Sosyal medya kullanıcıları dikkat; Dolandırıcıların tuzağına düşmeyin

Siber suçluların organize ettiği dolandırıcılığın çalışma prensipleri arasında, sosyal medya kullanıcılarına, bilindik pek çok markaya ait sahte indirim kuponları veya hediye çekleri kullanımı içeren mesajlarla birlikte "link"ler iletilmesi de yer alıyor.

17 Kasım 2017 Cuma 13:36
Sosyal medya kullanıcıları dikkat; Dolandırıcıların tuzağına düşmeyin






Sosyal medya kullanıcıları dikkat; Dolandırıcıların tuzağına düşmeyin


Sosyal medya kullanıcılarını hedef alan dolandırıcaların kurduğu tuzaklar, uzmanları bile şaşkına çeviriyor. Teknik yöntemleri süsledikleri senaryolarla Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden uygulamaya çalışan siber çeteler, çoğunlukla kurbanlarını hiç beklemedikleri bir anda tuzağa düşürebiliyor. Cep telefonu, SMS ile düzenlenen toplu siber saldırılarda, dolandırıcılık çeteleri çoğunlukla hedeflerine ulaşmayı başarabiliyor.

Son yıllarda e-ticaret, sosyal medya ve mobil uygulama kullanımının yaygınlaşmasıyla bu alanlardaki dolandırıcılık vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar, dolandırıcılık girişimlerine karşı vatandaşları uyarıyor

Son dönemde çok sayıda güvenilir markanın unvan, logo ve benzeri kurumsal kimlik bilgileri kullanılarak ve internet siteleri taklit edilerek yapılan sahte kampanya kurgularındaki artış dikkati çekiyor.

Siber suçlular, her geçen gün yeni bir teknikle eğitim düzeyi fark etmeksizin her kesimden vatandaşı mağdur ederken, dolandırıcılar da e-ticaretten sosyal medyaya kadar birçok alana yayıldı. Tüketicilerin bu tür girişimlerden korunmaları için kampanya içeriğini ilgili markanın orijinal ve güvenilir internet sitesinden kontrol ve teyit etmesi büyük önem taşıyor.

Uzmanlar, dolandırıcılarla şifre, hesap ve kart bilgilerinin kesinlikle paylaşılmaması ve ucunun nereye varacağı bilinmeyen "link"lerin tıklanmaması gerektiğine dikkati çekiyor.

DOLANDIRICILARIN KULLANDIĞI SENARYOLAR

Siber suçluların organize ettiği dolandırıcılığın çalışma prensipleri arasında, sosyal medya kullanıcılarına, bilindik pek çok markaya ait sahte indirim kuponları veya hediye çekleri kullanımı içeren mesajlarla birlikte "link"ler iletilmesi de yer alıyor.

Söz konusu "link"lerle markaların sitelerine birebir benzeyen sahte sitelere yönlendirilen kullanıcıların kişisel ve finansal bilgileri elde edilmeye çalışılıyor. "Sosyal mühendislik" yöntemleri uygulanarak da şifre ve kullanıcı bilgilerinin ele geçirilmesi hedefleniyor.

Sosyal medya kanalları dışında dolandırıcıların kullandığı pek çok senaryo bulunuyor. Bu senaryoların başında "Hesabınızdan/kartınızdan işlem gerçekleştirilmiş. İşlemi iptal etmek/iade almak için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız." geliyor.

"Hesaplarınıza yurt dışından siber saldırı gerçekleştiriliyor. Hesaplarınıza bloke koymak için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız", "Geriye dönük kredi/kredi kartı ücretlerini iade edeceğiz. İşlemi gerçekleştirmek için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız" ve "Sigorta primlerinizi iptal edeceğiz. İşlemi gerçekleştirmek için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız" şeklinde kullanıcılara iletilen mesajlar da diğer dolandırıcılık senaryoları olarak öne çıkıyor.


KART VE HESAP BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN

Uzmanlar, en çok, telefonla arayıp kendini polis, savcı, bankacı veya sigortacı olarak tanıtan veya "Tebrikler ödül kazandınız!" diyerek vatandaşlardan kişisel veya bankacılık bilgilerini isteyen şahıslara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Cep telefonuna SMS ile gönderilen işlem doğrulama şifreleri ve kart şifresinin de kişinin, yakınındakiler ve banka personeli dahil hiç kimse ile paylaşmaması gerekiyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, BKM olarak "Dikkatli Ol Paylaşma" bilinçlendirme kampanyasıyla tüketicileri dolandırıcılık girişimlerine karşı uyardıklarını söyledi.

Canko, POS kullanımı, ATM ve internette gerçekleştirilen işlemleri daha güvenli kılmak için vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

KART VE KİŞİSEL BİLGİ İSTEYEN E-POSTALARA İTİBAR ETMEYİN

 Soner Canko, alışveriş yaparken bilinen ve güvenilir sitelerin tercih edilmesi ve işlemlerin güncel antivirüs yazılımlarıyla korunan, güvenilir cihazlar üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiğini, girmek istenilen site adresinin tarayıcıya bizzat kullanıcı tarafından yazılması durumunda bu tarz bağlantıların içine gizlenmiş zararlı yazılımların önlenebileceğini kaydetti.


BKM Genel Müdürü Soner Canko, kamuoyunu, ödeme sistemleri ve olası dolandırıcılıklara karşı bilgilendirmenin en önemli misyonlarından biri olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, bankaların dolandırıcılık izleme ve önleme yöntemlerini etkin bir şekilde kullanması sayesinde kartlı ödeme sektörü dolandırıcılığının önlenmesi konusunda dünyanın en iyi performans gösteren ülkelerinden biri olduğunu belirten Canko, kullanıcıların çeşitli dolandırıcılık girişimleri karşısında hassas finansal bilgilerini dolandırıcılara kendi iradeleriyle verebildiğini söyledi. Söz konusu nedenle kamuoyunu bilinçlendirme misyonlarının hiç yavaşlamadan sürdüğünü ifade eden Canko, şunları kaydetti:

"Geçen yıl, ünlü diyetisyen Taylan Kümeli ile birlikte Bunları Yemeyin kampanyasını gerçekleştirmiş ve tüm tüketicileri dolandırıcılık girişimlerine karşı uyarmış, bilgilendirmiştik. Bu yıl da nesilden nesile aktarılan 'Çocuktan al haberi' sözünün genel temasını oluşturduğu, üç bilgilendirici ve esprili videodan oluşan Dikkatli Ol Paylaşma iletişim kampanyasıyla tüketicilere ulaşıyor, şifre, hesap ve kart bilgilerini talep eden, kendisini polis olarak tanıtan ve sahte sosyal medya promosyonları düzenleyen dolandırıcılara karşı halkımızı bilinçli olmaya çağırıyoruz."
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.