Periscope üzerinden canlı maç yayınına ceza geliyor

Stadyumlarda maç izlemeye gelen futbolseverlerin maçı binlerce kişiye ulaşan takipçi kitlesine HD kalitesinde izletmesi Türkiye'de ilk Digiturk'u harekete geçirdi.

07 Ekim 2015 Çarşamba 01:46
Periscope üzerinden canlı maç yayınına ceza geliyor






Periscope üzerinden canlı maç yayınına ceza geliyor

Twitter üzerinden sosyal medya aracılığı ile canlı yayın yapmaya yarayan Periscope uygulaması şifleri yayın yapan TV şirketlerinin kabusu oldu. Stadyumlarda maç izlemeye gelen futbolseverlerin maçı binlerce kişiye ulaşan takipçi kitlesine HD kalitesinde izletmesi Türkiye'de ilk Digiturk'u harekete geçirdi. Digitürk, Periscope üzerinden maç yayını yapan 400'e yakın kişinin twitter hesabını kapattırdı. Şirket bu konuda telif hakları yasasını ihlalden dava açarak hukuki süreç başlattığını duyurdu.


Mobil cihazlar üzerinden canlı yayın uygulamasına imkan tanıyan Periscope Digiturk’ün şifreli maçlarını yayımlanması milyar dolarlık futbol yayını sektörünün kabusu oldu. Ancak bu uygulama Digiturk’ü zorladığı kadar bu şekilde yayın yapanların da başına bela oluyor. Periscope ile stadyum ya da evlerde TV'den yapılan yayınların tamamen illegal kategorisine girdiğini belirten kurum, “Digiturk gerek Periscope üzerinden gerekse internette diğer platformlardan telif haklarını ihlal eden yayınları yapan kişileri tespit ederek bu kişiler hakkında hukuki işlemler yürütmektedir. Ayrıca telif haklarımızın daha etkili korunması için Periscope, Twitter,  Youtube gibi diğer platformlarla işbirliği yapmaktayız” açıklamasında bulundu.

PERİSCOPE İLE YAPILAN HIRSIZLIK

Bunun yanı sıra maçı Periscope’dan canlı yayınlarının da hesaplarının durdurulduğunu belirten Digiturk IT Genel Müdür Yardımcısı Hatice Memigüven, bunun düpedüz ‘hırsızlık’ olduğunu söyledi. Maç hakkını 4 saatlik bir ihale sonucu aldıklarını anlatan Memigüven, “Maçları en iyi şekilde üyelerimize ulaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. 20 kamerayla çekim yapıyoruz. Telefon kamerası bunun yerini tutamaz ancak yapılan şey doğru değil” dedi. Bunun yanında yayın yapan kişilerin Digiturk üyelikleri de iptal ediliyor.

Twitter yardım ediyor

Bu şekilde yayın yapanları tespit edip müdahale ettiklerini belirten Memigüven, bu konuda Twitter’dan da yardım aldıklarını ifade etti. Memigüven, “Sezon başladığından beri haftada ortalama 50, toplamda ise 350 kişinin maç yayını yaptığı Periscope hesabını kapattık” ifadesinde bulundu. Memigüven, “Ancak burada önemli olan 90 dakikada tespit etmek. Bunun için önlemlerimizi artıracağız” dedi.

ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ

Geçmişte de bu tip şeylerle karşılaştık üstesinden geldik” diyen Digiturk IT Genel Müdür Yardımcısı Hatice Memigüven, “Bunun da üstesinden de geleceğiz. Bu tip yasal olmayan yayınlara ilişkin çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.  KAYNAK AKŞAM GAZETESİ BURÇİN GÖKTAN


Son Güncelleme: 07.10.2015 01:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.