Facebook videoları Türk kullanıcıları çileden çıkardı

Dünyanın en pahalı internetiyle boğuşan Türk tüketicileri 'Kota' 'MB' hesabı yaparken, Facebook'un otomatik videoları yüzbilnleri çileden çıkardı

04 Eylül 2014 Perşembe 14:41
Facebook videoları Türk kullanıcıları çileden çıkardı






Facebook Türk kullanıcıları çileden çıkardı

Facebook video, Facebook video faturayı artırır mı

Dünyanın en pahalı internetini kullanan Türk tüketicilere Facebook'un attığı video kazığının acısı ilk faturada ortaya çıktı. Otomatik video uygulaması başlatan Facebook yüzünden yüzbinlerce kişi fatura şokuyla karşı karşıya.

FACEBOOK KENDİNİ BÖYLE SAVUNDU

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, videoların otomatik oynatılması ve bu yüzden internet faturalarının yüksek gelebilmesine ilişkin, "Videoların minimum veri kullanması için gereken hassasiyeti gösteriyoruz" açıklamasında bulundu.

KOTA DÜŞMANI SİTELER

Son dönemde bazı internet sitelerindeki otomatik video oynatma özelliği, kullanıcıların farkında olmadan kotalarını bitirmelerine yol açabiliyor. Bunun devam etmesi halinde, kota aşım ücretlerinin yüksekliğinden dolayı kullanıcı yüksek miktarda faturalarla karşılaşabiliyor.

OTOMATİK VİDEO ÖZELLİĞİNİ KAPATIN KURTULUN

Öte yandan uzmanlar, beklenmeyen faturalarla karşılaşılmaması için kullanıcıları söz konusu internet sitelerindeki otomatik video oynatma özelliğini kapatmaları önerisinde bulunuyor.

CEP TELEFONLARINI YAVAŞLATAN ÖZELLİK

Otomatik başlatılan videolar, özellikle tablet ve cep telefonundan internete bağlanıldığında internette gezinme deneyimini oldukça yavaşlatıyor. Bunun yanı sıra 5 dakikalık kota aşımı için ödenen ücret 3 lirayı buluyor.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, bu şekilde otomatik başlayan video içeren sitelerin müşterilerin hizmet öncesi bilgilendirme hakkını ihlal ettiğini söyledi. Bundan kaynaklanan aşırı ücretlerin de müşteri hakkı ihlali olduğunu dile getiren Çakar, kullanıcıları bu konuda bilinçli davranmaya çağırdı.

ÖZELLİK NASIL KULLANILIR

Bu özelliği tamamen kapatmak isteyen kullanıcıların yapacağı şey ise oldukça basit. Site ayarlarından otomatik video oynatma özelliğinin sadece kablosuz ağlarda (Wi-fi) etkin ya da tamamen kapalı konuma getirilmesi gerekiyor.

Facebook'a PC'den bağlanan kullanıcıların da ayarlar sekmesinden 'videolar' başlığını tıklamaları gerekiyor. Kullanıcıların burada yer alan 'video ayarları' başlığında yer alan 'videoları otomatik oynat' seçeneğini kapatmaları yeterli.
Son Güncelleme: 04.09.2014 14:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.