VEFATININ 50. YILINDA MEHMET EMİN BUĞRA

İSMAİL CENGİZ

Doğu Türkistan halkının milli lideri Mehmet Emin Buğra Doğu Türkistan Vakfı'nın düzenlediği "Vefatının 50. Yılında Mehmet Emin Buğra'yı Anma Toplantısı" ile yad edildi.

Merhum Emin Buğra, Doğu Türkistan halkının sadece geçmişi değil, aynı zamanda geleceğidir. Merhumun mücadelesi, hizmetleri tarihin altın sayfalarına kaydedilmiştir. Merhum sadece nutuk çekmemiş, sadece kitaplar, piyesler, şiirler yazmamıştır, merhum aynı zamanda kılıç kuşanarak er meydanına çıkmış ve halkı ile birlikte haksızlığa karşı savaşmıştır... Bu bakımdan hem gazidir, hem kalem mücahidi, hem ilim adamı, hem siyasetçi hem de Doğu Türkistan halkının milli kahramanı, milli mücahidi olarak her zaman yad edilecektir...

Vefat etmeden bir sure once 1965 yılında Ankara Çankaya’da evinde Babam Abdulkadir Cengiz ile ibrlikte ziyaret ettiğimde 6 yaşındaydım. Başımı okşadığını hatırlıyorum. Bana bir dolmakalem hediye etmişti. Hala kütüphanemde sakladığım TTK’nda basılan “Çin Tarihi”, Hindistan Tarihi”, Moğol Tarihi” gibi dört adet kitabı da teslim almıştım.  Daha sonra babam merhum Buğra’nın kütüphanesine ait yüzlerce kitabı Yunus Buğra’dan teslim alarak Adana’daki Türkistanlılar Derneği Kütüphanesi’ne teslim etmişti.

Altı yaşında iken bana verdiği dolmakalem ile yazı hayatına başlamama neden olduğunu düşündüğüm merhum Emin Buğra, 1930'lu yıllarda Hoten'de milli direniş hareketini başlatarak, haksızlığa, baskıya karşı halkını örgütlemiştir.. Buğra, 1933'de Kaşgar'da kurulan Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti'nin temelini atarak, Doğu Türkistan halkının bağımsızlık arzusunu tüm dünyaya duyurmuştur... Buğra aynı zamanda hem Hoten Geçici Hükümeti'ni kurarak, hem de Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti'nin kuruluşuna vesile olarak, ipek üzerine para basarak Doğu Türkistan topraklarının Çin'den ayrı toprakları olduğunu, halkın da bağımsız ve hür yaşama arzusunda bulunduğunu ifade etmiştir.. Buğra, yazdığı "Şarki Türkistan Tarihi" adlı kitapla, hem halkımızın karanlıkta kalan tarihini sayfalara aktarmış, hem de bu kitap aracılığı ile milli şuuru nakş etmiştir... Bazı kahramanlar vardır ki, milletinin mücadelesini, davasını omuzlarında taşırlar, onlar hayatını milletine, davasına adamış insanlardır... İşte Emin Buğra, kendisini, ömrünün her saniyesini milletine, bayrağına, davasına, ülküsüne adamış olan, Allah yolunda Allah için savaşmış olan bir kahramandır ve bu özellikleriyle de Doğu Türkistan halkının yegane milli lideri olma vasfını kazanmış şahsiyettir...

Merhum Buğra, her zaman Doğu türkistan halkı tarafından yad edilecektir…
Bu toplantınının düzenlenmesinde Doğu Türkistan Vakfı'nın yöneticilerine ve şahsi gayretlerinden dolayı özellikle Yrd. Doç. Dr. Ömer Kul ve Abdulcelil Turan'a teşekkür ederim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.