Üç Garip İnsan ve Devam Eden Üç Gariplik!

Üç garip olayın üç garibanı; Deniz Gezmiş, Ahmet Kaya ve Adnan Menderes! Bu üç fidanın öldükten sonrada peşini bırakmayan üç garip tesadüfe bakın! Bir müzayede şirketi, 18 Kasım 2017 de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının kesinleşmiş idam hükmünün ıslak imzalı orijinal evrakı; Ahmet Kaya'nın annesine yaptığı boncuklu cüzdanı; Başbakan Adnan Menderes'in altın kaplama tükenmez kalem gibi ilginç objeleri, internetten de online takip edilen müzayedede, aynı anda satışa çıkardı.
İzleyenleriniz olmuştur;
Dün akşam televizyon ekranlarından gözüme takılan ilginç bir haberdi bu. İzlerken içimin sızladığı ve hemhal olduğum bir andı, o insanların yerine kendimi koyarak! Ben, dünü tahayyülümde anlamakta zorlanırken bugünü de idrakimde... Ölmemiş gibi, mezarlarından doğrularak baksalardı bugünkü yaşananlara, onlar, acaba ne düşünürlerdi!

Zaman şimdi bir başka akıyor Haliç'e! Sistemin dün değersizleştirdiklerine, bugün, zaman değer biçemiyor! İster kader deyin bunun adına ister…

Bir hatırlayalım bu üç garip insanın sisteme ters düşmesi ile sona eren hayatları, tıpkı ansızın solan bir gül gibi:   

Deniz Gezmiş: 1947 Ayaş doğumlu, 30 yaşında idam edilen genç bir insan. 1971 askeri darbesi sonrasında özellikle devrimci ve sol örgütlere, öğrencilere yapılan operasyonlarda tutuklanıp yargılanarak arkadaşlarıyla birlikte idam edildi.
Deniz Gezmiş'te, bu ülkeye zaman zaman sokulan o fitnelerden birine kurban gitti. Bir kuşağın gencecik insanlarını, ideolojik olarak 'sağ-sol' diye ayrıştırıp sonra da çatıştırarak heba ettiler!..

Ahmet Kaya: Türkiye'de 1990'larda çıkardığı albümler ve verdiği konserlerle tanınmış, anne tarafından Türk, baba tarafından Kürt kökenli Türk Halk Müziği ve Özgün Müzik sanatçısı, şarkıcı ve besteci. 10 Şubat 1999'da Magazin Gazetecileri Derneği'nin ödül töreninde “Şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim…” dediği için aforoz edildi! O günden sonra yurtdışına çıkarak memleket hasretiyle tutuşup kısa zaman sonrada vefat etti. Mezarı dahi Paris’te!..
Ahmet Kaya’yı diğerlerinden farklı kılan neydi; dili, dini, ırkı giyimi kuşamı ne olursa olsun ayırım yapmadan bu ülkenin tüm değerlerine sahip çıkmasıydı.

Adnan Menderes: 1899 yılında Aydın'da doğdu. Ali Adnan Menderes, 1950-60 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanlığını yapmış, İstiklal Madalyası sahibi Siyasetçi ve hukukçu. 27 Mayıs Darbesi’nin ardından, Menderes, 13 ayrı davadan yargılandı ve Bebek Davası dışındaki bütün davalardan suçlu bulundu. İmralı Adası'nda 17 Eylül 1961'de sağlık muayenesini yapan doktor heyetinden sağlam raporu alınmasının akabinde, asılarak idam edilen tek Türkiye Başbakanıdır!

Vatanını ve milletini seven, milli ve manevi değerlere sahip, halkın da çok sevdiği bir insan olduğunu biliyoruz Adnan Menderes'in. Ülkeyi yöneten bir siyasetçi olarak elbette yanlış yaptığı şeyler olmuştur Menderes’in. Lakin bu durum idam edilmesini haklı kılsaydı, Türkiye tarihi boyunca iktidar olmuş bütün liderlerin idam edilmesi gerekirdi, değil mi?

İdeolojiler ne olursa olsun, insan değerlidir! 

Dünkü olan bir dizi garipliklerle canlarından oldular ama bugün de farklı gariplikleri devam ediyor bu üç garip insan ardından!..  Ben tüm bu yaşananları garipsiyor ve bu yüzden hikayeleri garip, kendileri garibandılar diyorum!.. 

Pera'daki bu mezatları da iyi bilirim!..
İşte bu garip insanların ardından, anlamı, bugün bir müzayede şirketinde 5 liradan başlayıp 15 bin liraya kadar çıkan ilgili objelerin parasından çok, geriye doğru hayatın ironisini yaşatıyor düşünen insana… Dışarısı soğuktu, şimdi biraz daha üşüdük…