Hayatımıza hızla giren teknoloji trendi: Yapay zekâ

Yapay zekâ, gündelik hayatımızın pek çok alanına sirayet etmiş durumda. Yapay zekânın yükselişini ve yaygınlaşmasını olumlu açıdan değerlendirenler olduğu gibi, olumsuz yorumlayanlar da var.

17 Ocak 2019 Perşembe 10:34
Hayatımıza hızla giren teknoloji trendi: Yapay zekâ






Hayatımıza hızla giren teknoloji trendi: Yapay zekâ

Güvenlik, eğitim, üretim, sağlık, alışveriş gibi pek çok alana etki eden yapay zekâ, son zamanların en çok konuşulan konularından biri… Medya Takip Merkezi (MTM), insan hayatını baştan sona değiştirecek yapay zekâyı mercek altına aldı. Çok sayıda ülke “milli yapay zekâ stratejilerini” açıklarken, Türkiye’de de "milli yapay zekâ" projeleri üreten kurumlar var. Bunlardan biri olan Turkcell, Türkçe konuşan yerli sanal asistanını çok yakında piyasaya sürmeye hazırlanıyor.  İşte MTM’nin yaptığı medya araştırmasının detayları…

Yapay zekâ, gündelik hayatımızın pek çok alanına sirayet etmiş durumda. Yapay zekânın yükselişini ve yaygınlaşmasını olumlu açıdan değerlendirenler olduğu gibi, olumsuz yorumlayanlar da var. Uzmanlara göre, bizlere nasıl bir gelecek sunacağı merak edilen bu yeniliğin hızlı gelişiminin en önemli nedeni, günümüzde eskisinden çok daha fazla veri bulunması. Teknolojik gelişmelerin kartopu gibi yuvarlanarak büyümesi de yapay zekayı daha uygulanabilir hale getiriyor.

Gelinen noktada, insan faktörünün üretimde saf dışı kalacağına dair endişelerin bazı bilim ve teknoloji çevrelerince sıkça dile getirilmesi, bilim kurgu filmlerinde işlenen robotlar tarafından yönetilen bir dünya senaryosunun gerçeklik payının olabileceğini düşündürür oldu. 

Yapay zekâ, ülkeler arasında da ciddi bir rekabet alanı da oluşturdu. ABD ve Çin, bu alana en çok yatırım yapan ülkelerin başında geliyor. Çin, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük yapay zekâ gücü olmayı hedeflediğini duyurdu. Bunun yanı sıra, Kanada başta olmak üzere çok sayıda ülke “milli yapay zekâ stratejilerini” açıkladı. Türkiye’de de "milli yapay zekâ" projeleri üreten kurumlar var. Turkcell, Türkçe konuşan yerli sanal asistanını çok yakında piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Yapay zekâ teknolojisine dair öngörüler…

Deloitte, 2019 yılı için “Teknoloji Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri Raporu” yayınladı. Rapora göre; bulut tabanlı yapay zekâ yazılımları ve hizmetlerinin kullanımı hızlanacak. Yapay zekâ kullanan firmaların yüzde 70’i bulut tabanlı kurumsal yazılımların olanaklarına sahipken; yüzde 65’i de bulut destekli geliştirme hizmetleri sayesinde yapay zekâ uygulamaları yapılabilecek. Diğer yandan 2020 yılı itibarıyla, yapay zekâ ile hazırlanan kurumsal yazılımların ve bulut tabanlı yapay zekâ geliştirme hizmetlerinin payı yükselecek.

Farklı projelerle her alanda gelişim gösteren yapay zekâ, aynı zamanda istihdam konusunda insanlığın korkulu rüyası haline geldi. Yapay zekâ, küresel ekonomiyi şekillendirmeye devam ederken, geleceğin iş dünyasına dair yapılan açıklamaların da ardı arkası kesilmiyor.

Büyük bir hızla gelişen bu teknoloji hakkında her an yeni bir habere rastlamak mümkün… Medya Takip Merkezi (MTM), yapay zekâ konusunda 2018 yılında medyada ne kadar haberin bulunduğunu araştırdı. Yapılan araştırma sonucunda yapay zekânın geçtiğimiz yıl medyada toplam 167 bin 187 haberde yer aldığı tespit edildi. 

Anahtar Kelimeler:
Yapay Zeka
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.