Vicdan Konvoyu yola çıkıyor!

Sen, ben, biz … hepimizin projesi Vicdan Konvoyu. Amaç 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde  gündemi oluşturan medyanın görmediği hapishanelerde işkence gören, tecavüze uğrayan kadınları toplum gündemine sokabilmek. Konvoy bunun için oluşturuluyor. Kurumsal amblem kullanılmayacak Konvoy’da. Suriye’de ve bütün ülkelerdeki hapiste tutulurken kötü muamele gören, cinsel tacize uğrayan kadınların sesini ve kadın onurunun yüceliğini kamuoyu gündemine taşımak.  

Projenin hakkında detaylı bilgiler de aşağıda yer almakta.  

Mart 2011’den bu yana devam eden Suriye Savaşı sırasında, 1 Milyona yakın insan hayatını kaybetti.

400 bin insan hapishanelere girdi.

Bir kısmı ise halen hapishanelerdedir.

Suriye insan hakları kuruluşlarının son verilerine göre tespit edilebilen tutuklanan KADIN sayısı, Mart 2011’den 2017 sonuna kadar 13.581’dir.

Mart 2011’den bu yana Suriye Savaşı sırasında Suriye rejim güçleri tarafından tutulan ve halen hapishanelerde olan kadın sayısı 6736 dır.

Bu sayının 6319 u yetişkin 417 si kız çocuğudur. Bunlar sadece resmi cezaevlerinde tutulanlardır.

Hapishane gibi kullanılan diğer türlü boş fabrika vb. binalarda tutulanların sayısı bilinmemektedir.

Savaşın mağduru kadınlar

Bazı kadınlar hamileyken alınmış ve orada doğum yapmıştır. Bazı kadınlar çocuklarıyla alınmıştır. Bazı kadınlar ise, tutulan yerlerde tecavüze uğramış ve tecavüz sonucu olan çocuğu orada doğurmak zorunda bırakılmıştır. Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu damgalanma endişesi ve travma gibi nedenlerle cinsel şiddet vakalarının gerçekleşenden az bildirildiğini beyan etmiştir.

Suriye’deki savaş sırasında kadınlara yönelik cinsel saldırı, işkence, hukuksuz tutulmalar, uluslararası hukuka göre savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliğindedir. Bilinen tek gerçek şudur ki; Suriye Rejimi kadınlara tecavüz ve saldırıyı bir savaş silahı olarak kullanmaktadır. Kadınlara yönelik yapılan ihlaller ve suçlar sadece rejim askerlerince değil Şebbiha adlı silahlı çeteler ve terör örgütlerince de işlenmektedir.

Vicdan Konvoyu  Dünyanın dört bir yanından gelen kadınlar olarak Suriye hapishanelerinde hukuka aykırı olarak tutulan ve işkence edilen kadınların seslerini duyurmak ve serbest bırakılmaları için dünyaya bir çağrı olarak ‘Kadınlar İçin VİCDAN KONVOYU adıyla yola çıkıyor.  

Konvoy İstanbul’dan hareket edecek. Otobüslerle ve çeşitli ülkelerde savaş yaşamış kadınların –Bosna, Çeçenistan, Irak- katılımıyla İstanbul’dan 6 Mart’ta yola çıkarak sırasıyla;

İzmit,

Sakarya,

Ankara,

Adana

şehirlerinden geçerek Suriye sınırına ulaşacak olan ve oradan dünyaya seslenecek olan Kadınların Otobüs Konvoyu olacak VİCDAN KONVOYU…

Amaç; Suriye’de savaşın başından bu yana başta kadınlara yönelik işkence, tecavüz, infaz, hapis ve mültecilikle gelen dramlarına dikkat çekmek.  Suriye’de savaş sebebiyle haksız bir şekilde tutulan tüm kız çocukları ve kadın mahpusların serbest bırakılması için çağrı yapmak.

Tüm insanlığa savaşlarda kadınların korunması için etkili tedbirler almaya davet etmek.

Konvoy’un sembolü; Oyalı Yazmalar Olacak

Program dahilinde Türkiye’den ve yurtdışından sadece kadınlar olarak otobüslerle konvoy oluşturulacak.  Medya otobüsü, doktor otobüsü, hukukçu otobüsü vb konvoy olacak. Kamuoyu oluşturarak bir konsept ile gideceğiz. Otobüsler tek tip olacak ve pankartlı olacak. Oyalı yazmalar sembolümüz olacak. Sınıra varıp dünya kamuoyunun ilgisini çekmek için basın açıklaması yapılacak. Konvoydaki her kadının elinde bulunan ve sınır tellerine bağlanan oyalı yazmalar savaşların mağdur ve zulme uğramış halen tecavüz ve tasallut altında bulunan kadınların sesini dünyaya duyuracak.  

Sınır tellerine bağlanan oyalı yazmalardan ve basın açıklaması yapıp 8 mart Dünya Kadınlar Gününde farklı bir etkinliğe imza attıktan sonra sınır tellerine sembolik yazmalar bağlayıp ,  kalan yazmaları kamp ziyaretinde Suriyeli kadınlara hediye eden Konvoydakiler dönüşe geçecek.

Dünyada zulme karşı ve savaşların mağdur ettiği kadınlara karşı vicdanın sesini haykıracak olan Konvoy her kesimden katılımcılarını bekliyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.