TÜBİTAK geliştirdi; 2 yıldır gizlenen proje açığa çıktı

Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ilk milli Rüzgar Santrali İstanbul'da üretime alındı. Test sonuçlarını başarıyla geçen MİLRES projesi elektrik üretiminde önemli avantajlar sağlıyor.

10 Ocak 2016 Pazar 10:29
TÜBİTAK geliştirdi; 2 yıldır gizlenen proje açığa çıktı






TÜBİTAK geliştirdi; 2 yıldır gizlenen proje açığa çıktı

Türkiye'nin enerji açığını kapatmak için üretim ve geliştirmesine büyük önem verdiği rüzgar santrali konusunda büyük adım. Milli imkinlarla geliştirilen ve iki yıldır gizli tutulan proje İstanbul Terkos Gölü yakınlarında hayata geçirildi.


Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ilk rüzgar santrali ile 500 KW'a kadar elektrik üretmek mümkün. Türkiye Rüzgar Santrali üretimiyle en az 10 milyar dolarlık tasarruf sağlarken, önemli bir ihracat ürününe de sahip oluyor.

PROJE GELİŞTİRME 4 YIL ÖNCE BAŞLADI

Yaklaşık 4 yıl önce yerli elektrik üretimini artırmak amacıyla başlatılan Türkiye'nin ilk Milli Rüzgar Santrali (MİLRES) Projesinde sona gelindi. TÜBİTAK-Enerji Bakanlığı işbirliğiyle geliştirilen santralin kurulumu İstanbul'da yapıldı. Santral ile 500 KW'a kadar elektrik üretimi yapılacak.

11 ÜNİVERSİTE'NİN EMEĞİ VAR

2011 yılında başlatılan proje, cumhuriyet tarihinin en büyük bütçeli AR-GE'si olarak biliniyor. Projede 11 üniversitenin doğrudan katkısı sağlandı. Projenin hedefi oldukça büyük. Türkiye’de rüzgar türbini alt sistemlerinin üretim ve test altyapısının geliştirilmesi, Türk sanayici ve işçilerine iş olanaklarının sağlanması, bu alanda işgücünün de yetiştirilmesiyle, yerli üretimin canlandırılması ve benzer pazarlara ihracat potansiyelini değerlendirmek, rüzgar santralleri için; kule, kanat, jeneratör ve ilgili güç elektroniği sistemlerini geliştirmek amaçlanıyor.


YÜZDE YÜZ YERLİ TEKNOLOJİ KULLANILDI

Hedefte ise 2,5 MW üzerinde üretim yapacak yerli türbin yapımı var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığına bağlı TÜBİTAK iş birliğiyle yapımı tamamlanan rüzgar santralinin kurulumu İstanbul'da bulunan Terkos Gölü yakınlarına yapıldı. MİLRES projesiyle 500 KW'lık endüstriyel ölçekte elektrik üretimi yapan rüzgar türbininin yapımı, tamamen yerli teknolojiyle sağlandı. Türkiye'de rekabetçi bir rüzgar sanayisinin kurulmasına öncülük edilmesi amacıyla başlatılan projedeki bir diğer hedef ise 2,5 MW üzerinde türbinleri geliştirip ticarileştirmek.

İHTARACAT İMKANLARI ARAŞTIRILACAK

Yerli rüzgar santralinin ihracat potansiyeli oldukça yüksek. Bu konuda üretici şirketler teşvik edilecek. Projenin uzun dönemli hedefi, toplam 40 Gigavat rüzgar enerjisi kapasitesi kurulumu için yurtdışına çıkması beklenen 40 milyar dolar civarındaki kaynağın 10 milyar dolarının yurtdışına çıkmasını önlemek olacak.
Son Güncelleme: 10.01.2016 10:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.