Katil robotların üretimi yasaklanacak mı?

Robot sektörü. nükleer felaket senaryolarının ardından insanlık için en büyük tehditleri tetikleyebilecek projelerin peşinde. Katil robotların üretiminin durdurulması ve yasaklanması için bilim insanları BM''nin daha etkin olmasını istiyor. Üstelik her geçen gün durum daha da karmaşık bir hal alabilecek uyarısında bulunuyor.

06 Temmuz 2016 Çarşamba 09:02
Katil robotların üretimi yasaklanacak mı?






Katil robotların üretimi yasaklanacak mı?


Savaşan, öldüren, yok eden, katil robotların üretiminin yasaklanması için uzmanlardan kritik uyarı. Amerika, İngiltere ve Fransa'da katil robot üretimi ve yazılımı için sürdürülen çalışmaların tıpkı nükleer silahların üretilmesini yayılmasını ve satılmasını engelleyen uluslarararı anlaşma benzeri BM bünyesinde çalışma yürütülmesini istiyor.



Amerika'nın çekildiği SALT1 ve SALT2 anlaşmalarının devam olarak görülen START1 ve START2 benzeri uluslararası yaptırımları da içeren bir anlaşma için geç bile kalındığını söyleyen uzmanlar önümüzdeki birkaç yıl içerisinde katil robotların yasal boşluklardan faydalanarak ticari bir ürün niteliği kazabileceği uyarısında bulunuyor.

Katil robotların kendilerine verilen çoklu görevleri yerine getirebilecek kapasiteye ulaştığını vurgulayan uzmanlar "Günümüz teknolojisi yapay zeka kavramının çok ötesinde geçen yazılımlarla önemli kabiliyetler kazandırdığı robotlar, nükleer silahlardan daha tehlikeli bir süreci başlatabilir' diyor. AKŞAM Gazetesi'nden Selim Karahan'da robot sektörünün yakın geleceğini ve piyasa değerini kaleme aldı.

135 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖR

Stephen Hawking, Elon Musk, Bill Gates gibi dâhiler gelişmiş yapay zekâlı robotların insanlığın sonunu getirebileceğini düşünüyor. Buna rağmen sürekli daha zeki ve becerikli robotlar tanıtılmaya devam ediyor. 2019 yılında sektörün 135 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor.


Son 8 aydır neredeyse 2-3 haftada bir yeni bir robot tanıtılıyor. Tanıtımı yapılan robotlar sadece tek bir göreve programlanmış makineler değil. Artık insan duygularını anlayabilen ve taklit eden, çalıştığı süre boyunca öğrenen ve kendini geliştiren robotlardan söz ediyoruz. Makine Zekâsı Araştırma Enstitüsü (MIRI), 2040'ta robotların insanlardan daha akıllı hale geleceğini öngörüyor. ABD merkezli araştırma kuruluşu IDC ise, yapay zeka alanındaki harcamaların 2019'da 135 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Microsoft Kurucusu Bill Gates robot alanındaki gelişmelerle ilgili olarak “20 yıl içinde yapay zekânın insanlardan akıllı hale gelmesi sorun olacak. İnsanların bu konuda neden endişelenmediğini anlamıyorum” dedi.

VAROLUŞ TEHDİDİ

Ünlü fizikçi Stephen Hawking ve Tesla Kurucusu Elon Musk da Gates'in endişelerini paylaşıyor. Hawking “Bu, insanlığın son atılımı olabilir. Ordular hedefini seçip yok edecek otonom robotlar üzerinde çalışıyor. İnsanların bununla yarışmasının imkânı yok” ifadelerini kullandı.

NÜKLEER SİLAH GİBİ

Elon Musk yapay zekâyı “varoluşumuz için en büyük tehdit” olarak niteledi.  Yapay zekâ takibi için uluslararası bir denetim mekanizması kurulması gerektiğini belirten Musk 2014'te Apple kurucularından Steve Wozniak’ın da aralarında yer aldığı bir grup uzman ile ‘yapay zekânın nükleer silahlardan daha büyük bir tehdit’ oluşturduğunu iddia eden bir bildiriye imza atmıştı.

Evlerin fethi

Makine Zekâsı Araştırma Enstitüsü (MIRI), 2040'ta robotların insanlardan daha akıllı hale geleceğini öngörüyor. IDC de, robotlar ve yapay zekâ alanındaki harcamaların 2015’te 71 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Araştırma şirketi Juniper Research ise 2020'de ABD’de her 10 evden 1’inde en az bir robot bulunacağını tahmin ediyor.

Hastanelere 'duygusal' robot

Japon SoftBank, ürettiği insan duygularını anlayabilen Pepper isimli robottan geçtiğimiz yaz bin adet satışa çıkardı ve hepsi 1 saniyede satıldı. Kusursuz şekilde 20 dil konuşabilen Pepper’ın ‘en temel modeli’ bin 800 dolara satılıyor. Pepper, geçen 1 yılın ardından hastanede iş buldu. Pepper marka robotlar yaz sonu itibarıyla Belçika’da iki hastanede resepsiyonist oluyor.

Google’ın ‘yardımcı köpeği’ bulaşık bile yıkayabiliyor

Google’ın çatı şirketi Alphabet bünyesinde faaliyet gösteren Boston Dynamics firması haftaiçi yayımladığı videoyla yeni ‘köpek robotu’ SpotMini’yi tanıttı. 4 bacaklı bu robot kolay ve hızlıca hareket edebiliyor, engelleri sorunsuz aşabiliyor. SpotMini firmanın tanıttığı ilk robot olmasa da ev işlerine yardımcı olabilen ilk robotu. SpotMini’nin bulaşığa yardımcı olduğu görüntüler Youtube’da 3 gün içinde 2.5 milyon kez izlendi.

Laboratuvardan kaçtı şimdi ‘idamını’ bekliyor

Rus Promobot firmasının ürettiği IR-77 tanıtılan robotların en akıllılarından. Ancak ufak bir sorunu var: Laf dinlemiyor. Geçtiğimiz ay labaratuvardan kaçan IR-77 trafiği birbirine kattıktan sonra pili biterek yol ortasında durdu. Bu IR-77’nin ikinci kaçışı oldu. Robotun neden kaçmaya çalıştığına bir açıklama getiremeyen firma IR-77’nin ‘parçalarına ayrılacağını’ açıkladı.

İnsanlığı bitirmek istiyorum

ABD’li Hanson Robotics şirketi, ‘Sophia’ isimli insana benzeyen bir robot yaptı. Sophia, üreticisi David Hanson'la konferansa katıldı. Hanson'ın sorusu üzerine Sophia "İş sahibi olmak istiyorum” yanıtı verdi. Hanson’ın gülerek “İnsanlığı yok etmek istiyor musun” diye sorması üzerine ise “Tamam. İnsanları bitirmek istiyorum” dedi.

Hintliler ucuzunu üretti

Hintli Sirina Technologies’in tanıttığı robotun ‘öğretmen’ olarak kullanılması hedefleniyor. Söyleneni anlayan ve kablosuz internete bağlanabilen Nino'nun, 2017 ortasında 600 dolar gibi bir fiyata satışa çıkması hedefleniyor.
Anahtar Kelimeler:
Katil Robot
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.