Her 3 internet kullanıcısından birinin parası çalınmak istendi

Kaspersky Lab ve B2B International tarafından bir yıllık bir süre içinde ortaklaşa yürütülen ankete göre Türkiye'de kullanıcıların üçte biri paralarını çalmaya çalışan çevrimiçi tehditlerle karşılaşıyor. Bununla birlikte finansal nitelikte olmayan siber saldırılar öngörülmeyen harcamalara da neden oluyor.

17 Aralık 2014 Çarşamba 13:48
Her 3 internet kullanıcısından birinin parası çalınmak istendi






Kaspersky Lab, Her 3 internet kullanıcısından birinin parası çalınmak istendi



Siber suçlular değerli kullanıcı verilerini farklı yöntemlerle ele geçiriyor. Kullanıcıların cüzdanlarını karıştırmanın en hızlı yolu ödeme sistemi, çevrimiçi bankacılık veya banka kartı verilerini saklayan çevrimiçi mağaza hesaplarına erişim sağlamak. Bu bilgileri toplamak için birçok teknik bulunuyor; ilgili kurumların resmi web sitelerini taklit eden kimlik avcılığı sayfaları, kullanıcıların cihazlarına girdikleri oturum açma ve şifre bilgilerini toplayan zararlı yazılımlar ve çok daha fazlası.

Ankete göre Türkiye’de kullanıcıların %33'ü geçtiğimiz yıl içinde finansal siber saldırılarla yüzleşti ve katılımcıların %7'i bunun sonucunda paralarını kaybetti. Paralarını nasıl kaybettiklerini açıklayan katılımcıların %15'i korsanların ödeme sistemi hesaplarına erişim sağlayarak paralarını çaldığını belirtmiş, %5'i dolandırıcıların ağına düşüp kimlik bilgilerini sahte web sitelerine girdiklerini düşündüklerini söylemiş ve %4'ü oturum bilgilerinin ve şifrelerinin zararlı yazılımlar tarafından ele geçirildiğinden emin olduklarını belirtmiş. Bu kullanıcılardan çalınan para ortalama 345 dolar tutarında.

Yıl boyunca birçok kullanıcının çevrimiçi hesapları (e-posta, sosyal ağlar, vb.) ihlal edildi. Bu oran katılımcıların %23'ü olarak rapor edildi. Siber suçular tarafından istenmeyen e-posta veya zararlı URL'ler göndermek için kullanılmaya ek olarak ihlal edilen hesaplar finansal kayıp kaynakları da olabiliyor. Bir kullanıcının posta kutusunda bulunan bilgiler genellikle, ödeme hizmetleri ve çevrimiçi mağazalar tarafından kayıt ve şifre kurtarma taleplerine karşılık gönderilen hesap kimlik bilgilerini de içeriyor.
Buna ek olarak katılımcıların %55'i geçtiğimiz yıl içinde zararlı yazılımlarla bağlantılı bir vaka rapor etmiş. Beş vakadan biri finansal kayıpla sonuçlanmış. Zararlı yazılımların neden olduğu ortalama hasar, diğer maliyetlerin yanı sıra virüsün verdiği hasarı azaltmaya yönelik harcamalar, BT uzmanlarından alınan yardım ve uzman yazılım satın alma maliyetleri dahil 256 dolar tutarında oldu.

Kaspersky Lab Tüketici Ürünleri Yönetimi Başkanı Elena Kharchenko şunları söyledi: “Bazı kullanıcılar siber tehditlerin sadece siber uzayda hasar verebilen uzak varlıklar olduğunu düşünmektedir. Ancak birçok çevrimiçi tehdit gerçek dünyadaki hayatlarımız için de ister veri ister para kaybı olarak düşünün, gerçek birer tehdittir. Sonuçlarına katlanmak yerine önceden güvenliğinizi sağlamak çok daha mantıklıdır.”

Kaspersky Lab, İnternet güvenlik araçlarından oluşan kapsamlı bir portföye sahip. Kaspersky Internet Security — coklu cihaz 2015 ( http://www.kaspersky.com/tr/multi-device-security ) zararlı yazılım engelleme ve kimlik avcılığı engelleme araçlarına ek olarak, Windows altındaki finansal işlemlerinizde ek koruma sağlamak için tasarlanan Safe Money teknolojisini içeriyor. Şifrelerinizi güvenle korumak için platformlar arası bir çözüm olan Kaspersky Password Manager kullanıcıların güçlü web sitesi ve uygulama şifreleri oluşturmasına olanak tanıyarak çevrimiçi hesapların güvenliğinin artırılmasına yardımcı oluyor.
Son Güncelleme: 17.12.2014 13:51
Anahtar Kelimeler:
Kaspersky Lab
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.