Arayanı gösteren programlar hayatınızı karartmasın

Arayanın kim olduğunu gösteren uygulamaların taşıdığı riskler konusunda uzmanlar uyarıyor. Ücretsiz programların masum olmadığını belirten uzmanlar, kişisel verilerin istenmeyen ellere geçebileceğine dikkat çekiyor..

29 Mart 2018 Perşembe 02:51
Arayanı gösteren programlar hayatınızı karartmasın






Arayanı gösteren programlar hayatınızı karartmasın

GetConnect furyası devam ederken uzmanlar telefon kullanıcılarını uyarıyor.. Avusturya kökenli CIA, ABD kökenli Hiya, İsrail kökenli CallAp, Kim Arıyor Avusturya kökenli, Showcaller Hong Kong kökenli, Truecaller İsveç kökenli,  Whoscall Tayvan kökenli gibi uygulamalar konusunda vatandaşları uyarıyor...


BENİ KİM ARADI DEMENİN FATURASI PAHALI OLABİLİR

Cep telefonlarında bedava uygulamalar içinde öne çıkan GetConnect gibi uygulamaların kişisel bilgilerin istenmeyen ellere geçmesine neden olabiliyor. Özellikle telefon numarasından isim sorgulayarak rehberlik hizmeti veren GetConnect ve benzeri mobil uygulamaların kullanıcı bilgilerine erişmesi kişisel bilgi güvenliği konusunda ciddi riskler taşıyor..


Akıllı telefon kullanıcılarının kendi istekleri ile cihazlarına indirdikleri bu tarz uygulamalar, sadece telefon rehberlerindeki numara ve isim bilgilerine erişmekle kalmıyor. "Beni kim aradı?", "Arayan kim?", "Başkalarının rehberinde hangi isimle kayıtlısın?" gibi cevabı merak edilen sorularla kullanıcıların ilgisini çeken bu uygulamalar, kişilerin Facebook resimlerini bile ifşa edebiliyor. Bu yüzden rehberlik hizmeti sunan uygulamaları indirmeden önce iki defa düşünmek, indirdikten sonra ise söz konusu uygulamanın sizden mobil cihazınız aracılığıyla hangi erişim izinlerini aldığını kontrol etmekte büyük fayda var.

TÜM BİLGİLERİMİZE ERİŞEBİLİYORLAR

Çünkü aslında numara-isim sorgulama için sadece rehbere erişim izni yeterli olmasına karşın, bu uygulamaların hemen hemen hepsi 14 farklı kalemde erişim iznini kullanıcıdan alıyor.

VERDİĞİNİZ İZİNLERİ KONTROL EDİN

Sadece numara sorgulamada değil, akıllı telefonunuzda kullandığınız hangi uygulamanın, cihazınızda erişim izinlerini olduğunu merak ediyor ve bu izinleri sınırlamak istiyorsanız, şu yolu izlemenizde fayda var:

Android telefonlarda, cihazınızın "Ayarlar" bölümünde bulunan "Uygulamalar" kısmına girin. Buradan telefonunuzda yüklü olan her bir uygulamanın hangi erişim izinlerini sizden aldığını görüp verdiğiniz bu izinleri kaldırmanız mümkün. iPhone’larda ise cihazınızın yine "Ayarlar" bölümümün altında yer alan uygulamalar listesinden verdiğiniz izinleri düzenleyebilirsiniz.

NE İLK, NE DE SON...

Mobil uygulama mağazalarında toplam sayıları 100’ü bulan numara sorgulama uygulamaları, özellikle Türkiye’de aynı zamanda en çok indirilen uygulamalar arasında yer alıyor. Bu tarz uygulamaların en çok kullanılanları ise şunlar:

- GetConnect (İngiltere)

- CIA- Çağrı Tanımlama/ Engelleme (Avusturya)

- Hiya-Arama Kimlik ve Engelleme (ABD)

- CallApp: Arama Kimliği & Kaydedici, Kim Arıyor (İsrail)

- Kim Arıyor? Arayan kimliği (Avusturya)

- Showcaller - Arayan Kimliği (Hong Kong)

- Truecaller - Arayan Kimliği (İsveç)

- Whoscall - Arayan ID ve Engel (Tayvan)

BTK BAŞKANI: UYGULAMAYI SADECE İNDİREN RAHAT OLSUN

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, numara sorgulama uygulamalarını telefonuna indirip kullanmayan ya da indirdiği uygulamada rehbere erişim izni vermeyen vatandaşların rahat olmasını istedi. Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Sayan, bu tür uygulamaları indirenlerin bilinçli hareket etmesi monusunda uyararak, "Kontaklarınıza, rehberinize, galerinize, fotoğraf makinenize, lokasyonunuza, mikrofonunuza erişim sağlayan uygulamalar belli. Bunları kapatın. Bunları erişim için onay vermeyin. Bilmediğiniz uygulamaları yüklemeyin. Bunlar sizin adeta takipçiniz olabilir" diye konuştu.

ONAY VERİLMEDİĞİ HALDE ERİŞENLERE İNCELEME

Kullanıcılar onay vermediği halde bilgilere ulaşılması ihtimaline karşı BTK olarak inceleme yaptıklarını söyleyen Sayan, "Onay vermediği halde bilgilerine erişim sağlanan vatandaşların bize ihbar etmelerini istiyoruz. Bütün uygulamaları inceliyoruz. Açık rıza yoksa bu verileri toplayıp kullanamazlar. Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) ile de yakın işbirliği halinde çalışıyoruz" dedi. Telefon rehberi hizmetini ticari olarak yapan firmalar bulunduğuna dikkat çeken Sayan, CIA, GetContact gibi programlardan bağlanarak hizmet veren sitelerin yasa dışı olduğunu, bunlarla ilgili erişim engelleme tedbirleri alabileceklerini söyledi. Uygulamayı telefonuna indirmekle birlikte bilgilerine erişim için onay vermeyenleri rahatlatan Sayan, "Vatandaş ‘benim bağlantılarımı alabilirsin’ diye izin verirse şikâyette bulunmasının anlamı yok. Ama kendisi vermediği halde erişilmişse şikâyette bulunabilirler" diye konuştu.

TURKCELL UPCALL’U 750 BİN KİŞİ KULLANIYOR

Turkcell, bilinmeyen numaralar alanında 750 bin aktif kullanıcısı olan UpCall ile hizmet veriyor. Şirketten UpCall ilgili yapılan açıklamada, "UpCall, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında, kullanıcıların verdiği izinlerle arayan kimliklerini, aranan kişilere bildiriyor" denildi.

YASAK 2 AY ÖNCE GELMİŞTİ

Telefon sorgulaması yapabilmek için indirilen uygulamalarla sisteme giriş yapmak ve arama ekranına numarayı yazarak sorgulama tuşuna basmak yeterli oluyor. Bu uygulamalar, kişilerin rehberlerde nasıl kayıtlı olduğunu göstermesinin yanı sıra kullanıcıya istenmeyen aramaları engelleme özelliği sunuyor. Türkiye’de geçen yıl çalışmalarına başlayan Kişisel Verileri Koruma Kurumu, rehberlik hizmeti veren internet siteleri veya uygulamalarının Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle durdurulmasına karar vermişti. Kurumun 25 Ocak 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararında söz konusu internet sitesi ve uygulamaların faaliyetlerine son vermemesi halinde buralara erişimin engellenmesi adına yetkili kurumlara başvuruda bulunulacağı bildirilmişti.

Son Güncelleme: 04.05.2018 00:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Rufet 2018-09-13 11:11:04

Cox gozel