Ses patlaması nedir, Uçaklar ses hızını aşınca ne olur?

Ses duvarını aşan jetlerin, yere yakın olduğu dönemlerde çıkardığı patlama sesine verilen isimdir. Yüksek hıza erişebilen uçaklar ses duvarını aşınca füze ve top mermisinin patlamasına eş değer sesler üretebiliyor.

18 Temmuz 2016 Pazartesi 17:39
Ses patlaması nedir, Uçaklar ses hızını aşınca ne olur?






Ses patlaması nedir, Uçaklar ses hızını aşınca ne olur?

Son Dakika Haberleri, Savaş uçaklarının alçaktan uçuşu sırasında ses duvarını aşmaları sonucu ortaya çıkan ve sıkça yaşanan bir patlamaya verilen isimdir. İngilizce adı Sonik Boom olarak bilinir.

Gülen Müritleri'nin 15 Temmuz Gecesi giriştiği darbe sırasında, kalkışmaya destek veren pilotlar halkı sindirmek için sık sık alçaktan uçuş yaparak ses hızı üstüne çıkarak kasten ses patlaması yaşattı.
Ankara ve İstanbul'da defalarca duyulan çoğu patlama sırasında uçuşların yapıldığı bölgelerde evlerin camları kırıldı.

SES PATLAMASI NASIL OLUŞUR

15 Temmuz darbesinde alçak uçuş yapan jetlerin geçişinde oluşan sonic patlama, vatandaşlarda sonic patlamanın nasıl oluştuğu sorusunun cevabını merak uyandırdı. Peki sonic patlama nedir?

Fettullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirdiği ve başarısızlıkla sonuçlanan darbede, alçak uçuş yapan jetlerin geçiş hızından dolayı patlama sesi duyuldu. Vatandaşlar bu sesten dolayı bombalama olduğunu düşünürek bu olayı araştırmaya başladılar. Fakat alçak geçiş yapan jetlerin hızından dolayı sonic patlama sesi olduğu öğrenildi. Peki sonic patlama nedir? Sonic patlama nasıl oluşu? İşte detaylar...

SONİC PATLAMA NEDİR?

Sonic patlama, ses hızı veya üzerinde bir hızla hareket edilmesinin bir sonucudur. Ses hızı, deniz seviyesinde ve 21 derece sıcaklıkta yaklaşık 1235.5 km/sa'dir. Bazı uçaklar ve jetler bu hızı aşabildikleri için sonic patlama oluşturur. Jetler, alçak uçuş yaptığından dolayı ses patlaması uçaktan atılan bombaların, füzelerin çıkardığı sese eş değer bir patlama sesi etrafa yayılır. Patlama öncesi uçakların hemen arkasında muhtemelen mantarımsı beyaz şemsiye bulutu göze çarpar. Bu uçağın ses duvarını geçme anıdır. Yere yakın uçakların sortileri sırasında ise bu durumda patlama sesi kaçınılmazdır.

 
Anahtar Kelimeler:
Son Dakika Haberleri
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet Koyuncu 2018-03-13 11:45:41

Sonik patlama, küçük boyutlardaki canlılar için hayati tehlike yaratacak düzeyde olumsuz etkiler yapar. Mesela, embriyo düzeyindeki insan yavrusu da sonik patlamadan hayati düzeyde tehlikelere maruz kalır.