Türkiye, Antartika'da kendi bilim üssünü kuruyor

İTÜ'lü bilim insanları Türkiye'nin ilk bilim üssünü Türkiye toprakları dışında Güney Kutbu'nda kuruyor.

20 Şubat 2016 Cumartesi 12:13
Türkiye, Antartika'da kendi bilim üssünü kuruyor






Türkiye, Antartika'da kendi bilim üssünü kuruyor

Türk bilim insanlarının yıllardır Bulgaristan bayrağı altında yürüttüğü Antarktika araştırmalarını artık kendi üslerine kaydırıyor. Hükümetin destek verdiği proje çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Tanıtma Merkezi ile Türkiye bölgede 102. üssün sahibi oluyor. Türkiye Güney Kutbu'nda araştırma için üs kuran 30 ülkeden biri olacak.

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ'NDEN BİLİM HEYETLERİ

Daha önce Ege Üniversitesi'nin de katıldığı araştırmalar artık Türkiye'nin kendi bilim üssünde devam edecek. Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Türkiye, bilimsel araştırma alanında dev bir adım atıyor. TBMM Dışişleri Komisyonu'nda benimsenen, ''Antarktika Antlaşması Çevre Korumu Protokolüne Katılma Kanun Tasarısı''yla Türk bayrağı Antarktika'da dalgalanacak. İstanbul Teknik Üniversitesi'nce (İTÜ) kurulacak 'Kutup Araştırmaları Uygulama ve Tanıtma Merkezi'yle Türkiye, bilimsel araştırmalarda ''Ben de varım'' diyecek.

Dışişleri Komisyonu'nda, ''Antarktika Andlaşması Çevre Korumu Protokolüne Katılma Kanun Tasarısı'' görüşülürken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Antartika'da bilimsel merkez kurma projesi olduğunu açıkladı.

Birpınar, ''Antarktika Güney Kutbu'nda olan ve hiç kimseye ait olmayan bir yer. Orada birçok ülke bilimsel araştırma yapıyor. Özellikle İTÜ, 'Kutup Araştırmaları Uygulama ve Tanıtma Merkezi' diye bir merkez kurmak istiyor. Ayrıca başka sivil toplum örgütleri de burada araştırmalar yapmak istiyor. Dolayısıyla Türk bayrağının da orada olmasının önemli olduğunu düşünerek bu çevre kısmına taraf olmak istediğimizi belirtmek istiyorum'' ifadelerini kullandı.

'KİMSEYE AİT OLMAYAN YER'

Halen Bulgaristan bayraklı üste çalışan Türk bilimadamları olduğunu hatırlatan Birpınar, ''Biz, bu noktada Türkiye'nin kendi bayrağıyla orada bir üs kurmasını istiyoruz; çünkü, orası hiç kimseye ait olmayan bir yer'' dedi.

Antarktika'da şu anda 29 ülkeye ait toplam 101 yerleşik araştırma enstitüsünün faaliyet gösterdiğini anımsatan Birpınar, "Biz 102'nci olarak buraya katılmak istiyoruz. Uluslararası anlaşmalarda eğer siz taraf değilseniz sizin hiçbir şekilde orada çalışmanıza müsaade etmiyorlar. Türkiye'nin de orada bir yerinin olması, buranın yönetiminde söz sahibi olma imkânını tanıyacak ve görünürlülüğü de olacak. Yani oyunun dışında kalmamak noktasında bu merkezin kurulması ülkemizin menfaatlerine uygun olacak'' dedi.

Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşler Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sinirlioğlu da, ''Bilim adamları oralarda iklim değişikliğinin canlılar ve deniz seviyesi üzerindeki etkileri, balıkçılık, jeoloji, tıp, astronomi gibi alanlarda araştırma yapmakta. Bu konuda bilim adamlarımıza ve üniversitelerimize de fırsat tanınmış olacak'' diye konuştu. Kaynak: Milliyet Gazetesi
Son Güncelleme: 20.02.2016 12:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.