İTÜ'lü öğrencilerin yaptığı süper otomobil, yatırımcı bekliyor

İTÜ Facilis Otomobil Takımından Türkiye’nin en verimli benzinli prototip otomobili “Macaw”: 1 litre benzin ile 300 km.

05 Aralık 2016 Pazartesi 10:34
İTÜ'lü öğrencilerin yaptığı süper otomobil, yatırımcı bekliyor






İTÜ'lü öğrencilerin yaptığı süper otomobil, yatırımcı bekliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi Otomobil Takımı tarafından geliştirilen 4 farklı otomobilden biri olarak öne çakan benzinli araç, sponsor desteği bekliyor. 1 litre benzinle 300 KM gidebilen otomobil, yarışmalarda Türkiye'yi temsil ediyor.

İTÜ Facilis Otomobil Takımı, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi öğrencileri tarafından 2011 yılında Shell Eco-marathon yarışmasına katılmak amacıyla kurulmuş bir proje ekibi. Ekibin ismi ise Latince’de kolaylaştırmak anlamına gelen “Facilis” kelimesinden geliyor. Takımın kuruluş sebebi olan Shell Eco-marathon ise yakıt tüketimini minimuma indirip geleceğin otomobillerini tasarlayan mühendis adaylarının bir yıllık çalışmalarını yarıştırdığı dünya çapında bir organizasyon. Amerika ve Asya yarışmalarının da düzenlendiği Eco-marathon’un Avrupa ayağında Facilis, beş yıldır Türkiye’yi başarıyla temsil ediyor. Projenin iletişim sponsoru Scarlet Media, takımın genel sponsor arayışına destek olmak için projenin önemini yerel ve uluslararası basında kitlelere duyurma görevini üstlenmiş.



İTÜ Facilis Otomobil Takımı,
çalışmalarını çeşitli mühendislik fakültelerinden 40’a yakın öğrenciyle yürütüyor. Tamamen mühendislik öğrencilerinden oluşan ekibe yarışma kuralları gereği sponsor bulma ve finans yönetimi desteği sunulmuyor. Bu yüzden ekibin; kütüphanede mühendislik ve atölyede ustalık çalışmalarının yanı sıra şirketlerle görüşmeler yapıp maddi kaynak oluşturma ve bunları en iyi şekilde yönetme görevleri de bulunuyor.

4 Farklı otomobil ürettiler



Ekip, kurulduğundan beri dört farklı otomobili başarıyla tasarlayıp üretmiş ve yarışmalarda başarı elde etmiş bulunuyor. İTÜ’lü ekip son olarak 2016 yılının Ekim ayında İstanbul’da düzenlenen Shell-Eco-marathon Türkiye yarışında 1 litre benzin ile 300 km yol giderek benzin kategorisinde Türkiye birinciliğini elde etti. Takım, hâlihazırda üç yıldır yarışmalara katılan ve geliştirmesine devam edilen otomobil Macaw ile Mayıs ayında Londra’da düzenlenecek Avrupa yarışına hazırlanıyor. Vizyon olarak gelecekteki mobilite anlayışına farklı bir bakış açısı kazandırmak isteyen İTÜ Facilis Otomobil Takımı, şehir yaşantısına entegre mobilite çözümleri sunma heyecanını teknik üniversite farkıyla ortaya koyuyor.


Facilis Otomobil Takımı’nın başarıları:

- 2012 yılında 1 kWh enerji ile 34 km yol katedildi.

-2014 yılında otomobilin karoser malzemesinin atık kumaştan ve atık plastikten üretilmesi başarıldı.

-2015 yılında Shell Eco-marathon Avrupa yarışında 1 litre benzinle 171,4 km yol katedildi

-2016 yılında Shell Eco-marathon Avrupa yarışında 1 litre benzinle 181 km yol katedildi.

-2016 yılında Shell Eco-marathon Avrupa yarışında 1 litre benzinle 300 km yol katedildi ve benzin kategorisinde Türkiye birinciliği elde edildi.


Kuruluşu itibariyle bir hedef takımı olan Facilis’in 2017 Avrupa yarışındaki hedefi en az 500 km/litre olarak belirlenmiş durumda. Bir taraftan zorlu derslerle uğraşıp diğer yandan bu hedefe kilitlenen öğrencilerin yaşayacakları muhtemel maddi zorlukların aşılmasında ise sanayinin önemli rolü bulunuyor. Bu hevesli ekibin kendilerini anlatarak maddi ve manevi destek bulmak için kurulmuş bir internet sitesi bulunuyor. Buradan detaylı bilgi edinip takımı daha yakından tanımak mümkün.
Anahtar Kelimeler:
Facilis
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.