir ve düşük maliyetli bir şekilde sunuyor.

Amazon AI hizmetleri tamamen yönetilen hizmetler oldukları için derin öğrenme algoritmaları inşa etmeye, makine öğrenimi modelleri eğitmeye, hiçbir ön taahhüde veya altyapı yatırımına gerek kalmıyor. Bu da görebilen, duyabilen, konuşabilen, anlayabilen ve etrafındaki dünyayla etkileşime girebilen yeni nesil uygulamalar inşa etmeye odaklanmaları için geliştiricilere büyük özgürlük sağlıyor.



Yapay zekayı etkili bir şekilde uygulayabilmek için birçok farklı türden derin öğrenme ve makine öğrenimi algoritmalarının manuel olarak inşa edilmesi ve ayarlanabilmesi gerekiyor. Ve bu sürecin bir uygulamadaki her bir nesne, yüz, ses ve dil özelliği için tekrarlanması gerekiyor. Amazon AI hizmetleri ise tüm bu zorlukları ortadan kaldırıyor ve Amazon'un güçlü ve kanıtlanmış derin öğrenme algoritmaları ve teknolojilerini, tüm geliştiricilerin bir API çağrısı ile ya da AWS Management Console üzerinde birkaç tıkla erişebileceği birer yönetilen hizmet şeklinde sunarak, yapay zekayı tüm geliştiricilere büyük ölçüde erişilebilir hale getiriyor. Amazon AI hizmetleri Amazon'un doğal dil anlama, konuşma tanıma, metin okuma ve görüntü analiz teknolojilerini herhangi bir cihaz üzerindeki herhangi bir uygulama için, her ölçekte, tam kapasite sunuyor.


AWS Veritabanları, Analiz ve Yapay Zeka Başkan Yardımcısı Raju Gulabani, üç yeni çözümle ilgili şunları söyledi: "Daha iyi algoritmalar ve büyük miktarlarda veriye ulaşım ile bulut tabanlı düşük maliyetli bilgi işleme gücünün kombinasyonu, yapay zekayı geliştiriciler için gerçeğe dönüştürüyor. AWS bugün piyasadaki en yenilikçi ve en yaratıcı yapay zeka uygulamalarının bazılarına ev sahipliği yapıyor. Amazon'un bünyesindeki binlerce makine öğrenimi ve derin öğrenme uzmanı, müşterilerin ne okumak istediklerini tahmin etmek için, robot bilimi ve bilgisayarla görme teknolojileri ile verimlilikleri yönlendirmek için ve müşterilere yapay zeka destekli sanal yardımcı Alexa'yı sunabilmek için yıllardır yapay zeka teknolojileri geliştiriyor. Bugün, bu yeniliklerin altında yatan teknolojiyi üç adet tam yönetimli, kolay kullanımlı, güçlü ve düşük maliyetli Amazon AI hizmeti olarak tüm geliştiricilerin kullanımına sunuyoruz. Müşterilerin Amazon Lex, Amazon Polly ve Amazon Rekognition'ı kullanarak insansı zekaya sahip, görebilen, duyabilen, konuşabilen, insanlar ve çevreyle etkileşime girebilen yeni nesil uygulamalar geliştirmelerini görebilmek için sabırsızlanıyoruz."


İşte Bu Üç Yeni Hizmet


Amazon Lex ile akıllı sohbetler


Amazon Lex, Amazon Alexa'ya güç veren otomatik konuşma tanıma (ASR) ve doğal dil anlama (NLU) teknolojileri üzerinde oluşturulmuş, ses ve yazıları kullanarak etkileşimli arayüzler inşa etmeye yarayan yeni bir hizmet. Amazon Lex çok yönlü ve doğal dil yeteneklerinin neredeyse bütün uygulamalarda kullanılabilmesini kolaylaştırıyor. Geliştiriciler botları (hava durumunu kontrol etme veya uçuş rezervasyonu yapma gibi otomatik görevleri yerine getiren etkileşimli uygulamaları) direkt olarak AWS Management Console üzerinde birkaç örnek kelime (örn. "uçuş ara" veya "rezervasyon yap") ile birlikte görevin tamamlanması için gereken parametreleri (örn. seyahat zamanı ve varış noktası) ve kullanıcıya sorulacak soruları (örn. "ne zaman seyahat etmek istiyorsunuz") girerek oluşturup test edebilir. Daha sonra Amazon Lex, dil modelini oluşturup görevin tamamlanması için gereken soruları sorarak geri kalan her şeyi halleder. Amazon Lex AWS Lambda ile entegre olduğundan, geliştiriciler Amazon Lex'i uygun arka uç servisini (örn. uçuş rezervasyon sevisini) bir AWS Lambda fonksiyonu ile çağıracak şekilde konfigüre edebilir. Geliştiriciler aynı zamanda Salesforce, Microsoft Dynamics, Marketo, Zendesk, QuickBooks ve HubSpot gibi kurumsal sistemlerden veri toplayarak "Salesforce.com üzerindeki en iyi 10 hesap hangileri" gibi soruları cevaplamak için AWS Lambda fonksiyonlarını çalıştıran önceden oluşturulmuş kurumsal birleştiricileri kullanabilir.


Amazon Lex ile oluşturulan botlar her yerde kullanılabilir: Web uygulamaları, Slack, Facebook Messenger gibi chat uygulamalarında ya da mobil/bağlı cihazlar üzerindeki uygulamalarda yer alan sesler ile... Amazon Lex farklı platformlar için gereken kimlik doğrulamasını yapar ve geliştiriciler için her platforma özel kod yazma gerekliliğini ortadan kaldırarak kullanıcı arayüz tasarımını kolaylaştırır. Ayrıca, bir botun aldığı trafik yükseldikçe Amazon Lex ölçeklemeyi otomatik olarak yaptığından geliştiricilerin ölçekleme için endişelenmesine gerek kalmaz ve geliştiriciler, sadece Amazon Lex API'ına yaptıkları çağrılar için ödeme yaparlar.


Amazon Polly ile Akıllı Konuşma


Amazon Polly, geliştiricilerin haber okuyucular ve e-öğrenme platformları gibi mevcut uygulamalara doğal konuşma yetenekleri ekleyebilmelerini kolaylaştırır. Bunun yanı sıra konuşma ile harekete geçen mobil uygulamalar, cihazlar ya da araç gereçler gibi yeni nesil ürünler ortaya çıkarabilmelerine olanak sağlar. Amazon Polly'nin kullanımı kolaydır. Geliştiriciler SDK üzerinden ya da AWS Management Console'dan Amazon Polly'e mesaj gönderirler ve Polly onlara anında doğrudan oynatılabilen ya da standart ses formatında saklanabilen bir ses dosyası gönderir. 47 gerçekçi ses ve 24 dil desteği ile geliştiriciler, çeşitli aksanlara sahip erkek ve kadın sesleri arasından seçim yaparak dünyanın her yerindeki kullanıcılara hitap eden uygulamalar yaratabilirler. Amazon Polly'nin yazı içeriğini akıcı bir şekilde telaffuz edebilmesi, uygulamaların geniş yelpazedeki yazı formatlarından yüksek kaliteli ses çıkışı alabilmeleri anlamına gelir. Amazon Polly ölçeklenebilirdir. Büyük miktarlardaki yazıların konuşmaya dönüştürülmesinde bile hızlı ve yüksek kaliteli geri dönüş sağlar. Amazon Polly ile geliştiriciler sadece dönüştürdükleri yazı için ücret öderler ve oluşturulan konuşmayı önbelleğe atarak hiçbir kısıtlama olmadan, istedikleri kadar yeniden oynatabilirler.

Her gün 1200'den fazla haber yayımlayan, Pulitzer ödüllü medya ve teknoloji şirketi The Washington Post'un Kıdemli Ürün Müdürü Joseph Price,"Haberlerimizin sesli versiyonlarını kullanmayı uzun süredir istiyorduk ancak mevcut sistemlerin düşük kalitede olmalarına rağmen bir de yüksek maliyetli olduklarını gördük. Amazon Polly ve yüksek kaliteli sesleriyle okuyucularımıza içeriklerimizi daha zengin ve çok yönlü bir şekilde sunmak için sabırsızlanıyoruz" diyor.

Amazon Rekognition ile Akıllı Görüntü Analizi


Amazon Rekognition, geliştiricilerin görüntüleri analiz eden, yüz, obje ve sahneleri tanıyan uygulamaları hızlı ve kolayca oluşturabilmelerini sağlar. Amazon Rekognition araçlar, evcil hayvanlar veya mobilyalar gibi nesneler ve sahneleri otomatik olarak tanımak için derin öğrenme teknolojilerini kullanır. Kullanıcıların anahtar kelimeler girerek görüntü araması yapabilmeleri için geliştiricilerin görüntüleri etiketlemelerine izin veren bir güven puanı sağlar. Amazon Rekognition görüntülerdeki yüzleri bulabilir ve yüz özelliklerini tespit edebilir (örn. yüzün gülümseyip gülümsemediği veya gözlerin açık olup olmadığı). Amazon Rekognition ayrıca, yüz karşılaştırma ve yüz arama gibi gelişmiş yüz analiz işlevlerini de destekler. Geliştiriciler Rekognition kullanarak, iki farklı görüntüdeki yüzün aynı kişiye ait olup olmadığının olasılığını ölçebilen bir uygulama geliştirebilir ve böylece bir kullanıcının kimliğini, ellerindeki fotoğraf sayesinde anında doğrulayabilir. Benzer şekilde, geliştiriciler görüntülerde tespit edilen milyonlarca yüzden koleksiyonlar oluşturabilir ve ellerindeki yüze benzer bir yüz için bir koleksiyon taraması gerçekleştirebilir. Amazon Rekognition pahalı görüntü işleme sistemlerini kurup yönetmek için gereken karmaşık işlemleri ve masrafları kolay kullanımlı, düşük maliyetli ve güvenilir AWS hizmetinin kapsamlı görüntü sınıflandırma, tespit etme ve yönetme yetenekleri sayesinde ortadan kaldırır. Amazon Rekognition'ı kullanmak için ön ödeme gerekmez. Geliştiriciler sadece analiz ettikleri yüzler ve kaydettikleri yüz özelliği vektörleri için ücret öderler.

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.