Bu gece telefonu kendinizden uzak tutun mesajı vatandaşı çıldırttı

Sosyal medyada başlayan ve whatsapp üzerinde hızla yayılan "Bu gece telefonunuzu kendinizden uzak tutun" mesajı cep telefonu kullanıcılarını çileden çıkardı. Uzmanlar bu mesaj konusunda uyarıyor. İnanmayın...

14 Kasım 2016 Pazartesi 22:16
Bu gece telefonu kendinizden uzak tutun mesajı vatandaşı çıldırttı






Bu gece telefonu kendinizden uzak tutun yalanı milleti çıldırttı

Sosyal medya kullanıcıları arasında başlayan, ardından da WhatsApp'ta mesaj zincirlerine konu alan "Bu gece telefonu kendinizden uzak tutun" yalanı vatandayları çileden çıkardı. NASA'nın bu konuda uyarı yaptığı iddiaları ise havada kaldı. NASA'nın resmi web sitesinde Süper ay görüntülerinin tadını çıkaran milyonlarca asronomi meraklısı, teknoloji harikası teleskoplardan canlı canlı izlemeyi tercih etti.

Mesaj zincirine konu olan iddianın Singapur TV'lerinde haber bültenlerine konu olduğu söylense de, ne kesin bir kaynak var, ne de bilimsel bir açıklaması. Dünya'nın neredeyse yarım asır sonra Ay ile en yakın olacağı saatlerde radyasyon akımı olacağı iddia edilen mesajın dayanağı bulunmadığını söyleyen uzmanlar "Cep telefonlarının her elektronik cihaz gibi ürettiği kendi radyasyonundan farklı bir kaynağa ait radyasyonu ya da enerjiyi taşıma, yayma ya da iletme özelliği yok" yorumunu yahtı.

UYDURMA MESAJDA NELER YAZILI?

Sosyal medya siteleri ile, whatsap gruplarına hızla yayılan mesajda şu iddialar ortaya atılmıştı:

Bu gece telefonlarınızı kendinizden uzak tutun

Ay, bu gece 1948 yılından bu yana Dünya’ya ilk kez bu kadar çok yaklaşacak. Normalden yüzde 14 daha büyük görünecek. Bilim adamları ise Radyasyon akımı konusunda uyardı.

Singapur Televizyonlarının geçtiği habere göre, bu gece Radyasyon yayan cihazlarla yakın olmak tehlike arz ediyor.

Bu gece Ay, Dünya’ya 1948 yılından bu yana ilk kez bu kadar çok yaklaşacak ve aynı zamanda dolunay olacak. Böylece insanlık 68 yıl sonra bir kez daha Süper Ay’a şahit olacak.

Bu gece Türkiye saati ile 00:30 ile 03:30 saatleri arasında Telefon, hücresel cihaz, tablet vb. cihazların yanında olmak ise sakıncalı.

Dünya büyük bir radyasyon akımına maruz kalacağından, elektronik cihazların radyasyonu yansıtacağı düşünülüyor.

EMNİYET UYARDI: SAKIN KAPATMAYIN

Bu arada sosyal medyada çığı gibi büyüyen yalan haber konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü tüm çalışanlarını uyardı. EGM uyarısında "Sakın telefonlarınızı kapatmayın" denilerek "Bu tür iddialar iletişimin büyük ölçüde kesintiye uğratılması hedefleniyor olabilir, çalışan personelimiz daha müteyakkız durumda olmalı" denildi. İşte EGM'nin resmi uyarısı..



BTK O MESAJLAR İÇİN SESSİZLİĞİNİ BOZDU

Halk arasında paniğe neden olan mesaj Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu BTK tarafından da yalanlandı. BTK gece yarısı yaptığı açıklamada 'bu gece gezegenin çok yüksek radyasyona maruz kalacağı' iddialarının gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

BU TÜR MESAJLARA İTİBAR ETMEYİN

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK), bu gece gezegenin çok yüksek radyasyona maruz kalacağı yönündeki haberlere ilişkin, doğruluğu teyit edilmeyen ve kamuoyunu yanlış yönlendirme ihtimali bulunan bu tür mesajlara vatandaşların itibar etmemesi istendi.
BTK'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, sosyal medyada, Singapur televizyonuna atıfta bulunularak, acil başlığıyla yayınlanan ve bu gece gezegeninin çok yüksek radyasyona maruz kalacağı uyarısıyla cep telefonları ve tabletlerin kapatılması gerektiği yönünde mesajların yayıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Doğruluğu teyit edilmeyen ve kamuoyunu yanlış yönlendirme ihtimali bulunan bu tür mesajlara vatandaşlarımızın itibar etmemesi ve ihtiyatla yaklaşması gerektiği değerlendirilmektedir."
Son Güncelleme: 15.11.2016 00:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.