Türkiye'nin uzaya açılan kapısı hangi ilde kurulacak?

İşadamı Ali Demirhan, Türkiye'nin uzaya açılan kapısı için fırlatma merkezi olarak Erzurum'un seçilmesini istedi.

18 Şubat 2015 Çarşamba 20:00
Türkiye'nin uzaya açılan kapısı hangi ilde kurulacak?






Türkiye'nin uzaya açılan kapısı hangi ilde kurulacak?

Türkiye 2023 uzaya kendi uydusunu gönderebilen ülke olarak girmeye hazırlanıyor. Cumhuriyeti'in 100'ncü yılı için TÜBİTAK öncülüğünde sürdürülen çalışmalar Ankara'da devam ederken, ilk uydunun fırlatılacağı merkezin nereye kurulacağı netlik kazanmadı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım bu konuda Sinop'un adının geçtiğini söylemesine rağmen son karar henüz verilmiş değil.

Uzmanlar ilk uydu fırlatma üssünün gelecekte yoğun olarak kullanılacak Türkiye'nin uzaya açılan kapısı olacağını belirterek 'Karadeniz ve çevresinde yoğun bir elektronik kirlilik var, bunun için en uygun coğrafya Doğu Anadolu bölgesi' derken, Erzurumlu siyasiler şimdiden bakanlığın ve ilgili kurumların kapısını aşındırmaya başladı bile.

ERZURUM UYDU FIRLATMA MERKEZİ İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN

Erzurum'un yılın 365 günü tahmin edilebilir statik atmosfer koşullarına sahip olduğunu söyleyen işadamı Ali Demirhan bu konuda karar vericilerin işini kolaylaştıracak pek çok özel koşullara Erzurum’un sahip olduğunu söyledi.

İşadamı Demirhan Erzurum'un Sinop'a göre daha yüksek coğrafi konuma sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:
'Bu konuda Türk Uzay Ajansı'nın kuruluş takviminin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Sayın Ulaştırma Bakanımız bu konuda müjdeyi verdi. Türk Uzay Ajansı kuruluş süreci biter bitmez ilk uydu fırlatma üssünün Erzurum'a kurulması için talepte bulunacağız. Sayın Bakanımıza da bu durumla ilgili hazırladığımız raporu sunacağız. Erzurum Türkiye'nin en temiz atmosferine sahip, elektronik kirlilik yok denecek kadar az. Bir uydu taşıyıcı roketinin gönderildiği diğer ülkelerdeki düzlüğe sahip. Türkiye'nin ilk milli uzay roketine ev sahipliği yapmak için Erzurumlu'lar daha istekli'

4 YILDIR ARAŞTIRMA SÜRÜYOR

Türkiye,yerli haberleşme ve gözlem uydusunun ardından fırlatma yeteneğine sahip olmak için 2011 yılında başlattığı çalışmalar kapsamında yer seçimi için de araştırmalar başlatıldı.
Türkiye'de üretilecek uyduların, yine yerli yapım roketler tarafından yörüngesine taşımayı amaçlayan proje kapsamında uyfu fırlatma merkezi yeni arayışları uzun süredir devam ediyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI), Türksat, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TÜBİTAK gibi çok sayıda kurumun ortak çalışmasıyla kurulacak, fırlatma üssünün yeriyle ilgili kesin karar verilmedi. Ekvator'a yakın bölgelerdeki fırlatmalarda roketler daha az enerji ile yüksek noktalara ulaşabiliyor. Türkiye'nin bu konuda Sudan, KKTC gibi ülkelerden yer kiralamaya gidebileceği iddiaları tartışılsa da, güvenlik nedeniyle buna pek sıcak bakılmadığı ortaya çıkmıştı.
Son Güncelleme: 19.02.2015 20:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.