iPhone şifreleri FBI ve Aplle'in başına dert oldu

ABD'nin San Bernardino kentindeki saldırıyı düzenleyen Seyid Rıdvan Faruk'a ait iPhone'nun şifresinin kırılmasında FBI'a yardım etmeyi reddeden Apple, bu defa da New York'ta bir uyuşturucu davasında Jun Feng adlı kişiye ait iPhone'un şifresinin kırılmasında ABD Adalet Bakanlığının talebini geri çevirdi.

30 Ekim 2016 Pazar 02:11
iPhone şifreleri FBI ve Aplle'in başına dert oldu






iPhone şifreleri FBI ve Aplle'in başına dert oldu

iPhone'daki güvenlik duvarını aşamadığını iddia eden Amerikan güvenlik kurumu FBI bu konuda Apple ile yeni bir krizin başladığını duyurdu.

Geçen yıl ABD'nin San Bernardino kentindeki saldırıyı düzenleyen Seyid Rıdvan Faruk'a ait iPhone'nun şifresinin kırılmasında FBI'a yardım etmeyi reddeden Apple, bu defa da New York'ta bir uyuşturucu davasında Jun Feng adlı kişiye ait iPhone'un şifresinin kırılmasında ABD Adalet Bakanlığının talebini geri çevirdi.


FBI ve Apple arasında yaklaşık 6 ay önce yaşanan iPhone krizi, teknoloji sektörünün neredeyse ana konusu haline gelmiş ve günlerce gündemden düşmemişti.
Apple'ın San Bernardino’da 14 kişinin ölümü ile sonuçlanan terör saldırısında kanıt olarak alınan şifreli iPhone 5c modelini açmamakta direnmesi üzerine FBI, bir kaç gün sonra iPhone'un şifresini kırmayı başardıklarını açıklamış ve konu kapanmıştı.

İPHONE KULLANICILARI FBI'YA YARDIM ETTİ

Bazı kullanıcılar Apple'ın FBI ile iş birliği yaparak iPhone 5c'yi gizli bir şekilde açtığını ve Apple için bu ikili tartışmanın iyi bir reklam çalışmasına döndüğünü savunuyor.
Gizli kapılar ardında neler yaşandı bilemeyiz, ancak FBI'ın yaptığı yeni açıklama ikinci bir kriz mi çıkıyor? sorusunu akıllara getiriyor.
Minnesota alışveriş merkezinde 10 kişiyi bıçaklayan Dahri Adan isimli teröristin iPhone'unu ele geçiren FBI yetkilileri, telefonun kilidini açmak için çalışmalara başladıklarını duyurdu.

Telefonun kilidini açmak için Apple'a başvuru yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmezken FBI özel ajanı Rich Thornton'ın, açıklamasında yer verdiği ' Cihazda yer alan verilere erişebilmek için tüm yasalara ve teknik yollara başvuracağız ' ifadesi kafalarda soru işaretlerine neden oldu.
Ele geçirilen telefonunun hangi iPhone modeli olduğunun belirtilmemesi, uzmanların NAND yonga vb. müdahalelerin başarılı olup olmayacağı konusunda değerlendirmeler yapmasını engelliyor.


ARTIK APPLE YARDIMINA İHTİYAÇ YOK

Apple'dan yapılan açıklamada, ABD hükümetinin New York davasında Apple'ın yardımının gerekli olduğunu ispat edemediği ve Feng'e ait iPhone'dan bilgileri çıkarmak için bakanlığın bütün yolları denemediği belirtildi. FBI, San Bernardino davasında Faruk'a ait iPhone'un şifresinin ismi açıklanmayan bir kaynak tarafından kırıldıktan sonra Apple'ın yardımına ihtiyaç duymadığını bildirmişti.

Ancak, FBI Direktörü James Comey, geçen hafta, Faruk'a ait iPhone'nun şifresini kırmak için kullanılan yöntemin diğer modeller için çalışmayabileceğini söylemişti. Öte yandan, geçen hafta, Amerikalı bir grup siyasetçi, emniyet güçlerinin yardıma ihtiyaç duyduğu anda akıllı telefonların şifrelerinin üretici firmaları tarafından kırılmasına olanak sağlayacak bir yasa tasarısını Temsilciler Meclisi'ne sunacaklarını açıklamıştı.

 
Son Güncelleme: 30.10.2016 02:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.