Türkiye'de internet özgürlüğü, İran'ın bile gerisinde

Türkiye özellikle 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından internet özgürlüğünde dünyanın özgür olmayan ülkeleri arasında gösterildi.

16 Kasım 2016 Çarşamba 08:58
Türkiye'de internet özgürlüğü, İran'ın bile gerisinde






Türkiye'de internet özgürlüğü, İran'ın bile gerisinde

Sık sık kesilen, yavaşlatılan sosyal medya erişimleri yüzünden Türkiye internet özgürlüğünde İran'ın bile gerisinde gösterildi.

Merkezi Washington'da bulunan Özgürlük Evi (Freedom House), dünyanın çeşitli ülkelerinde internetin ne kadar özgür olduğuna yönelik yıllık raporunu açıkladı. Özgürlük Evi'nin 'Nette Özgürlük 2016' raporunda Türkiye, 'kısmen özgür' düzeyinden, 'özgür olmayan' düzeyine indirildi.

İnternet özgürlüğünde en özgür ülkelere 0 puan, özgür olmayan ülkelere de 100 puan verilerek yapılan değerlendirmede, Türkiye 61 puanla özgür olmayan ülke arasında yer aldı. Geçtiğimiz yıl 58 puanla 'kısmen özgür ülke' kapsamında değerlendirilen ülkeler arasında bulunan Türkiye, internet özgürlüğü konusunda 2011 yılından bu yana 16 puanlık bir gerileme gösterdi.

Türkiye'de internet özgürlüğünün son yıllarda kötüleştiğine işaret edilen raporda, sosyal medya platformlarının engellenmesi, kullanıcıların çoğunlukla hükümet yetkililerine yönelik ya da dinle bağlantılı eleştirileriyle alakalı suçlamalardan adli kovuşturmaya uğraması gibi gelişmeler vurgulandı.

Raporda bu kısıtlamaların, sosyal medya ve iletişim uygulamalarının darbe teşebbüsüne karşı halkı harekete geçirmede oynadığı kritik role rağmen, 15 Temmuz 2016'daki başarısız darbe teşebbüsünden sonra da artmaya devam ettiği belirtildi.

Raporda Türkiye ile birlikte kategorisi düşen ülkeler arasında Brezilya da yer aldı. Brezilya, 'özgür ülke' kategorisinden 'kısmen özgür' kategorisine geriledi.

Çin ikinci kez 'özgür olmayan ülke' kategorisinde yer alırken, Çin'i Suriye, İran ve Etiyopya izledi. 65 ülkenin internet özgürlüğünün irdelendiği raporda Özbekistan, Küba, Vietnam ve Suudi Arabistan da özgür olmayan ülkeler içinde yer aldı. Uganda, Kamboçya ve Bangladeş ise, geçen yıla göre notu en çok düşen ülkeler oldu.

DÜNYADA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLAMALARI İKİYE KATLANDI

Özgürlük Evi'nin raporunda, dünya genelinde hükümetlerin ifade özgürlüğünü kısıtlama, şifreleme teknolojilerini yasaklama ve yetkililerce kabul edilemez bulunan paylaşımlar yapan kullanıcıları cezalandırma gibi uygulamalarının ikiye katlandığı belirtildi.

ABD'de internet özgürlüğünün de değerlendirildiği raporda, ABD'de internetin özgür olduğu belirtildi. Ancak araştırma yöneticisi Adrian Şahbaz, 8 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Cumhuriyetçi Partili Donald Trump'ın bu özgürlüğü ne kadar koruyacağına ilişkin kaygıları olduğunu söyledi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.