Sanayide 'İnsiyatif alan' robotlar geliyor

Otomasyon sistemleri sayesinde üretimde hata oranları minimize edildi. Gelişmiş elektronik sistemler sayesinde insan, 'üretim gücünden' çıkarak, 'karar verme aşamasına' yükseldi.

13 Kasım 2018 Salı 10:18
Sanayide 'İnsiyatif alan' robotlar geliyor






Sanayide 'İnsiyatif alan' robotlar geliyor

Bilim kurgu filmlerinde görülen 'insansı robotlar' zamanla hayatımıza girmeye başladı. Yapay zeka sayesinde 'karar veren, inisiyatif alan' bu robotlar, sanayi sektöründe fiilen çalışmaya başlayacak. Tezmaksan Makina Genel Müdürü Hakan Aydoğdu "Yakın gelecekte bizleri öğrenebilen ve öğrendiğini inisiyatif olarak uygulayabilen ve bunun sonucunda üretim kapasitelerini artırarak bu bağlamda maliyetleri düşüren verimlilik odaklı çalışan makine ve robotlar ağı öngörüyoruz" dedi.

Her sanayi devrimi üretim sektöründe yeni bir dönemi başlattı. İlk sanayi devrimi, buharla çalışan makineleri hayatımıza entegre etti. Fabrikalarda iş gücü maliyetleri azaldı ve üretim kapasiteleri yükseldi. İkinci sanayi devriminde ise 'seri üretim' kavramı ve montaj hatları ile tanıştık. Üçüncü sanayi devriminde de teknoloji ön plana çıktı. Otomasyon sistemleri sayesinde üretimde hata oranları minimize edildi. Gelişmiş elektronik sistemler sayesinde insan, 'üretim gücünden' çıkarak, 'karar verme aşamasına' yükseldi. Dördüncü sanayi devrimi (Endüstri 4.0) ise sanayide robotlaşmayı ve akıllı üretimi olgularını bizlere sundu. Endüstri 5.0'a doğru yürüyen bu düzende, yapay zeka ve inisiyatif alan robotlar, yakın zamanda fabrikalarda yerini alacak. Türk makine ve takım tezgahları sektörünün pazar lideri Tezmaksan Makina Genel Müdürü Hakan Aydoğdu herkesin kafasında soru işareti olan 'yapay zeka ve robotlarla üretim' konusu hakkında açıklamalarda bulundu. Aydoğdu, yakın gelecekte 'karar veren, inisiyatif alan' robotların fabrikaların üretim bantlarında yer alacağını söyledi.

İNSANDAN TEK FARKI 'DUYGUSAL OLMAYIŞI'

"Yakın gelecekte insanlarla robotların beraber hareket ettiği ve bu işbirliği ile daha akıllı çözümlerin ortaya çıktığı bir düzen bizleri bekliyor" diyen Aydoğdu "İnsan faktörün hiçbir zaman yok olmayacak. Koordinasyonu sağlayacak. Robotlar öğrenebilecek, anı biriktirebilecek, yapay zekası ile tecrübe edinebilecek ve bunu dış dünyaya yansıtabilecek. Nesnelerin interneti sayesinde birbiri ile iletişime geçebilen ve durum analizlerini yapabilen ve bu analizlerle anlamı sonuçlar çıkararak gerçek dünyaya iletişime geçebilen bir makine ağına sahip ülkeler topluluğu oluşacaktır. Bu gücü eline alan ülkeler de dünya sahnesinde oyun kurucu ülkeler olacak" dedi.

TÜRKİYE'DE ROBOT YAPABİLİR

"Türkiye'nin taşıdığı potansiyeli düşününce ihtiyaç duyduğumuz her şeye sahibiz" diyen Aydoğdu "Akıllı ve yapay zekaya sahip makineler üretmek; ülkemiz için bir hayal değil. Kaldı ki, tutkuyla ürettikleri teknolojilerin gücü sayesinde dünya markası olan kuruluşlarımız var. İhtiyacımız olan: Eksikleri tamamlamak ve çalışmak. Biz sanayiciler bu hayalin peşi sıra ilerlerken; elbette kamu kuruluşlarının destekleri, teşvikleri bu noktada büyük önem taşıyor. Ar-Ge için bütçe hazırlamaları, akademik kuruluşlarla işbirliği yapmaları ve kamu teşviklerini yakından takip etmeleri gerekiyor. Ar-Ge ve inovasyon konusunda dünya trendlerini de gözlemlemeleri kendileri için epey faydalı olmaktadır" ifadelerini kullandı.

YERLİ YAZILIM İLE BİZ DE MALİYETLERİ DÜŞÜRDÜK

Hakan Aydoğdu, Tezmaksan olarak da bu devrimi yaşadıklarını ve çeşitli Ar-Ge projelerine imza attıklarını belirterek "Üretimimizi dolayısıyla da ihracatımızı arttırmayı hedefleyen bir ülke olarak Endüstri 4.0'ın amacı bilişim dünyası ile sanayi sektörünü bir araya getirme projesidir. Amaç az maliyet, düşük enerji kullanımı, az alanı kaplama, daha hızlı çalışma, iki kat verim ve ayrıca daha kaliteli ürün çıkarabilmektir. Pozitif yönü ise anlık izlenebilir olması ve veri analizi ile kullanıcılarına raporlar sunarak daha analitik ve işlevsel çalışmayı sağlamaktır. Tezmaksan Teknoloji Merkezinin de bu amaçlar doğrultusunda 2 yıldır üzerinde çalıştığı KAPASİTEMATİK isimli yazılım da yine Endüstri 4.0 gerekliliklerinden biri olarak geliştirildi. Kapasitematik. ; makina verimliliğini uluslararası standart ölçümleri ile anlık olarak analiz edebilen ve hatasız üretim çözümlerini ,endüstri 4.0 doğrultusunda uzaktan erişimler ile raporlama analizini yaparak şirketlerin üretim maliyetlerini düşüren bir sistemdir" dedi.

Endüstride robot kullanımıne sağlıyor?

1. İşçilik maliyetlerinde azalma

2. Tehlikeli ve riskli yerlerde çalışanların güvenliğini arttırmak

3. Daha esnek bir üretim sistemi sağlamak

4. Daha tutarlı bir kalite kontrol sağlamak

5. Çıktı miktarını artırmak

6. Vasıflı işçilik sıkıntısını karşılayabilmek

7. Üç vardiya boyunca aralıksız çalışma kabiliyeti,

8. İnsana göre daha fazla yük kaldırma kabiliyeti,

10. Usandırıcı ve tekrarlı işlerde yeterlilik,

13. Kalite kontrol hatalarını minimuma indirme,

14. Kendini hızla amorti etme,

15. Yüksek hareket esnekliği,

16. Yüksek kar elde edilmesi.

17. Kapasitematik ile makinalar yarı yapay zekaya kavuştuklarından, operatörleri de hatadan ve riskten koruyorlar.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.