Türk Firmasından Kanseri Yenecek Teknoloji!

Türkiye’nin teknoloji odaklı firmaları, çağın vebası olarak adlandırılan kansere yönelik önemli buluşlara imza atıyor. İTÜ ARI Teknokent firmalarından Virasoft da önemli bir buluşa imza attı ve kanser tanısını kolaylaştıran yazılımlar geliştirdi.

26 Haziran 2018 Salı 12:36
Türk Firmasından Kanseri Yenecek Teknoloji!






İTÜ Arı Teknokent firması kanseri dijital patoloji ile yenecek

Türkiye’nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü küresel ölçekte artıran İTÜ ARI Teknokent firmalarından Virasoft, dijital patoloji alanına odaklanarak hastalık tanılarını kolaylaştıran yazılımlar geliştirdi. Şirketin hayata geçirdiği yüksek hassasiyet ve doğrulukla kanser tanısı koyabilen dijital patoloji ürünü ViraPath ve kanser tanısında hekimlere her yerden ve anında ikinci görüş imkanı sunan telepatoloji ürünü TelePath ile birçok patolojik hastalığa artık daha hızlı ve kesin tanı koymak mümkün hale geliyor.

Virasoft’un altyapısı sayesinde dijital alana taşınan veriler, internet üzerinden paylaşılarak görüntü sistemi ile dünyanın herhangi bir sağlık kuruluşundaki uzman patolog tarafından da eş zamanlı görülebiliyor. Bu da hastalığa anında ve doğru tanı konulabilmesine olanak sağlıyor. 

“Bu alanda Türkiye’deki tek şirketiz”

Yeni geliştirdikleri teknolojiler hakkında konuşan Virasoft Pazarlama Yöneticisi Özgür Teke, “2015 yılında TÜBİTAK desteği ile kurulan ve İTÜ ARI Teknokent’te faaliyet gösteren yüzde 100 yerli bir yazılım şirketiyiz. Ekibimizin tamamı Türk bilim insanlarından oluşuyor. Kurulduktan sonra KOSGEB desteği de aldık. Ardından İTÜ Çekirdek’in Big Bang adlı girişimcilik yarışmasında binlerce girişim arasından finale kalma başarısı gösterdik. Bugün tıbbın ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda tanı amaçlı kullanılabilir dijital patoloji ürünlerimiz mevcut. Kanser gibi çok hızlı yayılan bir hastalıkta tedavinin zamanında gerçekleşmesi ve doğru tanı konulması çok önemli bir konu. Bizim sistemlerimiz bu iki alana ilişkin dijital bir altyapı sunuyor. Bugün itibarıyla bunu başarabilmiş Türkiye’deki tek şirketiz” dedi.

Patolojik tanı süreçlerini hızlandırıyor

Kanser tanısı koymak için sayısallaştırılmış ve objektif kriterlere ihtiyaç olduğunu belirten Özgür Teke, “Biz de tanı kriterlerini nesnelleştirip, sayısal analizler üzerinden rapor çıktıları veren yazılımlar geliştirdik. Bu sayede patoloji tanılarının objektifliğini geliştirmek ve tanı süreçlerini hızlandırmayı sağlıyoruz. Mobil ve web tabanlı uygulamalarımız ile Türkiye'nin her noktasına ve komşu ülkelere patolojik vaka incelemesi hizmeti vermek ana hedeflerimizden biri. Yine bu alanda hastaneler arası standartlar oluşturmak ve sağlık alanında donanımsal, yazılımsal olarak yerel çözümler de geliştiriyoruz. Zaten bir şeyi dijitalleştirdiğinizde birçok alanda kullanılabilir hale getirebiliyorsunuz. Bizim bu alandaki önemli hedeflerimizden biri de dijital ortama taşıdığımız ve arşivlediğimiz materyallerin eğitim alanında kullanılması ve bir referans kaynağına dönüşmesi. Öğrencilerin, asistan doktorların ve eğitimcilerin sanal ortamda ulaşabilecekleri bir yapı oluşturduk.  Böylece Türkiye’nin patoloji kültürüne bilimsel bir katkı da sunacağız. Yakın gelecekte dijital patolojinin üniversitelerde ve hastanelerde patologlara yardımcı olmak üzere çok daha etkin kullanılacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Avrupa’ya açılacak

‘Önce sağlık’ mottosunu benimsediklerini belirten Özgür Teke şunları söyledi; “Sadece Türkiye’de değil globalde de yeniliğe öncülük etmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda hayata geçirdiğimiz ve devam eden projelerimizle hizmet sunduğumuz diğer sektörleri de vizyon ve teknoloji olarak geleceğe hazırlıyoruz. Ayrıca 2019’un sonlarına doğru Avrupa’da da bir ofis açmayı planlıyoruz.”

İTÜ ARI Teknokent Hakkında

Bünyesindeki 260’dan fazla teknoloji firması, 6 bin 900’den fazla personeli ve yılda 600’den fazla proje üreten yapısıyla Türkiye’nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü küresel ölçekte artıran İTÜ ARI Teknokent, Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssüdür. İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde faaliyetlerini yürüten İTÜ ARI Teknokent, 10 binasıyla bugüne kadar 148’i patentli toplamda 2 bin 500’ün üzerinde başarılı Ar-Ge projesine imza atarak değer üretmiş ve ülke ekonomisine katkı sağlamıştır. İTÜ ARI Teknokent; İTÜ Çekirdek, İTÜ Magnet ve Innogate markalarını geliştirmeye çalıştığı kadar, paydaşlarının da markalarına değer ve destek vererek; her zaman “Birlikte İleriye” gitmeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:
İTÜ ARI TeknokentVirasoft
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.