Kemal Sunal  bir filminde, yağmur yağacağını dizinin ağrısından bildiği için köylüler tarafından evliya muamelesi gören bir karakteri oynar.
    ***
    Hava durumuyla, hastalıklar arasında bağlantı olduğunu yaşayarak biliyoruz. Gerçekten de yağmur yağmadan önce, dizi ağrıyanlar bazen meteorolojiden bile iyi tahmin yürütürler. Yağmurdan önce dizi ağrıyan insanlar çoğunlukla romatizma hastaları, dizinde kireçlenme, menüsküs yırtığı, çapraz bağ yırtığı kıkırdak aşınması olan hastalardır. Bu hastaların pek çoğu da yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu hisseder ama hastalığının ne olduğundan habersizdir.
     ***
     Yağmurda diz ağrısıyla ilgili araştırmalar yetersiz olsa da bazı teoriler vardır. Eklem ve çevresinde kas, kemik ve yağ dokuları dışında birde eklem arasında kaba tabirle conta veya amortisör görevi gören jel kıvamında elastik yapılar vardır.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Sağlam dokular( kemik-kas-yağ-eklem arasındaki elastik yapılar) atmosfer basıncıyla yani hava durumuna bağlı olarak esner ve genişler. Ama hasar görmüş dokular esneyip genişleyemez. Genişleyemeyince canlı dokulardaki çevre sinirler uyarılır ve ağrı oluşur. Atmosferik basınç normale döner veya hasarlı doku iyileşirse ağrı ortadan kalkar.
       ***
      Joseph Hollander isimli bir romatolog, yağmurda eklem ağrısının niçin oluştuğunu test etmek için deneysel bir iklim odası kurar. Bu iklim odasında, yağmur yağmadan önceki durum olan, düşük barometrik basınç-yüksek nem ortamını oluşturur. Araştırmacı, yağmurdan hemen önce ki dönemde hasarlı dokuların şiştiğini ve eklem etrafındaki sinirlerin bunu ağrı olarak algıladığını saptar.
        ***
        Japon doktorların yaptığı araştırmaya göre yağmur öncesinde, sırtta, omurlar arasında, conta görevi gören diskler bozulmaya başlayınca gaz içeren baloncuklar omurlar arasında boşluklarda birikir. Bu da sinirlere baskı yaparak ağrıya neden olur. Bu olaya vakum fenomeni denir.
         ***
         Yıllarca vücut ağırlığını diz ekleminde taşıyan, yaklaşık 8mm kalınlığında ki, bu fedakâr kıkırdakların değerini bilelim.
         Unutmayalım ki, genel sağlığınız yerinde olsa bile diz ve eklem sağlığınızın bozuk olması hareketlerinizi kısıtlayıp, yaşam kalitesini bozarak, başka hastalıklara zemin hazırlayacaktır…
          Ve yine unutmayalım ki en ucuz tedavi sağlığı korumaktır…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.