Türkiye Milli füzede hedef büyüttü: SOM-J için önemli adım

Türkiye'nin kendi imkanlarıyla geliştirdiği havadan karaya SOM füzesinin yeni nesil savaş uçaklarına göre tasarlanan J serisi için şimdiden ihracat imkanları ortaya çıktı.

19 Kasım 2015 Perşembe 23:54
Türkiye Milli füzede hedef büyüttü: SOM-J için önemli adım






Türkiye Milli füzede hedef büyüttü: SOM-J için önemli adım


Türkiye'nin kendi imkanlarıyla geliştirdiği havadan karaya SOM füzesinin yeni nesil savaş uçaklarına göre tasarlanan J serisi için şimdiden ihracat imkanları ortaya çıktı. SOM-J'nin halen üretim bandındandan çıkacağı günü bekleyen yeni nesil savaş uçağı F-35'lerde kullanılması farklı füze sistemleri arayışı olan ülkelerin dikkatini çekiyor. SOM için Avustralya'nın bilgi aldığı öğrenildi..

HEDEFİ ISKALAMIYOR, BAĞRINA SAPLANIYOR

Çin’le 4 milyar dolarlık füze ihalesini iptal ederek, millî imkânlarla füze geliştirileceğini açıklayan Türkiye’nin bu alandaki en büyük kozu yerli firmalar olacak.

Füze alımı için Çin’le görüşen Türkiye’nin 4 milyar dolar bütçeli en büyük savunma ihalesinde iptal kararı almasıyla gözler savunma sanayine çevrildi. Füze üretimi konusunda daha öncede adımlar atan Türkiye’nin milli imkanlarla füze üretimini gerçekleştireceğini açılamasıyla bu devasa kaynak yerli firmalara aktarılacak.

Türkiye’nin bu alandaki en büyük kozu ise füze alanındaki çalışmalarıyla dikkat çeken Roketsan. Roketsan’ın bugüne kadar geliştirdiği yerli tanksavar füzesi “Umtas” tasarım doğrulama aşamasına geçilmiş durumda. Ayrıca Türk Deniz Kuvvetleri’nin gemisavar silahlarını millileştirme vizyonu kapsamında geliştirilen “Atmaca”nın da 2016 yılında envantere girmesi planlanıyor. Yeni üretilecek ürünlerin yüzde yüz yerli olmasında hassasiyet gösterilirken füzelerin yurt dışına satışı da yapılacak.

TERÖRLE MÜCADELEDE KULLANILIYOR

Bugün halihazırda Türk mühendisler tarafından üretilen Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) füzesi, F16 uçakları tarafından terör örgütü PKK’ya ait lojistik merkezler, barınaklar ve depoları yok etmekte kullanılıyor. Daha önce A, B1 ve B2 modelleri kullanılan SOM’un “ J” modelinin ise 2018’de hazır olması öngörülüyor. Diğer modellerden farklı olarak SOM-J, dünyada en ileri savaş uçağı olan F-35 uçaklarında kullanılacak. Füzenin ana elemanlarından biri olan turbo jet motoru Türkiye’de üretilmeye başlamasıyla birlikte, SOM-J tamamen yerli olacak. Çalışmaları sürdürülen SOM-J ile, F-35 uçaklarının en büyük kullanıcılarından Avustralya yakından ilgileniyor. ABD, Kore, Japonya gibi F-35 uçaklarını kullanan ülkeler, ihracat konusunda önemli potansiyel oluşturuyor. KAYNAK TÜRKİYE GAZETESİ Sinem Erciyas
Son Güncelleme: 20.11.2015 00:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.