Ateş böceğinden, deniz anasından elektrik üretilecek

Ateş böceğinden elektrik üretilebilir mi? Deniz anası enerji üretiminde kullanılabilir mi? Bu sorulara cevap arayan bilim insanları oldukça yol katetmiş durumda.

06 Aralık 2016 Salı 03:36
Ateş böceğinden, deniz anasından elektrik üretilecek






Ateş böceğinden, deniz anasından elektrik üretilecek

Enerji açığı, alternatif enerji kaynaklarına yönelik araştırmaların yoğunlaşmasına neden oluyor. Güneş, rüzgar enerjisinin ardından Türkiye bitkisel enerjiyi kullanmanın yollarını arıyor. Bu konuda Gebze Teknik Üniversitesi'nde (GTÜ) yürütülen proje oldukça iddialı ve farklı. 'Organik Işık Yayan Bitkiler Projesi' Türk ekonomisine büyük katkı sağlanması bekleniyor.



Projede ateş böceği, deniz anası gibi ışık saçan canlıların bu özelliklerinin bulunduğu genler alınıp bitkinin tohumuna tümörlenecek. Bitkiler ve ağaçlar parlak ışık yayarak, elektrik enerjisi kullanılmadan aydınlatma ihtiyacını karşılayacak.

Türkiye'de ilk kez yapılan EXPO 2016 Antalya Bıpp Uluslararası Bitki Islahı Proje Pazarı'nda GTÜ Doktora öğrencisi ve Kimya Bölümü Proje Asistanı Murat Şahin'in sunduğu projenin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Aydınlatma ve enerji verimliliği konularında çalışan Şahin'in, Organik Işık Yayan Bitkiler Projesi'nde ateş böceği, deniz anası gibi ışık saçan canlıların bu özelliklerinin bulunduğu genler alınıp bitkinin tohumuna tümörlenecek. Bitki de onu vücuduna yaymaya başlayacak. Böylece ışık içeriği taşıyan moleküller ışık saçtıkça, bitki de etrafına ışık yayacak. Bu sistemle oluşturulan bitkiler ve ağaçlar parlak ışık yayarak, elektrik enerjisi kullanılmadan aydınlatma ihtiyacını karşılayacak.

Kimya, ziraat, moleküler biyoloji ve genetik gibi farklı disiplinlerin bir araya gelerek GTÜ laboratuvarlarında hayata geçirmeyi planladığı bu proje için hazırlıklarına başlayan genç bilim adamı Şahin, “Türkiye’de aydınlanma için yılda 40 milyar lira, sadece D-100 karayolunu aydınlatmak için ayda 2 milyon lir harcanıyor. Bunun için yapılacak her katkı devlete ciddi paraların geri dönmesi anlamına gelecek. Sokak lambalarının yerine ışık saçan ağaçların, evlerimizdeki aydınlatmanın yerini bitkilerin almasını sağlayacak bu çalışma sonucunda katma değeri yüksek, enerji konusunda verimlilik sağlayabilecek ürün elde etmeyi planlıyoruz. Bu bitkileri ilk olarak üniversitemizde kullanmayı çok istiyorum" dedi.

 
Son Güncelleme: 06.12.2016 03:53
Anahtar Kelimeler:
Ateş Böceğinden Elektrik
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.