Yeni kimlik kartlarını hacklemek mümkün mü ?

Çipli yeni kimlik kartları ile birlikte güvenlik ve fişlenme endişelerini de beraberinde getirdi. Hatta CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, yeni kimlik kartlarıyla vatandaşların takip edilip edilmeyeceğini sordu.

22 Ekim 2014 Çarşamba 08:26
Yeni kimlik kartlarını hacklemek mümkün mü ?






Yeni kimlikleri hacklemek mümkün mü ?

Türkiye'de 76 milyon vatandaş için hazırlanan yeni çipli kimlikler güvenlik sorunlarını da beraberinde getirdi. Dünyanın pek çok ülkesinde  kredi kartları sunucularını defalarca hackleyen ve milyonlarca kişinin kimlik ve finans bilgilerini ele geçiren çetelerin yeni hedefinin çipli kimlik kartları olabilir. Bu konuda bilişim uzmanları yeni kimlik kartlarına ait verilerin depolandığı sunucuların durumundan endişeli. Sadece 2013 yılında aralarında Türkiye, Japonya, Güney Kore, Çin, Amerika'da milyonlarca insanın kimlik bilgilerine erişen hackerlar, elde ettikleri kişisel verileri uluslararası şebekelere kolaylıkla pazarlayabildi. 2009 yılında İngiltere'de, 2010 yılında ise Almanya'da ulusal kimlik bilgilerinin saklandığı sunuculara sızan hackların yüzbinlerce kişiye ait kimlik kartlarını kopyalamayı başardığı ortaya çıkmıştı.
2011 yılında ise İngiliz vatandaşlarına ait çipli kartları klonlamayı başaran bir başka çete bu kartlarla pasaportlar elde ettiği belirlenmişti.  İngiltere ID kartların dağıtımına 2009 yılında başlamış 2018 yılına kadar ülke genelinde tüm vatandaşlara ait ehliyet, pasaport, sosyal güvenlik kartları gibi  uygulamanın tek kart üstünde toplanmasını hedeflemişti. Ancak son saldırılar bu takvimin aksamasına neden olmuştu

HACKLENEN SİYASİ PARTİ VE YSK

Yeni kimlik belgesinin güvenliği konusunda endişe kimliğin kendisi kadar verilerinin saklandığı sunuculardan kaynaklanıyor. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında 54 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin Yüksek Seçim Kurulunun paylaştığı bir siyasi partinin web sitesinden çalınarak Rus hackerlara satılmıştı. Söz konusu sitede e-seçmen uygulamasında bulunan açık yüzünden ele ele geçirilen bilgilerin nerelerde kullanıldığı henüz net olarak bilinmiyor.

GÜVENLİK NASIL SAĞLANACAK?

Çipli yeni kimlik kartlarının vatandaşın izlenmesine yol açıp açmayacağı tartışma konusu oldu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, “Avuç içi, parmak, damar izi gibi kişiye özel gizli bilgilerin yükleneceği sunucuların güvenliği nasıl sağlanacak? Çipli kartlardaki bilgilere karta temas edilmeden, uzaktan ulaşılabilecek mi? ? Yeni tip kimliklerde Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFİD) veya benzeri bir sistem bulunacak mıdır? Çipteki bilgilere, kartla temas sağlanmadan, belli bir mesafeden, uzaktan erişilmesi mümkün müdür?” diye sordu.

Aralık ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak yeni kimlik kartlarının vatandaşa 1,368 milyar TL yük getirmesini TBMM gündemine taşımış olan CHP Umut Oran, bugün de konunu sanal güvenlik ve vatandaşın izlenip izlenmeyeceği kaygılarıyla ele aldı. Umut Oran’ın, İçişleri Bakanı’na yönelttiği önergede yer alan sorular şöyle:
- Aralık ayından itibaren dağıtılacak yeni kimlik kartlarında hangi güvenlik önlemleri yer almaktadır?
- Biyometrik özellik kapsamında hangi bilgiler çipli kartta yer alacak? Parmak, damar ve avuç içi izi bilgilerinin de bu kartta olacağı doğru mudur?

SUNUCULARDA GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI MI ?

- Kişiye özel, gizli ve önemli bilgilerin depolanacağı anasunucuların güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz? Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sunucularının güvenliğinin sağlanmasında yeni önlemler alındı mı?


Korsan saldırısı olursa

- Bu kimlik kartları ATM’lerde de kullanılacaksa vatandaşların tüm bilgilerinin saklanacağı sunucular kötü amaçlı yazılımlara, korsan saldırılarına karşı koruma altına alındı mı? Bu konuda herhangi bir tatbikat yaptınız mı, yaptınızsa sonucu ne oldu?
- Kimlik kartlarında yer alacak çip hangi koşullarda okunup, işlenebilecek, içeriğine hangi ortamlarda ulaşılabilecektir?


Çip, vatandaşın konumunu da bildirecek mi?

- Kimlik kartlarındaki çiple herhangi bir izleme, konum belirleme olanağı kolluğa sağlanacak mıdır? Yeni tip kimliklerde Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFİD) veya benzeri bir sistem bulunacak mıdır? Çipteki bilgilere, kartla temas sağlanmadan, belli bir mesafeden, uzaktan erişilmesi mümkün müdür?
Son Güncelleme: 22.10.2014 08:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.