Yurt dışından telefon getirenlerin cebi yanacak

Türkiye'de yüksek vergi ve harçlar yüzünden dünyanın en pahalı cep telefonuna her yıl milyarlarca dolar ödenmesi cari açık dengesinde baskı oluşturuyor. Bakanlık, dışarıdan getirilen telefonların harcını 3 kat artırarak 500 TL yaptı

09 Kasım 2018 Cuma 08:50
Yurt dışından telefon getirenlerin cebi yanacak






Yurt dışından telefon getirenlerin cebi yanacak



Cep telefonu fiyatları, En pahalı cep telefonlarının peynir ekmek gibi satıldığı Türkiye'de, hazine cari açık üstünde ciddi yük oluşturan ithalat baskısını azaltmak için, yurt dışından yolculuk esnasında getirilen cep telefonlarına uyguladığı harç tutarını 3 kat birden artırdı.

Yurt dışından gelişlerde yolcu beraberinde getirilen cep telefonu maktu harç tutarı 500 TL olarak belirlendi. Karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yolcu beraberinde gelen cihazların vergisi daha önce 170.7 TL idi.

Yolcu beraberinde getirilen cep telefonu maktu harç tutarı 3 kata yakın artıyor.  Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre  Türk vatandaşların yurt dışından yanlarında getirdikleri cep telefonları için ödenecek harç ücretinde değişiklik yapıldı. Maktu harç tutarı 500 TL olarak yeniden belirlendi. 2017 yılında 149.20 TL olan vergi, 2018’de 170.70 TL olarak yenilenmişti.

2017'DE YOLCU BERABERİNDE 800 BİN TELEFON GELDİ

2017 yılında 800 bin adet civarında olan yolcu yanında gelen cihaz sayısının, bu yıl  özellikle son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve yüksek fiyat artışlarından dolayı 1 milyon seviyesini aşacağı tahmin ediliyordu.

PASAPORTA İKİ YILDA BİR KEZ YENİ TELEFON KAYDI YAPTIRILABİLİYOR

Telefon, yurtdışından dönüşü 120 günü geçmemiş olmak üzere, pasaporta iki yılda bir kez yeni telefon kaydı yaptırılabiliyor.
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.

Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların (IMEI numarasına sahip) tamamının kayıt altına alınması gerekiyor. T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak, gerekli bilgiler doldurularak kayıt işlemini gerçekleştiriliyor. E-devlet üzerinden işlemde bulunmasına izin verilmeyen kişiler (yabancı uyruklular) işletmecilerin Abone Kayıt Merkezleri'ne başvuruyor.

Son Güncelleme: 09.11.2018 05:52
Anahtar Kelimeler:
Cep Telefonu Fiyatları
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.