(Abu Aaron)

İsrail’de Arap Kültürü ile Yahudi kültürü neredeyse iç iç’e geçmiş durumda.

ABU YAİR SADECE BAŞARI DİLERİM….. NATZERET

Bunu hatırlamamın sebebi az önce izlediğim birkaç seçim videosu oldu doğrusu.  İsrail Başbakanı  Binyamin Natanyahu bugün  Arap oylarının  peşine düştü ve Arap şehirlerini dolaştı.

Başbakan’ın kendilerini ziyaretinden ziyadesi ile memnun olan Arap kökenli İsrail vatandaşları kendisine tezahüratlar  yaparken beni en fazla etkileyen ifade ise Binyamin Natanyahu’ya  ABU YAİR diye hitap etmeleri oldu.

Abu Yair Yair’in babası anlamındadır. Ve Arap Kültüründe  erkeklere  Doğmuş veya henüz doğmamış ilk oğullarının ismi ile hitap edilir . Bu kendilerine verilen bir onur ve saygı ifadesidir.

Kıyaslamak için değil ancak izah edebilmek adına  Yaser Arafat’ın da adı hiçbir zaman doğmamış olan oğlu adına kendisine ABU AMMAR denmiştir.

Türk basınında  sabah akşam Filistin mezaliminden ve Yahudi  zülmünden bahsedile dursun gerçek hiç te böyle değil. İki toplum Yani İster İsrail’de yaşayan Araplar isterse Filistin Otonomi Yönetimi'nde yaşayan Filistinliler ile  yan yan’a iç’e bir şekilde yaşanıyor burada ve ister istemez severek veya sevmeyerek herkes birbirinden olumlu bir şekilde etkileniyor ve gün geçtikçe birbirine benziyor.

Açıklama: New Palestinian city rises with sleek homes, boutiques - YouTube

Rawabi Lacoste

Açıklama: Rawabi City on Twitter: "NOW, 50% off #sale, #MANGO store #QCenter #Rawabi  on 2017/2018 winter collection💃 Come check it out!… "

Rawabi Mango

En başta yemek kültürü etkilendi . İsrail’de en yaygın yemek Hummus ve Falafel (Nohut Köftesi kızartması) Arap kesiminde ise İsrail yemekleri ve yaygın Uluslararası yemek kültürü oluştu. Modern CAFELER , Nescafe , Capuccino ,Latte , Hamburger, vegan yiyecekler Arap kültürünün bir parçası oluverdi. Her türlü Blue Jean ve spor ayakabbı markaları en ,ücra  Arap Köy ve kasabalarda şubeler açıverdi.

En büyük ve lüks İsrail ve Uluslararası giyim markaları Arap şehirlerinin  AVM’lerinde frenchaising dükkanları açmış durumda.

Açıklama: Rawabi - Rawabi city opens biggest shopping center in Palestine

Bu dükkan Ramallah’ın kardeş şehri RAWABİ AVM’sindeki bir jeans dükkanı.

Açıklama: Nazareth Mall Shopping Center - Arc Illuminations - Lighting Projects 💡

Natzeret AVM’si

GAZZE’DE GİYİM DÜKKANI…

Açıklama: Falafel Gina Shoken - Good Falafel shop on the south side of the city

TEL-AVİV’DE FALEFEL DÜKKANI

Açıklama: The best hummus in Tel Aviv: 9 hummusiyas you have to visit! | Foodie  travel, Travel eating, Travel food 

Yemek kültürünün  çeşitliliği oldukça yaygın iki tarafta da ve bu gerek İsrail Yahudi toplumunun  oldukça çeşitli olmasından gerekse  yan yan’a yıllaredır yaşanmşlıktan gelen adeta bir rezonans olayıdır.

Kültür  sadece Yemek ve giyim kuşam ile kalmıyor. Müzik ve sanat ta etkileniyor. Avrupa’dan gelen Alman Yahudilerinin  İbrahim Tatlıses ve hatta Ümmü Gülsüm şarkıları  ile rakı içtiğini gördüğünüzde  asla şaşırmamalısınız.  Tabii aynı şekilde   Yunan müziği ile sirtaki yapan Filistinlilerin olması da sizi şaşırtmamalıdır.

Son yıllarda yaygınlaşan  Türk dizilerinin de iki toplumu da kucakladığını  görmek bir Türk insanı olarak beni oldukça keyiflendiriyor. Türk olduğumu bilenlerin anında Yamaç’ı tanıyormusun demesi. Cumali Koçovalıyı sorması  hatta geçen hafta  Ferii Murtaza’nın  yeni karısı Ayşe’ye hasta olan bir eski komşunun sözleri  beni adeta şaşkına çevirdi.

Kısaca burada Araplar ile Yahudiler sabah akşam birbirimizi öldürmüyoruz.

 Natanyahu’nun seçim gezilerinden birkaç resim göstermek isterim:

Ben bu sene Likud ve Bay Natanyahu’ya oy vereceğim… KFAR NİN (NİN köyü)


Bütün Arap Ülkeleri ile barış yapacaktır. BEIT ZARZİR.

O İsrail’e  4 tane barış anlaşması getirmiş biridir. UM EL GANEM

Aşıları da getiren  kişidir… BEIT ZARZİR

 

Natanyahu Bat-Yam sahilinde…. Gelin Ve Damat’ı kutluyor ve Kendisine ABU YAİR diye hitap eden bir Arap bayan ile hatıra fotoğrafı çektiriyor…

Bat-Yam Sahili ve  BİBİ çocuklar ile….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.