Amerika hangi ülkelere saldıracak? Bilgisayar oyunlarından gerçek savaşa

Amerikan ordusunun son 20 yılda vurduğu ülkelerin ortak özelliği, gençlerin severek oynadığı savaş ve strateji oyunlarında operasyonlardan birkaç yıl önce yer aldığını biliyor muydunuz?

24 Haziran 2015 Çarşamba 07:10
Amerika hangi ülkelere saldıracak? Bilgisayar oyunlarından gerçek savaşa






Amerika hangi ülkelere saldıracak? Bilgisayar oyunlarından gerçek savaşa



Amerikan ordusunun son 20 yılda vurduğu ülkelerin ortak özelliği, gençlerin severek oynadığı savaş ve strateji oyunlarında operasyonlardan birkaç yıl önce yer aldığını biliyor muydunuz?

Amerikan Film sektörünün kalbinin attığı Hollywood'taki savaş filmlerinin üzerindeki komplo teorilerini geride bırakacak iddia Wikileaks belgeleriyle adeta yeniden tescillendi. Artık sadece Amerikan aksiyon ve savaş filmleri değil, aynı ülke stüdyolarında her biri onlarca milyon dolar harcanarak piyasaya sunulan bilgisayar oyunlarının da, Amerika'nın dış politikalarında önemli bir araç olduğu ortaya çıktı.
Jane's Combat Simulations, Amerikan ordusunun kullandığı tüm silah ve araçlarının simulasyonlarını bilgisayar ortamına taşımasıyla yaygınlaşan savaş oyunlarında, çatışma bölgeleri yoğun olarak ortadoğu ve orta asya Türk cumhuriyetlerinde seçildi. 1994 yılında dönemin DOS teknolojisine uygun olarak yasılan US Navy Fighters oyunun hemen ardından peş peşe üretilen oyunlarda Amerikan askeri rolündeki oyunculara İran, Irak, Libya, Mısır, Özbekistan, Türmenistan, Yakut, Sibirya'da Ural Altay bölgeleri, Balkanlar'da Makedonya ve Sırbistan gibi bölgelerde savaş taktikleri sahnelendi.

İLK İSLAMCI TERÖRİST KAVRAMI OYUNLARDA ŞEKİLLENDİ

1998 yılına gelindiğinde Jane's Combat Simulations gibi ABD'de yeni şirketler de benzer oyunlar üzerine yoğunlaştı. Gelişen bilgisayar teknolojiyle birlikte yeni oyun platformları, PS'ler üzerinde öncü futbol ardından da yeni savaş oyunları piyasaya sürüldü. Amerikada çok yaygın olan Delta Force oyun serisi JCS'nin yerini aldı. Delta Force'de ilk kez 1997 yılında İslamcı Teröristler'le savaşan Amerikan askerleri görüldü. Oyunların geçtiği bölgeler ise hiç değişmedi. Eklenen yeni ülkeler arasında Afrika'da Somali, Fas, Ortadoğu'da Suudi Arabistan Türkiye ve Kuzey'de Ukrayna yer aldı. Delta Force oyunlarının en yaygın olanı ise Delta Force: Black Hawk Down oldu. Oyun, tüm dünyada satış rekorları kırdı. Dünyanın bütün gençleri oyun üzerinde Amerikan üniformasıyla hayali teröristlerle mücadele etti, camiler, minareler ve okullar oyun platformu üzerinde terörist yuvası olarak işaretlenerek bol bol imha edildi.

Delta Force serisi Türkiye'de de çok yaygın şekilde müşteri buldu. Bir ara DF'nin online versiyonunda, Amerikan savaş gemilerine ateş açılınca Türklerin bir süre bu oyunda çevrimci yer almasına kısıtlama getirildi, oyunda bile olsa Amerikan gemilerine ateş açmak kurul dışı sayıldı.

ŞİMDİ HEDEFTE FRANSA VAR

Amerikan bilgisayar oyunlarının zirvesi olarak kabul edilen Call of Duty bütün versiyonlarıyla gençlerin büyük beğenisini kazandı. Call of Duty Amerikalı bir askerin 2. dünya savaşı anılarından yola çıkılarak hazırlanmış oyun olarak başladı. Call of Duty 4 serisinden itibaren şirket yönetimi radikal bir kararla adeta islam dünyasına savaş açtı. Call of Duty 4 Modern Warfare ile Rusya, Azerbaycan, Ukarayna'da iç karışıklıklarda rol alan Amerikan askerleri rolü oyuncuyara verildi. CoD4 sonrası çıkan bütün oyunlarda Müslüman ülkelerde oluk oluk 'Terörist kanı" akıtılmasına sanal izin çıktı.

Wikileaks belgeleri oyunlarla yürütülen psikolojik savaşın Avrupa ülkelerini de hedef aldığını ima eden bir belge yayınladı. Belgede ABD-Fransa ilişkilerini deşifre etmeye hazırlanıyor. Twitter’dan paylaşılan videoda ABD uçakları Eyfel kulesini vuruyor.

Suudi Arabistan belgeleri yayımlayarak yeniden büyük bir tartışmaya kapı aralayan Wikileaks sitesi bu kez ABD-Fransa ilişkilerine dair belgeler yayımlayacağı sinyalini verdi.   Wikileaks sitesi, resmi Twitter hesabından yaptığı 2 paylaşımda ‘Çok yakında: Fransa nasıl bir saldırı altında?’ ve ‘Çok yakında: Fransa saldırı altında mı?’ ifadelerini kullandı. Wikileaks, tweet’lerine bir de video iliştirdi. Ünlü ‘Call of Duty’ bilgisayar oyunundan görüntülerin kullanıldığı videoda, ABD güçlerinin Fransa’nın başkenti Paris’e saldırdığı ve Eyfel Kulesi’ni yerle bir ettiği görülüyor. Video, ABD bayrağının görüntüsüyle sona eriyor. 
Son Güncelleme: 24.06.2015 07:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.