20 Yıl İçerisinde Yok Olacak Meslekler!

Taa çocukluktan itibaren karşılaştığımız soruların başında, “Büyüyünce ne olacaksın?” gelirdi. İstisnalar hariç ‘Ne iş olursa yaparım’ demekte yaygındı. Şimdi bu mantık çöktü. Ancak genel olarak yine de değişen pek bir şey yok gibi. Üniversite sınavına girerken, ‘Nereyi okumak istiyorsun?” diye soran yok, ne yazık ki ülkemizde yeteneğe göre yönlendirme de…

Buna rağmen bizler bu ülke çocuklarının doğru yönlendirilmesine kafa yormaya devam ediyoruz. Daha önce ‘Kaybolan Meslekler’ ve ‘Geleceğin Meslekleri’ diye birkaç makale kaleme almıştık. Şimdi ise hızla değişen teknolojik gelişmeler nedeniyle yakın gelecekte de birçok mesleğin yok olacağını gözlemliyoruz. Bu nedenle çocuklarımızın meslek seçerken bu hususlara dikkat etmesinde fayda görüyor ve dikkatlice okumalarını öneriyoruz.

İlk sırada;
-Müşteri Hizmetleri Temsilcileri geliyor. Şimdiden bile bu gerçekleşmiş durumda. Aradığınız bazı büyük şirket telefonlarının santralleri otomatik olarak mekanik operatörle karşılıyor. Yakın gelecekte bunların yerini yapay zekâlı robot sekreterler yer alacak.

-Satış elamanı; Gazetelerde bir zamanlar ilanı verilen gözde meslekti. Şimdi onun yerini internet medyasında ve sosyal medyada dijital pazarlama reklamları aldı. 

-Onarım işçileri; Endüstriyel alanlarda veya basit bir iş onarımlarında artık robotlar görev alacak. Ayrıca bozulan bir ürünü tamir etmek yerine değiştirme veya bir seferlik kullan at sistemi devreye girecek.

-Kasiyerler; Bakkal, market, mağaza gibi alışveriş yerlerindeki kasiyerlerin yerini akıllı cihazlar alacak ve ürün o dokunmatik cihaza okutulacak.

-Kapıcılar; Site ve apartmanlardaki kapıcılar tarihe karışacak. Artık onların yerini kuryeler alacak, temizlik firmaları hizmet verecek.

-Garsonlar; lokanta ve restoranlarda garsonların yerini robotlar alacak.

-Nakliyeciler; Şehir içi ve şehirlerarası nakliyecilerin yerini kargo şirketleri alacak.

-Muhasebeciler; Firma, şirket ve kurumların muhasebe işleri artık tamamen yapay zekâ yazılımları ve akıllı bilgisayarlarla yapılacak. Birçok büyük kurum otomasyona bağlanarak merkezi sistemle çalışacak.

-Sekreter; Sekreterlerin yerini konuşan robotlar veya yapay zekâ otomatları alacak.

-Depo görevlileri; Firma veya şirketlerin arşiv, stok veya depoları artık akıllı zekâ sistemleriyle takip edilecek.

-Öğretmenler; Öğretmenlerin yerini yapay zekâlı öğretici robotlar alacak. Uzaktan eğitim veya online öğretim yaygınlaşacak.

-Araba tamircileri; Arabalar daha çok güneş ve elektrik enerjisi ile çalışacağından yedek parçaya ihtiyaç duyulmayan araçlar imal edilecek.

-Güvenlik görevlileri; İş yeri ve site gibi yerlerde güvenlik görevlilerinin yerini daha kapsamlı kameralar ile yapay zekâlı otomasyonlar alacak.

-Aşçılar; Lokanta ve büyük yemek firmalarında yapay zekâlı robotlar ve makinalar kullanılacak.

-Kişisel Bakım Yardımcıları; Kuaför ve berber gibi yerler yerine artık evlerde kişisel kullanım aletleri devreye girecek.

-Marangozlar; Ev, bina, masa sandalye gibi birçok ahşap ürünler artık akıllı robotlarla fabrikasyon olarak imal edilecek.

-Çocuk Bakıcıları; Kreş gibi okul öncesi çocuk bakım yerleri çoğalacak.

Postacılar; Mektup ortadan kalktı, diğer koli vb. teslimatlar ise artık kurye ve kargo şirketleri tarafından yapılacak.

-Watman ve Şoförlük; Tren, metro, metrobüs hatta otobüs gibi bir çok toplu ulaşım sürücülerinin yerini merkezi sistemle çalışan yapay zekalı cihazlar alacak.

-Avukatlar; bireysel avukatlık yerine hukuk firmaları çoğalacak. Belgelerin kopyalarını taramak için giriş düzeyindeki avukatlar yerine, bu zorlu işi daha hızlı ve daha ucuz bir şekilde doğal dil işlemeyi kullanan yazılımlarla yapıyor olacak.

Sonuç olarak dijital çağdayız ve daha sayamadığımız birçok meslekler yok olup gidecek. Yani insanın yerini yine onun yaptığı yapay zekâlı makinalar alacak! Sorgulamadan edemiyoruz; insan bindiği dalı mı kesiyor ne!.. yazarmehmetballi@gmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.