ANKA'lara silah takılması için Milli imece çağrısı

ANKA S modeli için silah sistemi geliştirilmesi konusunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan Milli İmece çağrısı geldi

01 Mayıs 2016 Pazar 04:53
ANKA'lara silah takılması için Milli imece çağrısı






ANKA'lara silah takılması için Milli imece çağrısı

Türkiye'de insansız hava aracı İHA üretiminin öncü kuruluşlarını 'Milli İmece' çağrısı geldi. TAİ, TUSAŞ, TÜBİTAK, ASELSAN öncülüğünde 10 yılı aşkın geliştirme sürecini tamamlayarak Türk Silahı Kuvvetleri envanterine giren ANKA'ların ikinci nesil sürecinde kritik aşamaya geçiliyor.



Savunma Sanayi Müsteşarlığı, şimdiye kadar keşif, gözetleme ve istihbarat için üretimi yapılan ANKA'ların yeni modellerine silah sistemleri takılması için düğmeye bastı.
SSM, yeni nesil insansız hava araçlarında milli imkanlarla geliştirilen silah sistemlerinin kullanılması için üretici şirketlere 'Milli İmece' çağrısında bulundu.
Opernasyonel taktik İnsansız Hava Aracı Projesi' kapsamında silahlandırılma çalışmaları süren ANKA-S’in tamamen milli imkanlarla geliştirilmesi hedefleniyor.
SSM duyurusunda Füze İkaz, Algıla-Kaçın, Otomatik Kalkış ve Yüksek Çözünürlüklü Kamera Sistemleri konusunda çalışmalar yapanların iletişime geçmesi istendi.

SIRA FÜZE ATAN ANKA'LARDA

İHA 'Bayraktar'ın ardından ANKA-S’in silahlandırılması konusundaki çalışmalar da hızlandırıldı. Duyuruda, silahlı İHA’nın azami ölçüde milli teknolojik kabiliyetleri kullanmasının hedeflendiği vurgulandı.

BAYRAKTAR VE VESTEL ÖNCÜ OLDU

BU arada ilk silahlı milli İHA Bayraktar, önceki gün yapılan denemede, hedefini 12’den vurmuştu. ANKA-S’in geliştirilmesinde hem TÜBİTAK SAGE hem de milli savunma şirketleri yoğun çalışıyor. Vestel ise geliştirdiği silahlı İHA'ların test sürecini Mayıs ayı içerisinde bitireceğini duyurmuştu. Karayel'in silahlı modellerinin TSK envanterine ne zaman katılacağı henüz bilinmiyor.

AMERİKA VESTEL'E ENGEL KOYMUŞTU

Türk şirketlerinin silahlı İHA üretimine Amerikan yönetiminin engel koyması Ankara'da derin şaşkınlığa neden olmuş, ancak Vestel kritik parçaları başka kaynaklardan tedarik ederek bu engeliş aşmıştı.

ABD hükümeti, Ankara’nın İHA’ları silahlandırma çabalarından duyduğu rahatsızlık nedeniyle West-Cam firmasına, Vestel'e ihracat yapmasına izin vermemesi üzerine silahlı İHA üretimi bir süre aksamıştı
.
KARAYEL'İN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Karayel ismi verilen taktik insansız hava aracı sistemi 6 uçak, 3 yer kontrol istasyonu ve bir fırlatma rampasından oluşuyor. Bu yıl TSK’ya teslim edilmesi öngörülen Karayel, 5,5 km yüksekliğe kadar çıkacak ve 35 kilograma kadar yük taşıyabilecek. Havada ise en az 10 saat kalabilecek. Karayel uçakları fırlatma rampasından havalanabilecek ya da otomatik iniş-kalkış yapabilecek. Bunların yanı sıra uçaklar paraşütle de inebilecek. Karayel’le birlikte Türkiye’nin kullandığı milli insansız hava araçları filosu daha da genişleyecek. Özellikle Türkiye’nin kara sınırlarındaki düşman unsurlar ve terörist hareketler bu uçaklarla takip edilecek.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.